Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Otwieranie plikow .pdf w Photoshop

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Para

Para
  • 193 posts
  • SkądForbidden Planet

Posted 02 May 2014 - 14:16

Witam,

Mam pytanie odnosnie otwierania plikow .pdf w programie Photoshop CS3. Jakie okienka zaznaczyc i jakie tryby/kolory wybrac tak, zeby jak najmniej utracic na jakosci / rozdzielczosci i tak zeby kolory jak najlepiej odzwierciedlaly te w .pdf. ?

Pozdrawiam,
Fish

- - - Połączono posty - - -

Nie wiem dlaczego w tytule wpisalem .jpg zamiast .pdf. :/ Moderatorzy mozecie poprawic ?

Co do zapisywania otworzonego juz pliku .pdf w photoshopie, co wybrac w okieku ?

Dołączona grafika

#2 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 02 May 2014 - 19:36

PDF to format kompozytowy. Może zawierać grafiki o różnych rozdzielczościach, różnych przestrzeniach barwnych a także różnej geometrii grafik (np. obrócone lub rozciągnięte) jednocześnie. Rasteryzując plik PDF w Photoshopie spłaszczasz to wszystko do jednej przestrzeni barwnej i wskazanej rozdzielczości. Rasteryzer Photoshopa interpretuje pliki PDF w dość wąskim zakresie. Wiele elementów może być dla niego nieczytelnych a wiele typowych funkcji prepress (np. zalewki, nadruki) jest ignorowane podobnie jak elementy interaktywne. Większe możliwości edycyjne i lepszy interpreter formatu PDF znajduje się w Illustratorze. Napisz może lepiej co chcesz uzyskać rasteryzując pliki PDF w Photoshopie?!

#3 Para

Para
  • 193 posts
  • SkądForbidden Planet

Posted 06 May 2014 - 10:18

W miejscu w którym zacząłem prace (drukarnia) panuje dziwny zwyczaj "przemielania" wszystkich .pdf'ow przez Photoshop przed cyfrowym wydrukiem wielkoformatowym. Niestety drukarka nie zawsze "czyta" pliki .pdf w odpowiedni sposob dlatego wszyscy uznali ze splaszczanie plików .pdf w photoshopie jest najbezpieczniejszym sposobem na wydruk. Oczywiście tracimy tutaj sporo na jakości wydruku...ale szefem nie jestem wiec nie będę się wykłócał. Jeżeli muszę otwierać .pdf'y w photoshopie chciałem się upewnić ze robię to w najodpowiedniejszy sposób. Wiem, ze jest dużo opcji przy zapisie (kompresja pliku itd.) chciałbym się dowiedzieć jaki sposób zapisu jest w moim przypadku najlepszy. Z góry dziękuje za pomoc.

#4 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 08 May 2014 - 11:36

dobra taktyka, chodz pdfy pieknie sie drukuje z ripa, jest jedno ALE. Może Ci sie trafić np czcionka licencjonowana i przy wydruku takiego pdfa rip jej nie przeczyta i drukniesz bez txt. Ja juz tak mialem i robota mnie kosztowala troche euro .

#5 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 08 May 2014 - 17:27

Nie prościej skrzywić tekst w Acrobacie?

#6 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 08 May 2014 - 20:38

Nie prościej skrzywić tekst w Acrobacie?

666 Zwróć uwagę, że takie pytania zadają osoby nie znające nawet właściwości pliku PDF, a co dopiero preflightu w Acrobacie, fixupów czy hotfolderów ułatwiających workflow produkcyjny.
Nikt im tej wiedzy za darmo nie przekaże. Nie są to rzeczy, które dało by się załatwić tutorialem na YouTube. To, że pytają jest OK.

#7 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 09 May 2014 - 14:56

666 Zwróć uwagę, że takie pytania zadają osoby nie znające nawet właściwości pliku PDF, a co dopiero preflightu w Acrobacie, fixupów czy hotfolderów ułatwiających workflow produkcyjny.
Nikt im tej wiedzy za darmo nie przekaże. Nie są to rzeczy, które dało by się załatwić tutorialem na YouTube. To, że pytają jest OK.

Toteż zupełnie za darmo podałem podpowiedź, jak sobie poradzić z interpretacją fontów w PDFach ;)
Druga rzecz to to, że akurat tego typu rozwiązanie znajdziesz w google w minutę. Wystarczy wpisać "convert to outlines Acrobat". To żadna tajemna wiedza, zwłaszcza dla kogoś, kto na codzień pracuje w tym fachu.

#8 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 10 May 2014 - 14:34

Tylko takich myków trzeba znać setki. I wiedzieć którą metodą zrealizować zadanie.

#9 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 11 May 2014 - 18:44

Śfieży: nie zwykłem uczyć nikogo, zwłaszcza za darmo, ale jak widzę, że ktoś rastruje w PS wszystkie możliwe prace, które do niego trafiają do wydruku, to mi ręce opadają. Para, podaj proszę nazwę studia na PW. Będę omijał szerokim łukiem ;)

#10 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 12 May 2014 - 06:54

Mam prośbę, nie pomagajcie drogiemu koledze zmieniać pracy ani ideologii tylko konkretnie odpowiedzcie na jego konkretne pytanie.

#11 Para

Para
  • 193 posts
  • SkądForbidden Planet

Posted 12 May 2014 - 14:25

Nie jest tak złe, z tego co zaobserwowałem to problem występuje tylko na jednej drukarce wielkoformatowej "Nur Tempo", a ściśle mówiąc problem występuje w programie ripujacym. Juz przy otwieraniu .pdf'a widać problemy na podglądzie i w 99% nie jest to font tylko są to problemy związane z przezroczystością, maskami i cieniem. Przetwarzanie fontów w krzywe nie wiele tutaj pomoże. Inne drukarki radzą sobie doskonale z .pdf'ami. @ 666 to nie studio tylko raczej drukarnia na wyspach, a dokładnie w Irlandii.

#12 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 13 May 2014 - 09:07

To dobrze, że Irlandia. Już się przestraszyłem, że w Krakowie (z kilkoma firmami stamtąd czasem współpracuję). Co do konkretnej odpowiedzi to: – pogadaj z operatorem RIPa, jakie formaty szybciej/lepiej interpretuje tenże RIP (tiff czy eps) – nie używaj kompresji JPEG, najwyżej LZW w tiffach (o ile RIP to łyka bez problemu) – nie zapinaj profili, chyba że macie cały workflow oprofilowany - wtedy musisz wiedzieć jaki profil do czego Opcje EPSa z Twojego pierwszego posta są OK jak dla mnie.

#13 Para

Para
  • 193 posts
  • SkądForbidden Planet

Posted 13 May 2014 - 10:57

Dzieki za pomoc, powalczę z tymi plikami.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users