Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook + zewnętrzny monitor - brak obrazu (dziwny błąd)

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Szaden

Szaden
  • 252 posts

Posted 27 April 2014 - 15:35

Witam

Zakładałem kiedyś taki temat:
http://myapple.pl/ko...zu-po-hdmi.html

w którym pomogliście mi dojść do wniosku, że padła mi nieoryginalna przejściówka HDMI - Mini Display Port...

Okazuje się, że problem jest ciekawszy i chyba leży gdzie indziej...

Otóż niedawno na przejściówce D-Sub - Mini Display Port zdarzyła mi się podobna awaria. Laptop "nie widział" mojego TV, ale gdy podłączyłem go tym samym kablem do monitora wszystko było ok. Potem znowu podłączyłem do TV... i nagle zadziałał!

Wczoraj znów coś "się zepsuło" i tym razem na monitorze nie było obrazu. Nie pomagały restarty, nic. Problem w tym, że na stancji mam tylko jeden monitor... więc poleciałem do MediaMarkt, żeby sprawdzić jak laptop zadziała z innym. Oczywiście działał wyśmienicie, a po powrocie do domu i ponownym podłączeniu go do mojego monitora... obraz znów się pojawił!

Wygląda na to, że gdy MacBook przestaje wykrywać monitor, to trzeba podłączyć go do innego, aby go "odblokować".

Zdaje się, że system pamięta ostatni TV/monitor, do którego został podłączony. Jak podepnę inny, to ustawienia się podmieniają i monitor jest konfigurowany na nowo. Nie chcę za każdym razem latać z laptopem i kablem po sklepach, więc mam pytanie: Czy ustawienia monitorów przechowywane są w jakimś konkretnym pliku np: w bibliotekach? Wtedy w przypadku awarii możnaby go zwyczajnie usunąć...

A może to jednak wina przejściówki? W końcu niby mają w środku jakiś chip, czy coś...

Przejściówki na HDMI nie mogę na razie sprawdzić, ale postaram się w najbliższej przyszłości (weekend majowy).

Mój laptop to MacBook Unibody late 2008, a system to Mavericks (najnowsza wersja).

#2 Kayne

Kayne
  • 189 posts

Posted 27 April 2014 - 17:51

Miałem taki sam problem z tanią przejściówką mDP<->HDMI z1 16-20 zł. Wymieniłem na droższą i działa jak trzeba ;) Ja bym obstawiał winę przejściówki.

#3 Szaden

Szaden
  • 252 posts

Posted 29 April 2014 - 17:07

heh... moja przejściówka jest za 50 :P najlepiej chyba kupić oryginał. Zastanawiam się czy to celowe działanie Apple, czy też po prostu spartaczona robota producenta przejściówek

#4 Kayne

Kayne
  • 189 posts

Posted 01 May 2014 - 08:56

Gdzieś tutaj był mój wątek o podobnym temacie i wina leży po stronie producenta przejściówki, który w kontrolerze, który tam jest, nie implementuje jeszcze czegoś. Dokładnie nie pamiętam niestety, o co chodziło ;)

#5 Szaden

Szaden
  • 252 posts

Posted 27 May 2014 - 19:31

A wiadomo może w jakim pliku zapisane są ustawienia monitorów? Może gdyby go ręcznie skasować to by się "naprawiło" bez tego całego przełączania

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users