Mam MacBooka na którym posiadam partycję Boot Camp i podłączonego do niej Parallels Desktope 9
Kupiłem nowego Maca i chciałbym odtworzyć cały układ tak jak był bez ponownego instalowania Windows.
Czy to jest możliwe?
Na razie przy pomocy asystenta migracji odtworzyłem kopię z Time Machine
Na razie Parallels nie ma się do czego "odwołać" ale czy jeśli teraz utworzę partycję Boot Camp (dokładnie tej samej wielkości?) i wgram obraz dysku z Windowsem to całość zadziała?
Czy jest jakiś program typu Superduper! który nagrałby obraz z 2 partycji i odtworzył je tak jak były?
Pojemność dysków mam identyczną w nowym i starym komputerze (jeśli to ma jakieś znaczenie).
Bardzo proszę o pomoc.

Przenoszenie Boot Camp i Parallels 9 na nowego Maca?
Rozpoczęty przez
ebeneben
, 30 kwi 2014 22:42
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 kwietnia 2014 - 22:42
Napisano 30 kwietnia 2014 - 23:44
A nie mógłbyś zrobić kopii lustrzanej dysku 1:1 ze starego do nowego maca? Może zadziała.
Napisano 01 maja 2014 - 00:11
Choć sam jeszcze tego nie robiłem, to podobno najlepszym, najprostszym i jedynym sposobem na odtworzenie partycji Boot Camp jest Winclone.
Miałem zbyt wiele przygód z aktywacją Windows 8 by zaskoczyła zarówno pod Boot Camp jak i w wirtualnej maszynie. Kupiłem więc Winclone na wszelki wypadek. Na szczęście nie miałem jeszcze okazji by przywracać kopie.
Miałem zbyt wiele przygód z aktywacją Windows 8 by zaskoczyła zarówno pod Boot Camp jak i w wirtualnej maszynie. Kupiłem więc Winclone na wszelki wypadek. Na szczęście nie miałem jeszcze okazji by przywracać kopie.
Napisano 01 maja 2014 - 08:16
Dzieki! A czym jest kopia lustrzana i jak ja sie robi?
Napisano 01 maja 2014 - 10:19
Na Macu do takiej operacji bardzo popularny jest Carbon Copy Cloner. No kopia lustrzana jak sama nazwa wskazuje, wykonuje operacje kopiowania danych w taki sposób że na obu nośnikach masz to samo.
Żeby było ci łatwiej wytłumaczyć: Masz dwie płyty CD(wiem zabytek): Na jednej są dane, druga pusta. Chcesz żeby na tej pustej było to samo co na pierwszej. Wtedy najlepiej wykonać kopię lustrzaną.
Ale wydaje mi się skoro mac OSX z TM, to wystarczy przywrócić samą partycję z Windows.
Napisano 01 maja 2014 - 23:17
Na Macu do takiej operacji bardzo popularny jest Carbon Copy Cloner. [...].
Przyznaję, że "organoleptycznie" nie sprawdzałem ale oparłem się na tym artykule: Mac Gems: Winclone is a must-have utility for Boot Camp users | Macworld
Kluczowy cytat: "And even standout Mac-cloning utilities such as SuperDuper and Carbon Copy Cloner are unable to make clones of your Boot Camp partition for migrating or restoring your Windows install."
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych