Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

MacBook Air, brak Internetu po wznowieniu

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Atais

Atais
  • 12 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕, PL

Napisano 22 kwietnia 2014 - 11:01

Cze艣膰.

Mam bardzo dziwny problem. Posiada艂em wcze艣niej Macbook Air 13 Mid 2011 i niedawno przesiad艂em si臋 na Macbook Air 13 Mid 2013.

Nie zmienia艂em nic opr贸cz komputera, wi臋c podejrzewam problem le偶y gdzie艣 w nim. Posiadam router Linksys EA3500, nie jest najlepszy, ale spe艂nia swoj膮 rol臋. Natomiast problem objawia si臋 tym, 偶e po np. ca艂ej nocy gdy komputer jest u艣piony, podnosz臋 pokryw臋, wszystko 艂adnie si臋聽w艂膮cza. WiFi 艂膮czy si臋 z zapami臋tan膮 sieci膮 domow膮, ALE nie mam internetu.

Nie mog臋 si臋 r贸wnie偶 po艂膮czy膰 z adresem routera (192.168.1.1) s艂owem - WiFi dzia艂a ale nic si臋 nie 艂膮czy. Nie potrafi臋 zdiagnozowa膰 dok艂adnie co jest nie tak. Uruchomi艂em diagnostyk臋 i by艂y jakie艣 'g艂upie' porady typu zmie艅 nazw臋, kana艂. Oczywi艣cie nic nie pomog艂o. By艂y te偶 jakie艣 informacje o Country Code ale wszystko si臋 zgadza - w komputerze PL, w routerze podejrzewam te偶.

Mog臋 wys艂a膰 raport diagnostyczny z diagnostyki sieci ale nie wiem czy pomo偶e. Nie potrafi臋 nawet znale藕膰 momentu w kt贸ry wbi膰 艂opat臋 i to naprawi膰. Czy mam nie艣膰 komputer do iSpotu? Mam gwarancj臋, ale nie potrafi臋 nawet tego problemu zademonstrowa膰, gdy偶 przy kr贸tkim u艣pieniu nie ma tego problemu :/.

Macie jakie艣 pomys艂y?
Pozdrawiam, Micha艂.

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1聽818 post贸w
  • Sk膮dToru艅

Napisano 22 kwietnia 2014 - 12:17

Czy ten problem pojawia si臋 od pocz膮tku u偶ytkowania czy nast膮pi艂 tak "znienacka"?

#3 Atais

Atais
  • 12 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕, PL

Napisano 22 kwietnia 2014 - 12:22

Od pocz膮tku. Znalaz艂em jedn膮 opcj臋 jeszcze - wy艂膮czy膰 firewall... troch臋 z 偶alem ale wy艂膮czy艂em. Zobaczymy czy si臋 powt贸rzy.

#4 Atais

Atais
  • 12 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕, PL

Napisano 22 kwietnia 2014 - 17:18

Oczywi艣cie nie pomog艂o :( Tak wygl膮da taka sytuacja: [ATTACH=CONFIG]21269[/ATTACH]

#5 666

666

Mac Pro doctor

• 2聽401 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 22 kwietnia 2014 - 17:27

Resetowa艂e艣 router? Nie "w艂膮cz/wy艂膮cz" tylko reset - je艣li jak膮艣 tak膮 funkcj臋 ma. Do czego zmierzam: mia艂em dok艂adnie ten sam problem z AP Express: jeden z moich Mak贸w (na 10.9) notorycznie po u艣pieniu traci艂 internet mimo aktywnego po艂膮czenia z moj膮 sieci膮. Drugi (na 10.8) za艣 nie - po wybudzeniu dzia艂a艂 jak powninien. W艂膮czanie/wy艂膮czanie APE "z pr膮du" dzia艂a艂o tylko do ponownego u艣pienia problematycznego kompa. Reset "guziczkiem" wyleczy艂 problem na dobre.

#6 elita

elita

• 3聽034 post贸w
  • Sk膮dKalisz, PL

Napisano 22 kwietnia 2014 - 17:49

Oczywi艣cie nie pomog艂o :(

Tak wygl膮da taka sytuacja:
[ATTACH=CONFIG]21269[/ATTACH]

BTW jak uzyska艂es taki szczeg贸艂owy widok?

#7 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1聽818 post贸w
  • Sk膮dToru艅

Napisano 22 kwietnia 2014 - 18:05

Naci艣nij lewy Alt i kliknij na ikon臋 wifi.

#8 luck1985

luck1985
  • 924 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 22 kwietnia 2014 - 18:45

Air ma w og贸le problemy z netem- cz臋sto opisywany problem. Zmie艅 DNS- o ile pami臋tam, same zera.

#9 Cadnin

Cadnin
  • 197 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 22 kwietnia 2014 - 21:10

Mam bardzo podobny problem, ale nie wiem czy nie le偶y on w kwestii urz膮dzenia, kt贸re wzmacnia sygna艂 wifi. Chodzi o to, 偶e g艂贸wny router znajduje si臋 na parterze domu, wzmacniacz sygna艂u na pierwszym pi臋trze. Jak odpal臋 maka na drugim pi臋trze to wykrywa wifi, ale nie po艂膮czy si臋 z netem. Musz臋 zej艣膰 na sam d贸艂, aby po艂膮czy艂 si臋 z routerem i mog臋 z powrotem wr贸ci膰 na g贸r臋. Nie wiem jak to si臋 p贸藕niej odbywa, ale zak艂adam, 偶e na ko艅cu i tak 艂膮cz臋 si臋 z tym wzmacniaczem, poniewa偶 sygna艂 wifi jest bardzo silny...I wszystko dzia艂a super do ponownego u艣pienia/uruchomienia urz膮dzenia. Dodam, 偶e problem dotyczy nie tylko maka, ale r贸wnie偶 iPhona oraz iPada. Komputery na Windzie dzia艂aj膮 bez problemu. Jakie艣 pomys艂y gdzie mo偶e le偶e膰 problem ?

#10 Atais

Atais
  • 12 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕, PL

Napisano 24 kwietnia 2014 - 15:06

@Cadnin nie wiem co u ciebie jest przyczyna. U siebie zrestartowa艂em router, przywr贸ci艂em go do domy艣lnych. Zmienia艂em nazwy sieci. zmienia艂em szyfrowanie, has艂o, kana艂y. Kto艣 poleca艂 wy艂膮cza膰 nieu偶ywane interfejsy. Te偶 nie pomog艂o. S艂owem... no nic. Jedyna r贸偶nica, 偶e teraz nie wy艣wietla mi si臋 nawet komunikat, 偶e brak neta. Tylko pisz臋, 偶e wszystko OK, ale sie膰 nie dzia艂a. I i tak musz臋 wy艂膮cza膰 i w艂膮cza膰 adapter WiFi. Postaram si臋 spr贸bowa膰 na innym routerze i dam zna膰 czy to mo偶e jest zale偶ne od tego. D艂ubi臋 dalej, ale czarno to widz臋 :(.

#11 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4聽139 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 24 kwietnia 2014 - 15:20

Air ma w og贸le problemy z netem- cz臋sto opisywany problem.
Zmie艅 DNS- o ile pami臋tam, same zera.

No to pojechale艣. Chyba, 偶e chodzi艂o Ci o same 8.

#12 elita

elita

• 3聽034 post贸w
  • Sk膮dKalisz, PL

Napisano 24 kwietnia 2014 - 15:23

Fakt, sprawd藕 czy problem z netem dotyczy w艂asnie DNS, pu艣膰 ping gdzie艣 w sie膰 po adresie ip lub otw贸rz jak膮艣 stron臋 po adresie ip np m贸j router ma stron臋 po ip AS52203 Multi-router looking glass
Je艣li si臋 otworzy to nie b臋dzie problem samego po艂aczenia, ale DNS.

#13 Atais

Atais
  • 12 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕, PL

Napisano 24 kwietnia 2014 - 15:32

no tak jak mowie. jest siec ale nie moge sie polaczyc nawet z routerem domowej. nawet po IP: 192.168.1.1 strona nie wchodzi. wiec w sumie to nawet chyba nie DNS bo jak wpisuje IP to juz DNS chyba nie sa potrzebne A jak dodalem te Google'owe DNSy to mi gorzej chodzi net :S.

#14 elita

elita

• 3聽034 post贸w
  • Sk膮dKalisz, PL

Napisano 24 kwietnia 2014 - 15:40

W takim uk艂adzie to nie dns, skoro w lan ip routera nie wchodzi. Spr贸buj na innych AP, mo偶e to jaka艣 niekompatybilno艣膰. BTW jak zmienia艂e艣 laptop to przenosi艂e艣 przez TM system razem z kluczami to wifi? Mo偶e pami臋ta jakie艣 dziwne stare ustawienia?

#15 ajed76

ajed76
  • 249 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 24 kwietnia 2014 - 20:28

My艣l臋, 偶e to przypad艂o艣膰 maca. M贸j Maciu艣 te偶 tak ma, ale tylko z mobilnym routerem LTE. Z domowym - zero problem贸w. Gdzie艣 si臋 Maciek z moim Huaweikiem niedogaduj膮. 艁膮czy si臋, ale brak po艂膮czenia zar贸wno z internetem, jak i z innymi urz膮dzeniami w tej samej sieci. Wystarczy wy艂膮czy膰 wi-fi w Macu, w艂aczy膰 i problem znika.... a偶 do nast臋pnego razu. M贸j MacBook ma tak od nowo艣ci. To m贸j pierwszy mac, wi臋c si艂膮 rzeczy by艂 stawiany od pocz膮tku.

#16 strochu

strochu
  • 48 post贸w

Napisano 02 maja 2014 - 02:14

My艣l臋, 偶e to przypad艂o艣膰 maca. M贸j Maciu艣 te偶 tak ma, ale tylko z mobilnym routerem LTE. Z domowym - zero problem贸w. Gdzie艣 si臋 Maciek z moim Huaweikiem niedogaduj膮. 艁膮czy si臋, ale brak po艂膮czenia zar贸wno z internetem, jak i z innymi urz膮dzeniami w tej samej sieci. Wystarczy wy艂膮czy膰 wi-fi w Macu, w艂aczy膰 i problem znika.... a偶 do nast臋pnego razu.
M贸j MacBook ma tak od nowo艣ci. To m贸j pierwszy mac, wi臋c si艂膮 rzeczy by艂 stawiany od pocz膮tku.

Mam tak samo... Mo偶e kto艣 ma jaki艣 pomys艂, jak rozwi膮za膰 ten problem, jest to troche denerwuj膮ce...

#17 artme

artme
  • 86 post贸w
  • Sk膮dWarsaw

Napisano 21 czerwca 2014 - 07:52

Niestety, to chyba nierozwiazywalny problem... :sad: Ja mam tak, ze wifi lapie przy odpaleniu kompa lub restarcie bardzo dobrze i nie ma problemow z przerywaniem itp. Wystarczy jednak, ze przejdzie w stan uspienia lub sam go uspie i po wybudzeniu mieli i mieli i... zero kreseczek. Pomaga ponowane wlaczenie i wylaczenie wifi i wszystko lapie i dziala znowu ok. To jest upierdliwe i wyglada bardziej na problem softwerowy niz na hardware, jednak nikt nic nie wie i nikt nie umie pomoc w tak czesto wystepujacej usterce u wielu uzytkownikow... echhh :(

#18 jimagow

jimagow
  • 1 post贸w

Napisano 21 czerwca 2014 - 09:50

U mnie pomog艂o wy艂膮czenie BT.

#19 artme

artme
  • 86 post贸w
  • Sk膮dWarsaw

Napisano 21 czerwca 2014 - 09:57

W sensie wylaczyles bluetooth i wifi zaczelo zalapywac po uspieniu?? Kurcze - pomoglo :D

#20 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2聽148 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 21 czerwca 2014 - 10:23

W艂a艣nie mia艂em napisa膰, 偶e pomaga wy艂膮czenie BT :P

#21 artme

artme
  • 86 post贸w
  • Sk膮dWarsaw

Napisano 21 czerwca 2014 - 13:40

Co nie zmienia faktu, ze to tez nie powinno miec miejsca :idea:

#22 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 post贸w

Napisano 21 czerwca 2014 - 18:32

R贸偶ne magiczne sztuczki polecaj膮 na problemy z WiFi. Mi臋dzy innymi wy艂膮czenie BT. Na MB Pro wy艂膮czenie BT nie pomaga, WiFi szuka sieci d艂ugo, czasem i minut臋. Co z tego, 偶e mak dwie sekundy po podniesieniu klapy ekranu wydaje si臋 by膰 gotowy do pracy po u艣pieniu, kiedy sieci szuka minut臋. Stare rz臋chy laptopy z Windows szukaj膮 w tym samym pokoju sieci Wi-Fi 2 sekundy. O problemach z WiFi czytam od dawna na OSX Daily, Macworld i innych, pomys艂y pada艂y przer贸偶ne. Przy nich windowsowe czary z ponownym uruchomieniem systemu to niewinne czary. Tylko rozwi膮zania skutecznego nie wida膰. OS X Mavericks ma problemy z sieci膮 WiFi po przebudzeniu bo... ma. Komputery dla Apple powoli zajmuj膮 miejsce iPod贸w. Towar i problemy jego u偶ytkownik贸w staj膮 si臋 drugoplanowe i trzecioplanowe.

#23 elita

elita

• 3聽034 post贸w
  • Sk膮dKalisz, PL

Napisano 22 czerwca 2014 - 08:59

A jak z priorytetemi ssid i t艂okiem w sieci? U mnie w domu mac widzi tylko moje AP (wolnostoj膮cy domek), ale jak jestem na mie艣cie i mam w zasi臋gu tyle ssid 偶e si臋 na li艣cie nie mieszcz膮 to mam spory problem. Z brakiem po艂膮czenia w艂膮cznie, nawet do sieci zapami臋tanej i wypriorytetowanej. Tak jakby sie膰 do kt贸rej mam dost臋p "gin臋艂a w t艂umie".

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych