Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MBP(R) przycinający interfejs i przewijanie stron

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 zacol

zacol
  • 4 posts

Posted 14 April 2014 - 20:02

Kilka dni temu stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem używanego MBP® 13" Late 2012. Na komputerze został zainstalowany najnowszy system Macerick. WIzualnie laptop wygląda idealnie. Technicznie też nic nie wskazuje na jakiekolwiek uszkodzenia. Niestety odkryłem, że mam problem z przycinaniem się niektórych animacji UI, np. powiększanie się pulpitu od razu po zalogowaniu, minimalizowanie/maksymalizowanie okien (wygląda na 3 FPS), przełączanie pulpitów, itp. To samo dotyczy się przewijania stron internetowych w Safari/Chrome. Nawet proste strony potrafią strasznie przyciąć. Jest to dla mnie dość spory problem biorąc pod uwagę, że pracuję jako front-endowiec i na co dzień piszę skomplikowane animacje dla stron internetowych, które najzwyczajniej w świecie na moim nowym komputerze tracą płynność. Sporo googlowałem na ten temat i wyczytałem, że problem leży w wyświetlaczu, a dokładniej w tym, że MBP® nie radzi sobie ze skalowaniem natywnej rozdzielczości retiny. Niestety większość postów pochodzi z 2012 roku i albo użytkownicy piszą, że aktualizacje przyniosły poprawę (u mnie niestety nie), albo nadal borykają się z tym problemem. W międzyczasie przeinstalowałem system, ale nadal bez efektów. Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Może instalacja ML? Jakieś inne przeglądarki lepiej radzą sobie z renderowaniem stron? Cokolwiek co przywróci mi wiarę w to, że nie utopiłem kilku tysięcy złotych w laptopa, na którym nie można pracować? Bardzo liczę na Waszą pomoc.

#2 tommy45

tommy45
  • 110 posts

Posted 14 April 2014 - 21:25

Miałem podobny problem z moim macbookiem late 2013. Troche to dziwne, ale u mnie problemem był autocad. Przez pewien czas z tym samym problemem się męczyłem. U mnie pomogło poprostu ponowne uruchumienie autocada. Na czystym systemie takie same problemy masz?

#3 zacol

zacol
  • 4 posts

Posted 14 April 2014 - 22:53

Czysty system + Chrome :-(

#4 Berike

Berike
  • 256 posts

Posted 16 April 2014 - 16:38

jaki masz dysk?, robiłeś diagnostykę systemu podczas odpalania kompa?

#5 Adrianns

Adrianns
  • 158 posts

Posted 16 April 2014 - 17:17

http://myapple.pl/ko...ozwiazania.html

#6 garbi7

garbi7
  • 6 posts

Posted 19 April 2014 - 21:22

Witam, ja mam podobny problem. Robiłem już diagnostykę systemu podczas odpalania kompa - nie wykazało żadnego błędy.| Problem pojawił się po instalacji AutoCADa - po jego odinstalowaniu nic się nie poprawiło. Czy ktoś może podpowiedzieć co zrobić, żeby ten obraz nie zacinał się przy przewijaniu lub przy minimalizacji okna (animacja).

#7 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 19 April 2014 - 22:39

Podobne problemy miałem z mac mini aż dołożyłem mu ram,teraz jakby nowy komp...może to jest problemem.

#8 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 20 April 2014 - 00:08

Grafika HD4000 trochę nie wyrabia z rozdzielczościa Retina. Taki urok pierwszej generacji...

#9 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 20 April 2014 - 09:48

Podobne problemy miałem z mac mini aż dołożyłem mu ram,teraz jakby nowy komp...może to jest problemem.

Niestety w Retinie na stałe wlutowali pamięć i nic już nie da się zrobić.
Jak wynika z doświadczeń 4GB to za mało dla wszystkich systemów Apple od 10.7.

#10 olex975

olex975
  • 20 posts
  • SkądRuda Śląska

Posted 20 April 2014 - 10:14

Problemem nie jest pamięć, 4 GB to sporo, są MB Air-y które mają 2 GB i problem lagowania nie występuje bo mają SSD tak jak MB Retina. Problemem jest ewidentnie nie domagająca karta Intel-a przy natywnej rozdzielczości ekranu, choć takie duże lagi jak pisze autor postu wskazują na jej uszkodzenie lub przegrzewanie że mocno zwalnia na animacjach. Trzeba by było ją dokładnie zdiagnozować.

#11 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 20 April 2014 - 13:08

Niestety w Retinie na stałe wlutowali pamięć i nic już nie da się zrobić.
Jak wynika z doświadczeń 4GB to za mało dla wszystkich systemów Apple od 10.7.

Ano racja.Więc pozostaje pozbyć się sprzętu...

#12 Berike

Berike
  • 256 posts

Posted 21 April 2014 - 09:11

ja nie wiem Panowie, ja przez rok używałem swojego Mac mając tylko 4GB RAM + Mavericks. Do tego bardzo często iMovie, Motion 5, Garage Bannd i Pixelmator odpalony na raz. Prawda, demon prędkości to nie był ale dało się pracować i na pewno nic się nie wieszało. Oczywiście wymiana dysku na SSD i więcej RAM'u uleczyło wszystko.

#13 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 21 April 2014 - 09:29

ja nie wiem Panowie, ja przez rok używałem swojego Mac mając tylko 4GB RAM + Mavericks. Do tego bardzo często iMovie, Motion 5, Garage Bannd i Pixelmator odpalony na raz. Prawda, demon prędkości to nie był ale dało się pracować i na pewno nic się nie wieszało. Oczywiście wymiana dysku na SSD i więcej RAM'u uleczyło wszystko.

OK
Ale ty masz inny komputer.
Twoja Karta graficzna jest mocniejsza od tej w Retinie 13" Late 2012.
Ciesz się, że mogłeś zmienić dysk, poszerzyć ram. W obecnych modelach niestety trzeba pogodzić się z niedogodnościami, albo pozbyć się niedorobionego sprzętu.

#14 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 21 April 2014 - 16:23

Coś Ci się pomyliło kolego. W retinie Late 2013 jest Intel Iris czyli generalnie od intela HD4000 dzieli przepaść tą kartę. Skoro jest w stanie płynnie wyświetlać nawet gry to tym bardziej poradzi sobie z systemem. Rozumiem, że problemem może być HD4000, ale nie karta z komputera Late2013. U mnie żadne przycięcia nie występują - czasami interfejs zwolni, ale bardzo rzadko się to dzieje.

#15 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 21 April 2014 - 17:20

Coś Ci się pomyliło kolego. W retinie Late 2013 jest Intel Iris czyli generalnie od intela HD4000 dzieli przepaść tą kartę. Skoro jest w stanie płynnie wyświetlać nawet gry to tym bardziej poradzi sobie z systemem. Rozumiem, że problemem może być HD4000, ale nie karta z komputera Late2013. U mnie żadne przycięcia nie występują - czasami interfejs zwolni, ale bardzo rzadko się to dzieje.

Iris Graphics 5100 Mobile compare AMD Radeon HD 6770M GPU

W Iris rekomendowana rozdzielczość wynosi 1366x768, a w retinie musi ciągnáć wyższą.
Kolega Berike ma Radka HD6770.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users