Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak najlepiej podłączyć dysk usb do sieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 dominikg

dominikg
  • 112 postów
  • SkądBratuszyn

Napisano 24 kwietnia 2014 - 21:35

Witajcie! Nakreślę sytuację: - 6 komputerów iMac podpiętych do jednej sieci wi-fi - Do jednego na stałe włączonego iMaca podłączony dysk usb. Teraz pytania: 1. Jak poprawnie udostępnić ten dysk by był widoczny dla wszystkich komputerów w sieci? 2. Jak na komputerach w sieci zamontować ten dysk by był montowany (mapowany) na stałe od razu po włączeniu/zalogowaniu? Czy da się to zrobić z pominięciem adresów ip (router ciągle przydziela nowe)? Z góry dzięki za wszelką okazaną pomoc!

#2 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 kwietnia 2014 - 07:37

Ustawienia > Udostępnianie. Przy założeniu że ów komputer jest włączony non-stop. Ja mimo wszystko bym zainwestował w TC 2TB lub 3TB (wnioskuję że komputery w firmie). Niezależne urządzenie.

#3 dominikg

dominikg
  • 112 postów
  • SkądBratuszyn

Napisano 25 kwietnia 2014 - 10:39

Ustawienia > Udostępnianie.

No to akurat wiem. A jak poprawnie zmapować dysk by automatycznie się przy starcie łączył i nie trzeba było żadnych haseł? Dz się zmapować z pominięciem IP komputera z podłączonym dyskiem?

#4 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 25 kwietnia 2014 - 12:45

Serwer powinien mieć w sieci statyczne IP. To uzyskaj jako pierwsze - albo wpisując konfig z ręki, albo tak konfigurując dhcp na routerze aby IP komputera z dyskiem było stałe. Tzn niby da się po różnych nazwach bonżur/netbios itd - ale jak znam sieciowe życie (a znam) to stałe IP to stałe IP :)
Jak zamontować zasób w momencie logowania to niestety nie wiem :)

- - - Połączono posty - - -

BTW mam nadzieję że to dysk usb3 :) bo sześć maszyn do dysku z hamulcem na 30MB/s to trochę strach :)

#5 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 03 maja 2014 - 13:50

Najlepiej byłoby jakiś router z usb... 6 maców na wifi, to i dobry router warto. No właśnie: jaki masz router i usługodawce internetu? bo jeśli neostrade to niedrogi sagemcom 2704 od nich by się nadał, usb ma.

#6 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 maja 2014 - 18:41

Jak jest możliwość finansowa to warto kupić nawet niedrogi NAS. Do routera po kabelku LAN i jest 10x lepiej (przywileje do katalogów, dostęp zdalny do danych, itp.).

#7 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 17 maja 2014 - 12:18

kup sobie nas ze złaczem ethernet za 200-300zł albo router na usb a nie dziadujesz, z kompem zawsze będą problemy , raz się bedzie łaczyc a raz nie nie i tak w kolko coś nie bedzie działać.

#8 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 17 maja 2014 - 15:11

Z kompem czy z nas-em będą akurat takie same problemy :) bo nas to nic innego jak komp tyle że dedykowany do udostępniania dysku. Fakt ma dodatkowe zalety - typu zawsze włączony, nie obciążony pracą lokalną - ale i wady. Np szybkie przetwarzanie danych zcentralizowanych łatwiej wykonać na maszynie udostępniającej niż na dowolnej w sieci. Sprawa potrzeb tu ma raczej większe znaczenie. Ja np zamiast NAS do domu wybrałem kompa z debian+xbmc pod tv, który robi za nas przy okazji będąc centrum multimedialnym, bo najczęściej to co wrzucam na mas to multimedia (przy okazji robi też za serwer TC dla maków).

#9 razureus

razureus
  • 20 postów

Napisano 16 listopada 2014 - 12:01

To jak to jest z tym mapowaniem dysku NAS. Da się tak zrobić, żeby był widoczny na Macu od razu po starcie systemu bez żadnych alpejskich kombinacji z każdorazowym podłączaniem do serwera?

#10 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 02 grudnia 2014 - 11:10

Najprościej ale z małą wadą zamapować dysk w ten sposób:

1. Na komputerze kliencie mapujemy dysk i zaznaczamy opcję by hasło zostało zapamiętane

2. Otwieramy perferencje grup i użytkowników, zakładka logowanie i przeciągamy zamapowany dysk z pulpitu na listę automatycznie otwieranych rzeczy

3. Znaczamy "Ukryj" w pierwszej kolumnie... i tu niestety wspomniana wada - nie działa to ukrywanie, dysk się będzie mapował ale za każdym razem po zalogowaniu wyskoczy nam okno z finderem i zawartością tego dysku

Inne możliwe metody to po zapamiętaniu hasła (czyli pkt.1) utworzyć jakiś skrypt montujący udział i wrzucić na listę automatycznie otwieranych rzeczy (z pkt.2) powinno się udać zrobić coś co się odpali w tle i nie będzie wyskakiwało żadne okienko.

Powyższa metoda oczywiście działa w kontekscie użytkownika (czyli mówimy o mapowaniu w momencie logowania na uprawnieniach logującego się).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych