Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4S [16GB, white] - brak obrazu na wyświetlaczu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamix6

kamix6
  • 7 postów

Napisano 15 kwietnia 2014 - 09:09

Witam, Spotyka mnie przykra rzecz, bowiem jakiś czas temu zablokował mi się przycisk POWER. Postanowiłem samodzielnie wymienić taśmę, która prowadzi do tego przycisku, by powrócił efekt kliknięcia. Całą operację starałem się robić z jak największą precyzją oraz starałem obchodzić się ze swoim iPhone'm bardzo delikatnie. Po wymianie taśmy kliknięcie powróciło, postanowiłem poskręcać iPhone i zobaczyć czy wszystko działa. Po całej operacji została mi jedna śrubka, nie wiem w jakim momencie pominąłem wkręcenie tej śrubki. Taśmy wydaje mi się, że wpiąłem dobrze. Po uruchomieniu iPhone mam granatowy ekran - tak, granatowy, bowiem jest podświetlenie, co widzę po zdjęciu tylnej klapki (widać, że krawędzie się świecą czyli światło przechodzi). Obrazu nie ma, dotyk DZIAŁA, bo chciałem sprawdzić czy da się odebrać i oczywiście się udało na czuja :) Próbowałem hard reset (power+home 10sek) jednak na nic się to zdało. Moje pytanko jest takie, czy mogłem uszkodzić taśmę, źle podpiąć którąś z nich, lub to wina tego, że gdzieś zabrakło śrubki, lub coś jest luźne w obudowie i są jakieś spięcia? Mam nadzieję, że to wina złego podpięcia lub coś podobnego, bo o telefon dbałem jak najbardziej, i szkoda by było wyrzucać całą przednią obudowę, która mimo paru lat nie ma ani jednej ryski na ekranie (zawsze noszony w folii ochronnej) i która jest w 100% oryginalna. Mam zamiar podjechać do pierwszego lepszego serwisu, może dadzą mi jakąś diagnozę, jednak czas na to będę miał dopiero pod koniec tygodnia, bądź w weekend. Boję się też tego, że z marszu powie mi wymianę wyświetlacza, a usterka w obecnym może okazać się drobnostką przez co wydam zbędnie pieniążki. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, Dzięki,

#2 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 postów
  • SkądFieldorfa 5a/d, Warszawa

Napisano 16 kwietnia 2014 - 08:38

Najprawdopodobniej uszkodziłeś taśmę, w gorszym przypadku płytę główną. Nie bez powodu serwisy biorą pieniądze za swoją pracę. Wszystko w iP ma swoje miejsce i trzeba rozbierać/montować w odpowiedniej kolejności. Wystarczy, że odpinałeś/podpinałeś ekran przy podłączonej baterii… Bez oddania do serwisu na diagnozę, nie pomożemy Ci online.

#3 kamix6

kamix6
  • 7 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 09:03

Czyli nie warto po raz kolejny go rozbierać i sprawdzać czy taśmy są na swoim miejscu? Gdy oddam do serwisu postawią mi diagnozę np uszkodzona taśma, lub źle podpięta taśma? Najbardziej obawiam się, że wymienię taśmę a nadal coś będzie nie tak..

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 kwietnia 2014 - 12:18

Uszkodziłeś LCD. Niech zgadnę... Naprawiałeś przycisk power bez wyjmowania ekranu?

#5 kamix6

kamix6
  • 7 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 15:11

Tak.. Niestety według instrukcji z [URL="https://www.youtube.com/watch?v=mdYNCXq-At8"][/URL], z komentarzy wynikało, że nie jest to najgorszy pomysł i dużo ludzi jest zadowolonych.

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 kwietnia 2014 - 15:23

To jest najgorszy pomysł. Tym bardziej jeśli robisz to pierwszy raz. Wyjęcie ekranu zajmuje 2 minuty, więc nie wiem dlaczego tak wszyscy upierają się na to aby robić to z zamontowanym i giąć taśmę LCD.

#7 kamix6

kamix6
  • 7 postów

Napisano 16 kwietnia 2014 - 18:52

Gdybym więcej poczytał wyjąłbym go i nie było by problemów.. Zastanawiam się teraz tylko czy wymieniać samodzielnie wyświetlacz czy oddać go komuś kto już to robił. Niby nie jestem w tym taki cieńki i swoje poprzednie telefony naprawiałem (ale były mniej skomplikowane, jak wiadomo), jednak po tym wyczynie trochę się boję.. (wyświetlacz jeden z tańszych - 80zł, bo z tego co czytałem większość z ceny 70-200 jest taka sama... A oryginalne tylko z rozbiórki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych