Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

nie działające literki t,f,g,c,v na klawiaturze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 12:35

Przestały mi działać literki t, f, g, c, v. Działało wszystko dobrze i nagle patrze nie działają i kropka. Wcześniej bez powodu touchscreen sam reagował czyli wciskały się przypadkowe ikonki nawet jak stał na stole. Jest to nówka 1.1.1. Odinstalowałem pare aplikacji, bo pomyśłałem, że za dużo mu tego na wciskałem... Być moze problem tkwi w odinstalowanej z iBrickr aplikacji SMST. Nie wiem co to za aplikacja, bo przegladając aplikacje z iBrickr nie dojrzałem co to było... Być moze inna nazwa była w repozytoriach a inna po zaintalowaniu iBrickr...? Na koniec weszedłem w ustawienia i kliknąłem aby zresetował ustawienia, ale to nie pomogło... Help! Touchscreen jest sprawny bo w tych samych miejscach gdzie nie działają literki na inych aplikacjach wszystko działa. Problem dotyczy także klawiatury landscape w safari. W ustawieniach international keyboards jest włączona English, ale ten znaczek "on" jest troche wypłowiały i nie idzie go wyłączyć. Można włączyć/wyłączyć inne klawiatury ale nie tą. Ma może ktos jakis pomysł co jest nie tak...?

#2 piotrek_mag

piotrek_mag
  • 297 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 12:38

1. SMST to jest program o smsach to to nie to. 2. Nie jestem pewien ale spróbój zrobić restore (shift+restore wybierasz soft, albo jesli masz kopie to z dysku)

#3 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 13:11

No ok, ale po restore nie będe musiał go na nowo odblokowywać? Nie mam wifi więc moze być problem z simlockiem...

#4 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 13:14

No ok, ale po restore nie będe musiał go na nowo odblokowywać? Nie mam wifi więc moze być problem z simlockiem...

anysim`a nie musisz uzywac, ale trzeba zrobic jailbreak i activaction

#5 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 13:22

to znaczy, że można dać sobie rade bez wifi ? Rozumiem przez to, że simlocka mam nadal zdjętego po restore...? Czy mogę w takim razie się pokusić o aktualizacje do 1.1.2 przy okazji? Podkreślam fakt braku wifi... Jeśli odradzacie aktualizacje to, którę metoda restore powinienem wybrać, bo tych metod jest od groma i trochę... Przydałoby się zrobić jakies wiki na ten temat. Serio. Przy okazji działam pod windowsem...

#6 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 13:30

Ściągnij soft 1.1.1 na dysk potem wprowadź telefon w tryb restore, trzymając SHIFT kliknij wTunsie RESTORE i wybież soft 1.1.1 który wcześniej ściągłeś. Simlocka restore nie zakłada i niebędziesz musiał ponownie instalować AnySim 1.1 jednak aby zrobić jailbreaka i aktywacje musisz mieć dostęp do internetu w iPhonie przez wi-fi. Chodzi o wejście przez safari na strone jailbreakme.com i zainstalowanie AppSnapp-a. Pod żadnym pozorem nie aktualizuj softu do v1.1.2. Jeszcze nie czas na to!!!

#7 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 13:40

jednak aby zrobić jailbreaka i aktywacje musisz mieć dostęp do internetu w iPhonie przez wi-fi.

A nie mogę przez GPRSa ?

#8 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 14:11

Możesz spróbować, w tum wątku [TUTORIAL] iPhone 1.1.1 - aktywacja i ściągnięcie simlocka - Mac OS X/Windows maszchyba punkt 14tutoriala o wybraniu swojej sieci wi-fi ty natomiast przejdz do ustawień EDGE i je skonfigurój. potem zobacz czy zadziała przez EDGE. Tobie może zadziałaćbo maszjuż sćiągniętego simlocka ale nie daję za to głowy. Jak się nieuda to nic się nie stanie poprostu pujdziesz do kogoś kto ma dostęp do internetu przez wi-fi.

#9 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 16:19

fuck! Dosyć, że przyciski na klawiaturze nadal nie działają to nie mam wifi, a gprsa nie wykrywa, bo nie jestem zalogowany do sieci... :/ Ponoć w pliku General.plist ustawia się czyłość dotyku panelu... ale jak ściągam (a raczej ściągnąłem, bo teraz nie mogę ) ten plik przez ibrickr lub iphonebrowser to ten plik ma ma sporo krzaków... a nie jak ten co znalazłem w sieci. Mam zły edytor (Notepad++) ? Kto mi poradzi co dalej...? Bez wifi nie rusze dalej...?

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>items</key>
	<array>
		<dict>
			<key>cell</key>
			<string>PSLinkCell</string>
			<key>label</key>
			<string>Touch</string>
		</dict>
		<dict>
			<key>cell</key>
			<string>PSGroupCell</string>
		</dict>
		<dict>
			<key>cell</key>
			<key>detail</key>
			<string>AboutController</string>
			<key>label</key>
			<string>About</string>
		</dict>
		<dict>
			<key>cell</key>
			<key>detail</key>
			<string>DateTimeController</string>
			<key>label</key>
			<string>Date & Time</string>
		</dict>
		<dict>
			<key>cell</key>
			<string>PSLinkListCell</string>
			<key>default</key>
			<integer>60</integer>
			<key>defaults</key>
			<string>com.apple.springboard</string>
			<key>detail</key>
			<string>PSListItemsController</string>
			<key>key</key>
			<string>SBAutoLockTime</string>
			<key>label</key>
			<string>AUTOLOCK</string>
			<key>set</key>
			<string>setScreenLock:specifier:</string>
			<key>validTitles</key>
			<array>
				<string>1_MIN</string>
				<string>2_MIN</string>
				<string>3_MIN</string>
				<string>4_MIN</string>
				<string>5_MIN</string>
				<string>NEVER</string>
			</array>
			<key>validValues</key>
			<array>
				<integer>60</integer>
				<integer>120</integer>
				<integer>180</integer>
				<integer>240</integer>
				<integer>300</integer>
				<integer>-1</integer>
			</array>
		</dict>
		<dict>
			<key>action</key>
			<string>showPINSheet:</string>
			<key>cell</key>
			<string>PSLinkListCell</string>
			<key>customControllerClass</key>
			<string>DevicePINController</string>
			<key>detail</key>
			<string>PasscodeLockController</string>
			<key>get</key>
			<string>passcodeLockEnabled:</string>
			<key>label</key>
			<string>PASSCODE</string>
			<key>mode</key>
			<integer>0</integer>
			<key>pane</key>
			<string>DevicePINPane</string>
		</dict>
		<dict>
			<key>cell</key>
			<key>label</key>
			<string>Network</string>
		</dict>
		<dict>
			<key>bundle</key>
			<string>BluetoothSettings</string>
			<key>isController</key>
			<false/>
		</dict>
		<dict>
			<key>cell</key>
			<key>label</key>
			<string>Keyboard</string>
		</dict>
		<dict>
			<key>cell</key>
			<key>detail</key>
			<string>ResetPrefController</string>
			<key>label</key>
			<string>Reset</string>
		</dict>
	</array>
	<key>title</key>
	<string>General</string>
</dict>
</plist>

---- Dodano 13-11-2007 o godzinie 18:27 ----
no pięknie... o ile "f" czasem działa to "t" już nie... Czy wpisując adres jailbreakme.com bez http:// też mnie połączy...? Może ktoś sprawdzić ?

#10 AxelVax

AxelVax
  • 354 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 18:07

pewnie niewiele pomogę, ale tutaj jest troche informacji o regulowaniu czułości
http://limitededitio...ivity/#more-144

#11 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 18:57

znalazłem wifi odblowałem go i... nadal to samo :/ AxeVax dzięki za linke ;) Problem teraz mam taki, że plik General.plist jak widzicie wyżej wygląda "normalnie", a u mnie jak go ściągam z fona wygląda on tak:
bplist00ŇUtitleUitemsWGeneral*"=JRWgjŃTcell[PSGroupCellÓ	

VdetailUlabel_AboutControllerZPSLinkCellUAboutŐ
_requiredCapabilities\isControllerVbundleˇŃ[unifiedIPod	YWallpaperÔ	
_HomeButtonControllerˇ[HOME_BUTTONÓ	
_DateTimeController]DATE_AND_TIMEÓ	
 !_InternationalController]INTERNATIONALŮ#$
%&'(	)*0189:;<[validValuesWdefault[validTitlesSkeySsetXdefaults¦*+,-./<x´đ,˙˙˙˙˙˙˙˙XAUTOLOCK¦234567Y1_MINUTESY2_MINUTESY3_MINUTESY4_MINUTESY5_MINUTESUNEVER^PSLinkListCell^SBAutoLockTime_setScreenLock:specifier:_com.apple.springboard_PSListItemsControllerŘ>?@A	
BC8DEFGHITmodeTpaneVaction_customControllerClassSget
Nawet jeszcze inaczej, bo wklejając się coś pozmieniało...
Jak na niego nagram ten plik z linki od AxeVaxa lub to boje się, że będzie nieciekawie...
Jakieś rozwiązanie co do edycji plików .plist ? Swoją drogą czy to znaczy, że mam uszkodzony touchscreen ???! Nic z nim nie robiłem, nie upadł mi czy coś i do wczoraj chodził dobrze, choć tuż przedtem zaczęło się coś dziać... samo się klikało, a to już nie jest normalne, bo duchów w domu nie mam raczej ;]

---- Dodano 13-11-2007 o godzinie 22:16 ----
Pod tym adresem można zamienić binarny format plist do to ascii/text. Rozumiem, że aby wgrać owy plik musze owy ładniutki xml zamienić spowrotem na postać binarną...? Tylko jak...? Czy nikt tu tego wcześniej nie robił pod windowsem...? I czy trzeba jednak go zamieniać czy mozna wgrać plik w postaci xmla...? Help!!! Wymiękam... a taki fany fon... :( Czy nikt z was nie miał problemów z tym touchscreenem? U mnie jest on tak czuły w niektórych miejscach, że nawet nie muszę dotykać panela, żeby coś się działo... Wystarczy, że mam palec ok 1 cm nad nim. Może mam za dużo energii :P

#12 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 09:52

Kurcze czy naprawdę na tyle osób, które się tu przewijają nikt nie miał podobnych problemów...? Wywnioskowałem z całego szperania po sieci, że mam iphone z wadliwym touch screenem :( Wgrałem owy plik i pojawiło się w ustwieniach dodatkowe menu "Touch" w settings/general. Tam moge regulować czyłość panelu, ale problem jest dziwny, bo raz ten fagment screena jest prawie nieczuły i trzeba zwiększać czułość, a raz jest hiperczuły do tego stopnia, że wystarczy zbliżyć tylko palec do "wrażliwego" rejonu a już się wszystko klika i rusza... ;] Z całych poszukiwań dowiedziałem się tylko tyle, że usterkę wymieniają prawie od ręki, ale 5000 km nie będe lecieć przecież. Jest jeden programik, który poprawia coś podobnego czyli tzw. martwe piksele, ale to nie to... Wspomniany efekt to "dead spots". Zostaje więc tylko czekać aż ktoś wpadnie jak regulować nie czułość całego panelu, a jego fragmentów. W załączniku podaje skrypt w perlu dla tych co chcą się bawić w edycje plików plist. Skrypt w odróżnieniu od innych pozwala na konwersje w dwie strony czyli z formy binarnej do textu oraz spowrotem. Dla makowców edycja tych plików to nie problem, ale dla windziarzy tak. To chyba jedyne rozwiązanie pozwalające na konwersje spowrotem do formy binarnej. Nie mniej jednak ponoć "rozkodowany" plik jeśli ma taką samą nazwę będzie przez iphone'a także akceptowany (nie sprawdziłem). Załączam jednak także forme binarną do v. 1.1.1 z odblokowanym menu, która trzeba wrzucić do Applications/preferences.app nadpisując plik oryginalny.

Jeśli ktoś z was miał podobne problemy dajcie znać. Zastanawiam się jaka partia screenów miała ten defekt... Ponoć nie ma to znaczenia, ale... Po wpisaniu *3001#12345#* i wejściu w Versions mamy pole: LCD Panel ID. Moja seria zczyna się od 745***** Ponoć są jeszcze panele z serii 5******* od drugiego producenta. Nie ma to ponoć znaczenie, ale nigdzie nie doszukałem sie oficjalnego potwierdzenia.

#13 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 10:02

acha, zastanawiam się jak wygląda technologia produkcji tych paneli... Może jest jakiś prosty zabieg, który mógłby wyrownać czułość panelu jak np. wygrzewanie w jakiejś określonej temperaturze, bo zauważyłem, że temperatura ma także znaczenie tutaj. Im bardziej chłodno tym szanse na nieczułość miejsca na panelu wzrastają. Przy temperaturze pokojowej jest różnie, ale gdy jest cieplej czyli okolice powyżej 30 st. cels. albo jest ok albo nadaktywnie, rzadko nie występuje "znieczulenie". Ma ktoś wiedze na ten temat ? W jakich zakresach temperaur wogóle może pracować iPhone?

#14 AxelVax

AxelVax
  • 354 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 17:47

widzisz.. masz dziwny problem po prostu.. normalnie najlepsza rada to serwis :> a tego pewnie zrobić nie możesz jeśli chodzi o wrzucanie plików to nazwij stary plik.BACKUP i wrzuć nowy.. w razie czego podmienisz z powrotem

#15 wojo2000

wojo2000
  • 121 postów
  • SkądPoland/Lodz

Napisano 15 listopada 2007 - 23:33

ja na 5 iPhone'ach mam wersje panela 745.... i chyba wszystko jest dobrze... P.S. Może za ostro walczyłeś z mrówkami?

#16 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 12:42

A jak długo go już masz ? Mi po paru dniach dopiero sie to zaczęło... i to nie od intesywnego uzywania ;] Po prostu się zaczęło, a innym czasem po tygodniu lub dwóch takie kwiatki się dzieją... ech.

#17 wojo2000

wojo2000
  • 121 postów
  • SkądPoland/Lodz

Napisano 16 listopada 2007 - 13:48

hmm, ja mam te iPhone od 7 dni i wszystkie są raczej mocno eksploatowane, bo używane jako zwykłe telefony. Jak zacznie się coś dziać to dam znać, ja zawsze mogę go udziewiczyć i wysłać do serwisu...

#18 kalakamil

kalakamil
  • 82 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 14:28

Moge tylko potwierdzic ze nawet przy malym uderzeniu potrafi przestac dzialac touch w iphonach i itouchach ratunek tylko przez wymiane calego lcd !!!

#19 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 15:46

Serio...?!! No to jakim cudem coś tak awaryjnego stało się tak popularne...? Ja słyszałem, że są one w stanie przetrwać całkiem niezłe upadki. Kto najdłużej używa tu iphone'a ? Spadł komuś kiedyś on czy wszyscy chuchają i dmuchają na to jak na jajko ? :>

#20 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 16 listopada 2007 - 16:04

Serio...?!! No to jakim cudem coś tak awaryjnego stało się tak popularne...? Ja słyszałem, że są one w stanie przetrwać całkiem niezłe upadki. Kto najdłużej używa tu iphone'a ? Spadł komuś kiedyś on czy wszyscy chuchają i dmuchają na to jak na jajko ? :>

Mi spadł z wysokości ponad 1 metra na parkiet - nic się nie stało..

#21 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 16:20

Może mi się touch screen odmroził ? :> Właśnie się dowiedziałem, że telefonu nie można używać w ujemnych temperaturach :] Jakaś kpina mała. Uszczypnijcie mnie, bo chyba śnie. To ma być telefon mobilny, a nie przenośna słuchawka po domu. Żeby nie było, że jestem gołosłowny sami zobaczcie w specyfikacjach.

#22 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 17:36

mi tez spad gdzies z takiej wysokosci z tym ze ja mam iSkin`a :)

#23 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 16 listopada 2007 - 17:45

Może mi się touch screen odmroził ? :> Właśnie się dowiedziałem, że telefonu nie można używać w ujemnych temperaturach :] Jakaś kpina mała. Uszczypnijcie mnie, bo chyba śnie. To ma być telefon mobilny, a nie przenośna słuchawka po domu. Żeby nie było, że jestem gołosłowny sami zobaczcie w specyfikacjach.

Po pierwsze nie umiecie czytać.. Na stronie której podałeś napisano:

# Operating temperature: 32° to 95° F (0° to 35° C)
# Nonoperating temperature: -4° to 113° F (-20° to 45° C)

Co oznacza, że stabilne działanie pracy iPhone Apple gwarantuje od 0° do 35° C - nie gwarantuje natomiast (a wręcz nie zaleca) pracy w temperaturach poniżej -20° i powyżej 45° C) - czyli nie ma tu nic na temat tego, że w temperaturach ujemnych (w Polsce było teraz może z -5°) iPhone nie działa..

Po drugie zobaczcie specyfikacje nt. optymalnych dla telefonów temperatur takich firm jak Nokia czy Sony Ericsson (o ile odważyli się je podać)

Po trzecie to, że wystąpił jeden taki przypadek nie oznacza, że to problem z urządzeniem - to prawdopodobnie sporadyczny problem (tak jak bad-pixel'e i inne defekty - występujące tylko w niewielkiej części telefonów)..

Wy oczywiście uwierzycie we wszystko co ktoś Wam powie/napisze i od razu przekreślacie produkt i producenta...

Oduczcie się tej ufności do każdego - w życiu na pewno Wam się to przyda

#24 kalakamil

kalakamil
  • 82 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 18:28

Mi spadł z wysokości ponad 1 metra na parkiet - nic się nie stało..

Wszystko zalezy jak spadnie. Sciezki od toucha biegna w okolo ekranu przy samym brzegu .Nawet najmniesze pekniecie wyszczypanie powoduje martwy obszar na touchu.Zauwaz ze literki ktore nie dzialaja sa w jednej lini pionowej poprostu nie dziala jedna z nitek ktore tworza siatke na ekranie.

#25 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 20:25

Sciezki od toucha biegna w okolo ekranu przy samym brzegu .Nawet najmniesze pekniecie wyszczypanie powoduje martwy obszar na touchu.Zauwaz ze literki ktore nie dzialaja sa w jednej lini pionowej poprostu nie dziala jedna z nitek ktore tworza siatke na ekranie.

hm... sądzisz, że można to naprawić, czy ścieżki te są tak małe, że gołym okiem nie dostrzerzesz gdzie coś nie gra ? Pytam, bo widze, że masz doświadczenie ;) Ja nie wiem gdzie biegną ściezki w moim iphone :]

---- Dodano 16-11-2007 o godzinie 22:29 ----
A gdzie można dostać jakieś ładne i gustowne, ale nie za drogie "ochraniacze", które nie zamienią telefon w wielkiego iGumiaka...?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych