Witam,
Noszę się z zamiarem zakupu któregoś z iPadów (wybór rozstrzygnie się między Mini Retina, a Air). Po kilku dniach wertowania ogłoszeń na pewnym portalu aukcyjnym dostrzegam, iż ceny za wersje Cellular są zdecydowanie wyższe. Wpadłem na pomysł by nabyć mobilny router wraz z kartą Aero i ominąć wyżej wspomniany problem. Tylko pozostaje kwestia GPS'u. iPady Wi-Fi nie mają tegoż modułu, a raz na jakiś czas chciałbym by tablet posłużył jako nawigacja. Czy w połączeniu z mobilnym routerem będzie on bez problemu znajdować pozycję na mapie i nawigował do celu? Czy bez modułu GPS będzie to w ogóle nie możliwe?
Pomijam tu oczywiście przypadki zerwania łącza, czy utraty sygnału z routera.
Proszę o pomoc, gdyż jestem zielony w tych sprawach, a mimo wszystko wolałbym zostawić co nieco grosza w kieszeni :mrgreen:

Zakup iPada, a problem GPS w wersji Wi-Fi
Started by
mrseeba
, 05 May 2014 17:51
5 replies to this topic
Posted 05 May 2014 - 17:51
Posted 05 May 2014 - 17:58
Modem mobilny to nie gps, więc nie będzie znajdować prawidłowego położenia. Możesz go sparować z iphone i wtedy pokaże właściwe położenie.
Posted 05 May 2014 - 21:57
Tylko po co wtedy iPad?
Ja mam takie doświadczenie z iPodem touch 4 gen: niby mial tylko wifi i bluetooth a jadąc po mieście z włączonym internetem z mobilnego rutera widział doskonale drogę. Zrobiłem eksperyment: włączyłem aplikację z rozkładem jazdy bazującą na mapach apple i wyłączyłem mobilny ruter. Na iPodzie Touch nadal przesuwał się punkcikpo mapie w miarę, jak poruszalem się po mieście. Myślę, ze ipod touch 4 gen ma gps ale zablokowany przez software. Podobnie moze byc w iPadach. Oficjalnie przecież wiadomo, ze apple tv 2 generacji bluetootha nie miało (w specyfikacji) a nagle zaczęło obsługiwać klawiatury na bluetooth... Po kolejnych aktualizacjach...
Posted 06 May 2014 - 09:35
Ipad WiFi nie ma GPS, bo jest on częścią chipa GSM. Tu nie ma co szukać teorii spiskowych. Nawigacja oparta na nadajnikach GSM jest niezbyt precyzyjna, np. u mnie w domu nadajnik na bazie którego ustawiana jest pozycja oddalony jest ponad kilometr od miejsca gdzie jestem faktycznie i taką pozycję uzyskuję korzystając z jego namiaru.
Jedynym rozwiązaniem dla iPada WiFi jest zewnętrzny odbiornik bluetooth sparowany z iPadem, niestety wymaga to JB i płatnego stosu bluetooth obsługującego GPS. Swego czasu (100 lat temu w czasach iOS 3.2) testowałem takie rozwiązanie (z czystej ciekawości) i działało zupełnie przyzwoicie (programy nie zauważały, że to jest "obcy" odbiornik).
Posted 19 May 2014 - 15:29
Ja też dawno temu próbowałem używać iPoda Touch 4gen z JB z zewnętrznym odbiornikiem GPS. Wgrywałem bodaj tomtom-a albo coś w tym rodzaju i działało. Minus był taki, że trzeba było zamiast jednego urządzenia (np iphone) ładować naraz dwa, bo baterie szybko stosunkowo padały. Podobnie ten moduł działał z samsungiem i600 :-) - ostatnim, który nie miał GPS.
Moim zdaniem to nie są teorie spiskowe, bo jak wytłumaczyć to, że w iPod Touch 4gen bez JB działa GPS w aplikacji "Rozkład jazdy - Scheduler Poland" bez podłączenia do internetu???!!! Może jakiś tajny GLONASS???
Pozdrawiam,
Posted 19 May 2014 - 16:31
Problem rozwiązany, wybór padł na iPada Mini Retina z modułem cellullar

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users