Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z instalacją systemu na nowym dysku

• Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 darktuk

darktuk
  • 70 postów

Napisano 05 maja 2014 - 15:24

Witam serdecznie, mam nadzieję, że w dobrym miejscu, jeśli nie to proszę o poinformowanie gdzie post powinien się znajdować. Do rzeczy, posiadam macbook pro 13 cali z 2010 roku, parę dni temu komputer zawiesił się, a podczas prób uruchomienia wyskakiwała ikonka folderu ze znakiem zapytania, uruchamiając komputer z wciśnietym option (alt) nie wyświetlało się zupełnie nic, a powinien mac os, recovery i windows którego zainstalowałem z boot camp, pomyślałem, że może to być dysk, dodatkowo przestałem słyszeć jego pracę, udało mi się za to wejść w menu po uruchomieniu z CMD + R, tam też w narzędziach dyskowych mac nie widział mojego dotychczasowego hdd, tak więc zdecydowałem się na zakup dysku SSD (Crucial M500 240gb). Następnie znowu wyświetlił się folder ze znakiem zapytania, kolega pożyczył mi instalkę na pendrive Mountain Liona (sam korzystałem z mavericksa ale nigdy nie przyszło mi do głowy zrobić czy to instalkę czy jakikolwiek back up danych...) więc po podpięciu pendrive wszedłem do menu w którym mogłem wybrać spośród 4 opcji (time machine, instalacja nowego systemu, pomoc online, narzędzia dyskowe). Próbując zainstalować system w proponowanych dyskach wyświetlała się tylko jedna możliwość a mianowicie pendrive na którym jest ta instlka ( czy jak to się tam fachowo nazywa...). Wydaje się więc, że system nie widzi dysku, jednak po wejściu w narzędzia dyskowe nowy dysk jest jak najbardziej widoczny, jednak wydaje mi się, że winą może być to, iż dysk ten jest niesformatowany, dlatego też próbowałem go sformatować, pomyślałem, że poprzez opcję Wymazywania dysku i wybór formatu Mac OS Extended (kronikowany) uda się dysk sformatować, jedyna podświetlona opcja to wymaż, niestety po kliknięciu pojawia się komunikat o treści: 'Wymazanie dysku nie powiodło się Wymazywanie dysku zakończyło się błędem: Wymazanie danych woluminu uniemożliwiające przypadkowe odczytanie danych nie powiodło się.' Wtedy chciałem spróbować wykonać to samo poprzez opcję Partycje jednak również wyświetla się błąd: 'podział dysku na partycję nie powiódł się podział na partycje zakończył się błędem: nie można zapisać do ostatniego bloku urządzenia.' W obecnej sytuacji zupełnie nie wiem już co zrobić, dlatego zwracam się do Was drodzy forumowicze i proszę o pomoc.

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 maja 2014 - 15:48

Prawdopodobnie masz uszkodzoną taśmę dysku. Możesz spróbować podłączyć jeden lub drugi dysk przez adapter USB aby sprawdzić czy są sprawne.

#3 darktuk

darktuk
  • 70 postów

Napisano 05 maja 2014 - 20:38

Rzeczywiście, wygląda na to, że to taśma, ponieważ stary dysk (który rzekomo miał być zepsuty) chwilkę temu podłączyłem do maca kolegi i udało się go uruchomić.

Mój macbook pro mid 2010 13 cali, numer na taśmie jaki znalazłem Apple 2009, 821-0814-A a pod spodem Fm 10-12, jest szansa na dostanie czegoś takiego w krakowie w rozsądnej cenie? ktoś się orientuje? ponadto taśma ta jest połączona bezpośrednio z inną taśmą przyklejoną do obudowy maca, jak widać na zdjęciu, do czego ona prowadzi? i jak w kwestii wymiany ma się to do taśmy do dysku? Mam nadzieję, że w miarę jestem do zrozumienia, dzięki za dotychczasową pomoc.

- - - Połączono posty - - -

[ATTACH=CONFIG]21430[/ATTACH]
Wrzucam zdjęcie, bo zapomniałem o nim.

#4 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 postów
  • SkądFieldorfa 5a/d, Warszawa

Napisano 06 maja 2014 - 09:03

To, co jest przyklejone do obudowy, to dalsza jej część. Taśmę dysku o numerze 821-0814-A możesz kupić u nas: KLIK.

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 maja 2014 - 09:09

Ta dodatkowa tasiemka przy obudowie to dioda sygnalizacyjna i irda. Zapraszam do nas na sprawdzenie i ewentualną wymianę.

#6 darktuk

darktuk
  • 70 postów

Napisano 06 maja 2014 - 22:50

Dzięki za udzielone odpowiedzi, rzeczywiście problemem była taśma, wymieniona w serwisie użytkownika macsupport (super fachowa obsługa, profesjonalizm i rewelacyjne podejście do klienta, którego bardzo często u konkurencji brak). Wszystko śmiga jak należy, dysk znacznie przyśpieszył komputer a stary posłuży jako baza do time machine. Temat do zamknięcia jak sądzę. :)

#7 Ryh

Ryh
  • 5 postów

Napisano 19 grudnia 2014 - 14:52

Mam podobny proble z dyskiem wewnętrznym WD BLACK 1TB. Po próbie utworzenia partycji dostaję komunikat: nie można zapisać do ostatniego bloku urządzenia. Liczę na jakieś sugestie od Was... padł WD BLACK? Jak to ewentualnie potwierdzić/wykluczyć?

#8 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 00:01

Podobny to nie znaczy identyczny. I proszę nie odświeżać starych wątków.

Promotional consideration furnished by Apple

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych