Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook do studio nagrań

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 studiomix

studiomix
  • 27 posts

Posted 13 April 2014 - 18:29

Cześć, Przepraszam za zrobienie małego bałaganu na forum (kolejny post), natomiast tym razem mam konkretne pytanie. Kwota jaką mogę wydać na laptopa to około 4000 PLN +/- 200 PLN. Chciałbym kupić macbooka, który będzie służył mi do pracy z obrabianiem i rejestracją dźwięku. Czy jest możliwe za tą kwotę dostać coś sensownego, używanego? Aktualnie mam PC z procesorem i7 i 16 GB Ramu, wiem że w przypadku maca to nie możliwe dostać taki komputer za takie pieniądze, czy lepiej więc Waszym obiektywnym zdaniem zainwestować w zwykłego laptopa z takimi parametrami, czy może znajdzie się w tej cenie coś od apple? Pozdrawiam

#2 Berike

Berike
  • 256 posts

Posted 13 April 2014 - 21:47

będzie ciężko. Poszukaj uzywanego MBP 15" i wrzuć RAM + SSD. ale to i tak wyjdzie drożej.

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 13 April 2014 - 22:03

+1 Berike

W tej chwili jedyna przewaga MacBook nad porównywalnym PC to złącze Thunderbolt umożliwiające podłączenie zewnętrznych kart audio bezpośrednio pod bus PCIe z minimalną latencją. Czyli np. Apollo Twin i macierzy dyskowych lub skrzynek na karty PCIe np. Magma.

W takiej konfiguracji MBP bije laptop PC możliwością integracji w środowisku PRO.

W innych konfiguracjach Twój i7 z 16GB RAM jest konkurencyjny dla środowiska OS X.

#4 studiomix

studiomix
  • 27 posts

Posted 13 April 2014 - 22:23

właśnie posiadam interfejs rme fireface więc duży plus w strone mac'a bo ma porty firewire, ale odpowiednie z tego co słyszałem działające przejściówki.

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 13 April 2014 - 22:35

Firewire to już przeszłość. Oczywiście, jeszcze parę lat posługi, sam mam i7 z FW, ale ślinka cieknie na lapka z TB. Przejściówki TB-FW działają ok.

#6 studiomix

studiomix
  • 27 posts

Posted 14 April 2014 - 08:11

Przy TB nie było by kłopotu, przejściówki działają z tego co słyszałem, gorzej z przejściówkami usb->firewire, a szkoda mi się pozbywać interfejsu bo jest na prawdę bardzo dobrej klasy. Tak jak pisałem w temacie "Jaki sprzęt wybrać?" kupiłem już Mac'a, choć pewny go nie jestem, niby wszystko się zgadza, ale chyba cena była za dobra. MacBook Pro 13 MD102 2.9GHz i7 8GB 128GB SSD (4140785248) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. , dopytam jeszcze gościa o wymieniany dysk. Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users