Instalacja programu Photoshop i Illustrator
Napisano 16 kwietnia 2014 - 13:55
Napisano 16 kwietnia 2014 - 16:19
Napisano 16 kwietnia 2014 - 17:41
Napisano 16 kwietnia 2014 - 18:49
Jeśli upewnimy się w 100%, że są to samodzielne wersje (nie upgrade) - można to rozpoznać po kodzie produktu umieszczonym na naklejce z kodem kreskowym na dole opakowania. Na przykład:
- PN: 26001641 ILST, CS3, WIN, RET, IE - oznacza pełną wersję do zastosowań komercyjnych Adobe Illustrator CS3 w angielskiej wersji językowej.
- PN: 29300010 STPP, CS3, WIN, RET, IE - oznacza pełną wersję do zastosowań komercyjnych CS3 Design Standard dla Windows w angielskiej wersji językowej
- CSDS30PLW - oznacza pełną wersję do zastosowań komercyjnych CS3 Design Standard dla Windows w polskiej wersji językowej.
- CSDS30PLWUPA - wersja upgrade z wcześniejszej wersji CS (o ile pamiętam do upgrade kwalifikował się CS/ CS2 i chyba jeszcze pakiet Studio firmy Macromedia) do CS3 Design Standard dla Windows w polskiej wersji językowej. Oprócz tego oznaczenia na bocznej krawędzi pudełka powinna być taka srebrna naklejka z informacją, że jest to wersja upgrade (czasem z dodatkową informacją jakie produkty kwalifikują się do upgrade).
Oczywiście podane powyżej informacje dotyczą innych produktów CS3. Podałem je tylko aby pokazać, gdzie szukać oznaczeń na pudełkach. Gdy zobaczę zdjęcia opakowań sprawiających problem programów będę mógł powiedzieć więcej.
Natomiast jeśli chodzi o aktywację oprogramowania to sprawa wygląda następująco. Adobe w licencji dla produktów w wersji CS3 dało użytkownikom możliwość jednoczesnej instalacji i aktywacji oprogramowania na dwóch komputerach (np. stacjonarny i przenośny) z zastrzeżeniem, że jednocześnie można używać tylko jednego z nich. Jeśli oprogramowanie zostało zainstalowane już na dwóch komputerach, aby zainstalować je na innym komputerze, należy wcześniej je zdezaktywować na innym komputerze. Niestety często się zdarza, że ponowna instalacja na tym samym komputerze np. po awarii dysku lub reinstalacji systemu może być potraktowana jako aktywacja na nowym komputerze. Wówczas może być tak, że nie uda się tego oprogramowania aktywować i trzeba będzie skontaktować się z Adobe. Ale aktywacją będziemy się martwić jak już uda się całość poprawnie zainstalować...
Napisano 17 kwietnia 2014 - 07:16
Napisano 17 kwietnia 2014 - 07:21
Illustrator CS3 PL version Mac Upgrade | Komputerowiec.pl
Napisano 17 kwietnia 2014 - 08:09
Napisano 17 kwietnia 2014 - 08:14
Napisano 17 kwietnia 2014 - 08:35
Nie było możliwości by program był instalowany na innym komputerze, gdyż jest to jedyny mac w firmie. [ATTACH=CONFIG]21188[/ATTACH]
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Otóż Adobe pozwalało na zmianę platformy OSX-WIN i na odwrót podczas upgrade (przynajmniej przy wersjach CS4-CS6). Nie jestem pewien, czy tak było również dla CS3 ale warto sprawdzić. Być może posiadacie jakiegoś starszego Illustratora 9/10/CS/CS2 w wersji dla Windows. Jeśli tak, proszę spróbować podać jego numer podczas instalacji upgrade do CS3. Podobnie z Photoshopem.
- - - Połączono posty - - -
Tak, photoshop ma PSCSPLMUPA, jest to dla mnie szokiem, gdyż, w 2008 roku kupowałam nowy komputer z zainstalowanymi programami, czyli mam rozumieć, że płąciłąm za pełną wersję a w sklepie zainstalowali upgrade? bo jak można kupić nowy sprzęt a wgrane programy są aktualizacjami?
Jeśli oprogramowanie zostało zakupione z nowym komputerem to w jakiś sposób musiało zostać zainstalowane. W tym celu musiano posłużyć się numerami poprzednich wersji, które powinny zostać dołączone do zestawu. Na twoim miejscu sprawdziłbym, co dokładnie napisane jest na fakturze i spróbowałbym skontaktować się z tym sklepem (o ile jeszcze istnieje).
Jest jeszcze jedna możliwość. Otóż czasami producenci komputerów np. DELL czy Apple sprzedawali swój sprzęt z promocyjnym zestawem oprogramowania w wersji oem. Czasem były to pakiety Adobe CS, czasem pojedyncze produkty. Oprogramowanie to można było najczęściej normalnie aktualizować do kolejnych wersji kupując odpowiedni upgrade. Być może do twojego komputera też był dołączony (lub powinien być) taki zestaw promocyjny?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych