Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Air, brak Internetu po wznowieniu

• Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 Atais

Atais
  • 12 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 22 April 2014 - 11:01

Cześć.

Mam bardzo dziwny problem. Posiadałem wcześniej Macbook Air 13 Mid 2011 i niedawno przesiadłem się na Macbook Air 13 Mid 2013.

Nie zmieniałem nic oprócz komputera, więc podejrzewam problem leży gdzieś w nim. Posiadam router Linksys EA3500, nie jest najlepszy, ale spełnia swoją rolę. Natomiast problem objawia się tym, że po np. całej nocy gdy komputer jest uśpiony, podnoszę pokrywę, wszystko ładnie się włącza. WiFi łączy się z zapamiętaną siecią domową, ALE nie mam internetu.

Nie mogę się również połączyć z adresem routera (192.168.1.1) słowem - WiFi działa ale nic się nie łączy. Nie potrafię zdiagnozować dokładnie co jest nie tak. Uruchomiłem diagnostykę i były jakieś 'głupie' porady typu zmień nazwę, kanał. Oczywiście nic nie pomogło. Były też jakieś informacje o Country Code ale wszystko się zgadza - w komputerze PL, w routerze podejrzewam też.

Mogę wysłać raport diagnostyczny z diagnostyki sieci ale nie wiem czy pomoże. Nie potrafię nawet znaleźć momentu w który wbić łopatę i to naprawić. Czy mam nieść komputer do iSpotu? Mam gwarancję, ale nie potrafię nawet tego problemu zademonstrować, gdyż przy krótkim uśpieniu nie ma tego problemu :/.

Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam, Michał.

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 22 April 2014 - 12:17

Czy ten problem pojawia się od początku użytkowania czy nastąpił tak "znienacka"?

#3 Atais

Atais
  • 12 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 22 April 2014 - 12:22

Od początku. Znalazłem jedną opcję jeszcze - wyłączyć firewall... trochę z żalem ale wyłączyłem. Zobaczymy czy się powtórzy.

#4 Atais

Atais
  • 12 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 22 April 2014 - 17:18

Oczywiście nie pomogło :( Tak wygląda taka sytuacja: [ATTACH=CONFIG]21269[/ATTACH]

#5 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 22 April 2014 - 17:27

Resetowałeś router? Nie "włącz/wyłącz" tylko reset - jeśli jakąś taką funkcję ma. Do czego zmierzam: miałem dokładnie ten sam problem z AP Express: jeden z moich Maków (na 10.9) notorycznie po uśpieniu tracił internet mimo aktywnego połączenia z moją siecią. Drugi (na 10.8) zaś nie - po wybudzeniu działał jak powninien. Włączanie/wyłączanie APE "z prądu" działało tylko do ponownego uśpienia problematycznego kompa. Reset "guziczkiem" wyleczył problem na dobre.

#6 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 22 April 2014 - 17:49

Oczywiście nie pomogło :(

Tak wygląda taka sytuacja:
[ATTACH=CONFIG]21269[/ATTACH]

BTW jak uzyskałes taki szczegółowy widok?

#7 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 22 April 2014 - 18:05

Naciśnij lewy Alt i kliknij na ikonę wifi.

#8 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 April 2014 - 18:45

Air ma w ogóle problemy z netem- często opisywany problem. Zmień DNS- o ile pamiętam, same zera.

#9 Cadnin

Cadnin
  • 197 posts
  • SkądKraków

Posted 22 April 2014 - 21:10

Mam bardzo podobny problem, ale nie wiem czy nie leży on w kwestii urządzenia, które wzmacnia sygnał wifi. Chodzi o to, że główny router znajduje się na parterze domu, wzmacniacz sygnału na pierwszym piętrze. Jak odpalę maka na drugim piętrze to wykrywa wifi, ale nie połączy się z netem. Muszę zejść na sam dół, aby połączył się z routerem i mogę z powrotem wrócić na górę. Nie wiem jak to się później odbywa, ale zakładam, że na końcu i tak łączę się z tym wzmacniaczem, ponieważ sygnał wifi jest bardzo silny...I wszystko działa super do ponownego uśpienia/uruchomienia urządzenia. Dodam, że problem dotyczy nie tylko maka, ale również iPhona oraz iPada. Komputery na Windzie działają bez problemu. Jakieś pomysły gdzie może leżeć problem ?

#10 Atais

Atais
  • 12 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 24 April 2014 - 15:06

@Cadnin nie wiem co u ciebie jest przyczyna. U siebie zrestartowałem router, przywróciłem go do domyślnych. Zmieniałem nazwy sieci. zmieniałem szyfrowanie, hasło, kanały. Ktoś polecał wyłączać nieużywane interfejsy. Też nie pomogło. Słowem... no nic. Jedyna różnica, że teraz nie wyświetla mi się nawet komunikat, że brak neta. Tylko piszę, że wszystko OK, ale sieć nie działa. I i tak muszę wyłączać i włączać adapter WiFi. Postaram się spróbować na innym routerze i dam znać czy to może jest zależne od tego. Dłubię dalej, ale czarno to widzę :(.

#11 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 24 April 2014 - 15:20

Air ma w ogóle problemy z netem- często opisywany problem.
Zmień DNS- o ile pamiętam, same zera.

No to pojechaleś. Chyba, że chodziło Ci o same 8.

#12 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 24 April 2014 - 15:23

Fakt, sprawdź czy problem z netem dotyczy własnie DNS, puść ping gdzieś w sieć po adresie ip lub otwórz jakąś stronę po adresie ip np mój router ma stronę po ip AS52203 Multi-router looking glass
Jeśli się otworzy to nie będzie problem samego połaczenia, ale DNS.

#13 Atais

Atais
  • 12 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 24 April 2014 - 15:32

no tak jak mowie. jest siec ale nie moge sie polaczyc nawet z routerem domowej. nawet po IP: 192.168.1.1 strona nie wchodzi. wiec w sumie to nawet chyba nie DNS bo jak wpisuje IP to juz DNS chyba nie sa potrzebne A jak dodalem te Google'owe DNSy to mi gorzej chodzi net :S.

#14 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 24 April 2014 - 15:40

W takim układzie to nie dns, skoro w lan ip routera nie wchodzi. Spróbuj na innych AP, może to jakaś niekompatybilność. BTW jak zmieniałeś laptop to przenosiłeś przez TM system razem z kluczami to wifi? Może pamięta jakieś dziwne stare ustawienia?

#15 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 April 2014 - 20:28

Myślę, że to przypadłość maca. Mój Maciuś też tak ma, ale tylko z mobilnym routerem LTE. Z domowym - zero problemów. Gdzieś się Maciek z moim Huaweikiem niedogadują. Łączy się, ale brak połączenia zarówno z internetem, jak i z innymi urządzeniami w tej samej sieci. Wystarczy wyłączyć wi-fi w Macu, właczyć i problem znika.... aż do następnego razu. Mój MacBook ma tak od nowości. To mój pierwszy mac, więc siłą rzeczy był stawiany od początku.

#16 strochu

strochu
  • 48 posts

Posted 02 May 2014 - 02:14

Myślę, że to przypadłość maca. Mój Maciuś też tak ma, ale tylko z mobilnym routerem LTE. Z domowym - zero problemów. Gdzieś się Maciek z moim Huaweikiem niedogadują. Łączy się, ale brak połączenia zarówno z internetem, jak i z innymi urządzeniami w tej samej sieci. Wystarczy wyłączyć wi-fi w Macu, właczyć i problem znika.... aż do następnego razu.
Mój MacBook ma tak od nowości. To mój pierwszy mac, więc siłą rzeczy był stawiany od początku.

Mam tak samo... Może ktoś ma jakiś pomysł, jak rozwiązać ten problem, jest to troche denerwujące...

#17 artme

artme
  • 86 posts
  • SkądWarsaw

Posted 21 June 2014 - 07:52

Niestety, to chyba nierozwiazywalny problem... :sad: Ja mam tak, ze wifi lapie przy odpaleniu kompa lub restarcie bardzo dobrze i nie ma problemow z przerywaniem itp. Wystarczy jednak, ze przejdzie w stan uspienia lub sam go uspie i po wybudzeniu mieli i mieli i... zero kreseczek. Pomaga ponowane wlaczenie i wylaczenie wifi i wszystko lapie i dziala znowu ok. To jest upierdliwe i wyglada bardziej na problem softwerowy niz na hardware, jednak nikt nic nie wie i nikt nie umie pomoc w tak czesto wystepujacej usterce u wielu uzytkownikow... echhh :(

#18 jimagow

jimagow
  • 1 posts

Posted 21 June 2014 - 09:50

U mnie pomogło wyłączenie BT.

#19 artme

artme
  • 86 posts
  • SkądWarsaw

Posted 21 June 2014 - 09:57

W sensie wylaczyles bluetooth i wifi zaczelo zalapywac po uspieniu?? Kurcze - pomoglo :D

#20 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 June 2014 - 10:23

Właśnie miałem napisać, że pomaga wyłączenie BT :P

#21 artme

artme
  • 86 posts
  • SkądWarsaw

Posted 21 June 2014 - 13:40

Co nie zmienia faktu, ze to tez nie powinno miec miejsca :idea:

#22 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 posts

Posted 21 June 2014 - 18:32

Różne magiczne sztuczki polecają na problemy z WiFi. Między innymi wyłączenie BT. Na MB Pro wyłączenie BT nie pomaga, WiFi szuka sieci długo, czasem i minutę. Co z tego, że mak dwie sekundy po podniesieniu klapy ekranu wydaje się być gotowy do pracy po uśpieniu, kiedy sieci szuka minutę. Stare rzęchy laptopy z Windows szukają w tym samym pokoju sieci Wi-Fi 2 sekundy. O problemach z WiFi czytam od dawna na OSX Daily, Macworld i innych, pomysły padały przeróżne. Przy nich windowsowe czary z ponownym uruchomieniem systemu to niewinne czary. Tylko rozwiązania skutecznego nie widać. OS X Mavericks ma problemy z siecią WiFi po przebudzeniu bo... ma. Komputery dla Apple powoli zajmują miejsce iPodów. Towar i problemy jego użytkowników stają się drugoplanowe i trzecioplanowe.

#23 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 22 June 2014 - 08:59

A jak z priorytetemi ssid i tłokiem w sieci? U mnie w domu mac widzi tylko moje AP (wolnostojący domek), ale jak jestem na mieście i mam w zasięgu tyle ssid że się na liście nie mieszczą to mam spory problem. Z brakiem połączenia włącznie, nawet do sieci zapamiętanej i wypriorytetowanej. Tak jakby sieć do której mam dostęp "ginęła w tłumie".

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users