Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AirPort Express a klonowanie adresu MAC i inne funkcje o których nie pisze Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 29 kwietnia 2014 - 17:42

Witam, Jestem zainteresowany nabyciem AirPort Express i mam kilka pytań dotyczących użytkowania w/w sprzętu. Nie mogłem odpowiedzi znaleźć w recenzjach a użytkownicy AP Express na pewno będą w stanie mi pomóc. Czy AirPort Express posiada fukcje klonowania adresu MAC modemu internetowego ? Większość routerów DSL posiada tą funkcję ale Apple nic o niej nie pisze. (chodzi o możliwość podłączenia AP Express jako router do modemu Multimedia via WAN itp.) Czy możliwe jest wyprowadzenie portów, DynDNS, ukrywanie SSID i głębszą konfiguracje (jak w przypadku routerów za 100-150zł) ? Apple szczyci się bardzo prostą konfiguracją ograniczającą się do podpięcia i wymyślenia hasła. Wszędzie wstawiając bardzo prosty panel konfiguracji. Płacąc za router ponad 400 zł chciałbym aby miał więcej funkcji niż tworzenie hasła. Na czym polega przewaga Extreme'a nad Espress'em ? (nie posiadam urządzeń w standardzie AC a router kupuje do małego mieszkania, połączenia będą tylko przez Wi-Fi a nie kabelkiem) ? Na czym polega ta wyższość rozbudowy sieci w przypadku Extreme ? Czy do Express nie mogę podłączyć innych Express'ów rozbudowując w ten sposób sieć ? Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam :)

#2 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 29 kwietnia 2014 - 20:07

[QUOTE=Kuba00;2292520]
Czy AirPort Express posiada fukcje klonowania adresu MAC modemu internetowego ? Większość routerów DSL posiada tą funkcję ale Apple nic o niej nie pisze. (chodzi o możliwość podłączenia AP Express jako router do modemu Multimedia via WAN itp.)[/QUOTE]
Nie posiada.

[QUOTE=Kuba00;2292520]
Czy możliwe jest wyprowadzenie portów, DynDNS, ukrywanie SSID i głębszą konfiguracje (jak w przypadku routerów za 100-150zł) ? [/QUOTE]
Wystawienie portów możliwe.
DynDNS nie obsługiwany.
Ukrywanie SSID jest możliwe.
Głębsza konfiguracja - ciężko powiedzieć co głębsza konfiguracja ma oznaczać.

[QUOTE=Kuba00;2292520]
Na czym polega przewaga Extreme'a nad Espress'em ? (nie posiadam urządzeń w standardzie AC a router kupuje do małego mieszkania, połączenia będą tylko przez Wi-Fi a nie kabelkiem) ?
[/QUOTE]
Express 2xFastEthernet, niższe transfery wifi (mniej anten), obsługa airplaya.
Extreme 4xGigaEthernet, szybsze wifi, obsługa dysków i drukarek USB.

[QUOTE=Kuba00;2292520]
Na czym polega ta wyższość rozbudowy sieci w przypadku Extreme ?
[/QUOTE]
Ciężko powiedzieć co to do końca jest wyższość rozbudowy sieci (kabel czy wifi?)

[QUOTE=Kuba00;2292520]
Czy do Express nie mogę podłączyć innych Express'ów rozbudowując w ten sposób sieć ?
[/QUOTE]
Nie próbowałem ale jeśli chodzi o wifi to działał mi TC rozszerzający sieć utworzoną przez expressa, bez żadnych problemów, udostępniając ją dalej po kablu.
[/QUOTE]

Co do wyższości... każdy używa co lubi... lubisz grzebać (też kiedyś lubiłem) to w Airportach nie pogrzebiesz zbytnio.
Jeśli chcesz by sieć chodziła to w Airportach chodzi (co widać na obrazku).
[ATTACH=CONFIG]21337[/ATTACH]

#3 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 29 kwietnia 2014 - 20:29

Dziekuje za wyczerpująca odpowiedz :) Rozwiały sie moje wątpliwości. Niestety przez to ze nie posiada funkcji klonowania MAC adresu nie moge go posiadać. Mam internet Multimedia i router musi powielać MAC modemu. Gdyby nie ten problem to pewnie juz jutro by stał u mnie na biurku.

#4 Pietrenka

Pietrenka
  • 113 postów
  • SkądMalbork

Napisano 29 kwietnia 2014 - 21:27

Dziekuje za wyczerpująca odpowiedz :) Rozwiały sie moje wątpliwości. Niestety przez to ze nie posiada funkcji klonowania MAC adresu nie moge go posiadać. Mam internet Multimedia i router musi powielać MAC modemu. Gdyby nie ten problem to pewnie juz jutro by stał u mnie na biurku.

A co ma do tego Multimedia . Ja też mam w Multimedii internet i posiadam TC i żadne clonowanie nie jest potrzebne.

#5 makej

makej
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 kwietnia 2014 - 21:41

Tak, wystarczy zgłosić Mac adres Airporta Express do operatora, podając, że zmieniło się np. płytę główną w komputerze, zostanie zaktualizowany i AP będzie działał jak talala

#6 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 30 kwietnia 2014 - 05:24

Czyli jesli zgłoszę do Multimedia MAC jako adres mojego komputera to moge bez problemu korzystać z AirPort'a ? Jak to zgłosić ? Wystarczy telefon czy trzeba na piśmie/osobiście ? Czy długo sie czeka na taka zmiane ? Mozliwe ze jeszcze AirPort sie u mnie dzisiaj pojawi :) w świetle nowych informacji.

#7 makej

makej
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 kwietnia 2014 - 05:26

Zazwyczaj telefonocznie, 15 minut i nowy MAC dziala. Zadzwoń poprostu do nich i się dowiedz.

#8 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 30 kwietnia 2014 - 05:37

Ja nie wiem po co zgłaszać MAC do Multimedia. Miałem MM i jak zmieniałem router to faktycznie internet przestawał działać ale wystarczyło wyłączyć i włączyć modem od MM i wszystko zaczynało działać. Zmieniał się tylko numer IP.

#9 makej

makej
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 kwietnia 2014 - 06:32

Sam posiadam Time Capsule (tam też brak Mac clone), właśnie tak zrobiłem i śmiga...

#10 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 30 kwietnia 2014 - 07:38

Dziekuje za rady :) o ile zdążę jeszcze dzisiaj lub zaraz po weekendzie uzbroje sie w AirPort Express :) Mam dosc ciągłego resetowania routera. Miejmy nadzieje mi tez sie uda ustawić przez restart modemu :) Jak nie to bede miał najdroższy jednoportowy switch na świecie :) Takie jeszcze pytanie na koniec czy jesli zdecydował bym sie na Extreme to jak pod usb podlacze moj stary dysk USB 3.0 (na którym mam 2TB kopii zapasowych maka) to stanie sie ten zestaw czymś na kształt TimeCapsule czy bede musiał sformatowac dysk (i utracić 2TB kopii). Czy bedzie to jakos działało przez WiFi N ? Czy szkoda czasu na kombinowanie ?Wiem ,że jak kupieTimeCapsul oryginalne to bede musiał zaczac przygodę z kopiami zapasowymi od nowa.

#11 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 30 kwietnia 2014 - 17:29

EDIT: AirPort Express już kupiony ;) Działa jak ta lala nawet w Multimedia :) Teraz jeszcze muszę odkryć wszystkie jego funkcje :) Szukam tego fajnego zestawienia zużywania łącza ale teraz widzę ,że takie bajery chyba tylko w Extreme ;) Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • Wojciech Gidelski lubi to

#12 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 30 kwietnia 2014 - 20:51

Screen który wrzuciłem pochodzi z aplikacji iNet (płatna niestety) i ma jedną wadę - akurat dla expressa nie pokazuje ruchu (coś nie tak jest z snmp, bo inne programy czytają). Możesz spróbować darmowego "SNMP Test Utility" by podglądać ruch na expresie.

#13 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 03 maja 2014 - 18:03

Dziękuję za radę :) faktycznie na próżno bym szukał w standardowym oprogramowaniu ;) Aktualnie co prawda borykam się z ważniejszym problemem ,ponieważ nie wiem czy to cecha urody wszystkich Expressów czy wada mojego ale strasznie szybko gubi zasięg :( Najlepszy zasięg jest gdy iPhone leży na AP lub Mac stoi w odległości 1m. Po wyjściu z pokoju mam już 2 kreski a w kuchni (linia prosta, jeden poziom, małe mieszkanie) już oscyluje w granicach 1 kreska lub 0 strasznie tracąc na jakości połączenia :( Z wyjściowych 30Mbps do kuchni dociera 1-3Mbps przy jednej kresce. Poprzedni router nigdy nie schodził do 2 kresek ;( Ale to już sprawa na osobny temat chyba.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych