Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OS X Mavericks - Problem z instalacją/błąd podczas ściągania systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Legski

Legski
  • 8 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 21:54

Witam, problem może opiszę od samego początku. Przy normalnym użytkowaniu nagle mac (model mid 2010 MBP 13) złapał freeze'a i wyświetliła się jedynie ikonka "jakby buforowania" (taka, która jest również przy starcie systemu na niżej-środku ekranu). Po ponownym włączeniu biały ekran, siwy folder ze znakiem zapytania. Początkowo automatycznie sądziłem, że trzasnął dysk. Zatem kupiłem nowy SanDisk SSD 128GB, zamieniłem ze starym i przystąpiłem do instalacji systemu poprzez internet recovery. I tu zaczęły już się pierwsze schody. Mianowicie, pierwsze co chciałem zrobić to wymazać dysk pod format kronikowany, natomiast jakby MB nie robił tego co kliknąłem. Po kliknięciu "Wymaż" jedyny komunikat, który był to "odmontowuję dysk" i nic poza tym. Jakbym nie mógł przystąpić do żadnych działań na dysku. Gdzie normalnie powinno to zająć sekundę, dwie. Po czym po chwili wyskoczył błąd, "Wymazanie danych woluminu uniemożliwiające przypadkowe odczytanie danych nie powiodło się". Długo się nie zastanawiając podpiąłem dysk pod innego mac'a (również MBP 13 tyle, że mid 2012) i tam go sformatowałem. Wszystko przeszło bez problemu, wymazał się szybciutko. I nawet z ciekawości sprawdziłem czy da się zainstalować system (tam akurat Lion,) przez IR. Wszystko okej. Zatem podpiąłem go z powrotem, i początkowo miał problem go w ogóle wykryć. Natomiast to ustało, wykrywa dysk normalnie. Choć znowu jak opiszę dalej nie można podjąć żadnych działań na nim. Instalacja systemu w ogóle nie chciała początkowo ruszyć jedynie sprawdził czy MB kwalifikuje się do instalacji systemu i bum, od razu błąd. Znalazłem rozwiązania poprzez przestawienie daty w terminalu na aktualną, co pomogło ale nie do końca. Instalacja rusza, potwierdzam warunki, sprawdza możliwe dyski do instalacji (jest komunikat pod logiem systemu "Na (null) nie można zainstalować systemu OS X" po czym sprawdza wszystkie inne dyski i znajduje sformatowany ten właściwy), loguję się Apple ID na serwery, wszystko dobrze. Pojawia się okienko poniżej na dosłownie sekundę jakby zaczął pobierać system i znów błąd "Wystąpił błąd podczas przygotowania instalacji. Spróbuj uruchomić program ponownie.". Resetowałem PRAM wielokrotnie sądząc, że to coś da. Dodam, że przy zwykłym uruchomieniu maca dostaję komunikat jak na początku siwy folder z białym znakiem zapytania, również przy włączeniu maca trzymając alt(option) dysk nie jest widoczny. Tylko internet recovery, tam zaś wykrywa dysk. Zastanawiam się zatem, czy to może być problem wadliwej taśmy HD. Proszę o pomoc, jestem już bezsilny i brakuje mi pomysłów na rozwiązanie tego problemu..

#2 DanielF

DanielF
  • 5 786 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 16 kwietnia 2014 - 22:06

Sam prosiłeś się o kłopoty nie czytając jaki kupić dysk SSD - na forum masz miliard postów o tym, że po zakupie SSD na sandforce są różne kwiatki. Wymień SSD na normalny polecany do maków i tyle.

#3 Legski

Legski
  • 8 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 22:20

Dobrze, nie musisz mnie atakować od razu swoją odpowiedzią gdyż nie jestem wszechwiedzący.. Jesteś absolutnie pewien, że na tym dysku nie da się zainstalować OS X i nie będzie funkcjonalny z maciem?

#4 DanielF

DanielF
  • 5 786 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 16 kwietnia 2014 - 22:25

Sandforce to gwarantowane zamrażanie systemu, problemy z negocjowaną szybkością Sata II zamiast sata III + inne opisywane problemy na forum. Jeśli ma sandforca, a na to wygląda kup polecany na forum dysk ssd samsunga lub inny. Tylko nie kup Kingstona bo to też sandforce jak i niektóre modele intela. Polecam temat o dyskach ssd.

#5 Legski

Legski
  • 8 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 22:28

Poza tym, Twoja odpowiedź nie bardzo rozwiązuje problem, tylko sugeruje "wyrzuć dobry dysk skoro nie działa". Dysk działa i owszem da się zainstalować bez problemu na nim system, problem po prostu leży gdzie indziej tylko najwyraźniej nie posiadasz kwalifikującej się wiedzy żeby mi pomóc.

#6 DanielF

DanielF
  • 5 786 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 16 kwietnia 2014 - 22:35

Odniosłem się do pierwszej części Twojego problemu czyli zakupu i montażu dysku z felerną serią kontrolerów sandforce.

#7 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 22:36

Mi to dziwnie wygląda... spróbuj stary zepsuty dysk w innym kompie lub dowolny z nich w jakiejś kieszeni usb z MBP winowajcą problemów. Mam przeczucie, że z oboma dyskami jest wszystko w porządku tylko coś "przed dyskiem trzasnęło" (kontroler sata / taśma).

#8 Legski

Legski
  • 8 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 22:39

Jak już pisałem wcześniej, podpiąłem nowy dysk w innym MBP i wszystko działało bez zarzutu. Natomiast u mnie nie. Jakby wykrywa dysk, natomiast nie mogę podjąć żadnych działań, ingerować w zapis dysku/jego formatowanie. Dlatego również zapytałem, czy możliwe jest, że po prostu jest wadliwa taśma, skoro na innym MB wszystko działa.

#9 DanielF

DanielF
  • 5 786 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 16 kwietnia 2014 - 22:45

Jeśli chodzi o samą instalację to lepiej robić ją z pendrive z systemem.
Na nowym dysku najlepsza jest czysta instalacja. Procedura opisana jest tutaj:
http://imagazine.pl/2013/10/23/czysta-instalacja-os-x-10-9-mavericks/

co do taśmy to bardzo dziwne że padła po zmianie dysku z nowego na stary. A Folder oznacza brak systemu operacyjnego.
Próbowałeś użyć narzędzi dyskowych >reanimacja >napraw dysk?

#10 Legski

Legski
  • 8 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 22:56

Przy instalacji systemu z pendrive'a sytuacja wygląda tak. Oczywiście zrobiłem tak jak trzeba, przez aplikację TransMac. Zbootowałem pendrive'a z systemem, mac wykrywa system natomiast po kliknięciu widnieje logo apple z poniżej ikonką wczytywania/"buforowania" i po chwili ikona apple'a zmienia się na przekreślone kółko. A co do taśmy, to nie padła po zmianie dysku, tylko możliwe, że w trakcie używania poprzedniego. Jest to dość dziwne, żeby jednak ta taśma wykrywała nowy dysk ale nie są możliwe żadne akcje na dysku twardym. Jak już wspominałem sam fakt, iż na swoim macu nie mogłem sformatować nowego dysku, a po wpięciu na innego zrobiło się to w kilka sekund.

#11 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 23:22

Czyli nie jest się też w stanie zbootować z pendriva instalacyjnego?

#12 Legski

Legski
  • 8 postów

Napisano 17 kwietnia 2014 - 01:25

Niestety, nie. Tak jak opisałem post wcześniej (co się dzieje, wyskakuje itd).

#13 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 17 kwietnia 2014 - 11:56

No to raczej jakiś głębszy problem z płytą główną... lub ew. jeszcze z RAMem (mało prawdopodobne ale możliwe).

#14 Legski

Legski
  • 8 postów

Napisano 17 kwietnia 2014 - 12:29

Zamówiłem taśmę HD, jeżeli to nie pomoże, to już nie mam pojęcia..

#15 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 17 kwietnia 2014 - 13:29

Jeśli z pena też nie jest w stanie uruchomić instalki tylko wywisa to wg mnie problem jest szerszy niż tylko dyskowy.

#16 Legski

Legski
  • 8 postów

Napisano 17 kwietnia 2014 - 14:50

Natomiast jeżeli wadliwa faktycznie byłaby taśma, jakże mógłby zainstalować system z pena, skoro niemożliwy jest przesył danych na dysk? W końcu, system rusza z dysku. Cóż, nie mam możliwości na razie nigdzie podłączyć starego dysku, żeby zweryfikować czy działa..

- - - Połączono posty - - -

(W końcu system rusza z dysku) - miałem na myśli po sukcesywnej instalacji.
A pena wykrywa i wie co na nim jest.

#17 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 17 kwietnia 2014 - 22:44

Stary dysk możesz włożyć w jakąś kieszeń usb i przypiąć... ba! nawet odpalić z niego system ;).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych