Mojej przyjaciółce ktoś próbował się zalogować na konto FB. Dostała info-maila Twoje hasło zostało zmienione. Dzień , rok , godzina. System operacyjny : Windows. Przeglądarka : IE Adres IP : xx.xxx.xx.xxx Szacunkowa lokalizacja : moja miejscowość….. No i zaczęło się , a raczej skończyło… Adres IP jest prawie taki sam jak mój , różnią się tylko końcowe pięć cyfr. Pierwsze pięć się zgadza. Korzystam z sieci bezprzewodowej wi-fi. kilku sąsiadów również, ale już sprawdzałem chyba wszystko i wszyscy mają taki sam adres IP. Moje pytanie brzmi , co to za różnica te ostatnie pięć cyfr ? Bo chyba ma to znaczenie jakieś ? PROSZĘ O POMOC.
przykład:
IP: 20.180.22.106
IP: 20.180.23.242

Facebook próba włamania. Adres IP.
Rozpoczęty przez
Janson77
, 11 kwi 2014 18:12
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 kwietnia 2014 - 18:12
Napisano 12 kwietnia 2014 - 00:42
Adres IP sieci ADSL/VDSL jest cyklicznie przyporządkowany ostatnimi 6cioma cyframi (2 ostatnie oktety IP) do konkretnego routera w danym cyklu z danej puli adresowej określonej dwoma pierwszymi oktetami.
- - - Połączono posty - - -
Pierwszym, najłatwiejszym sposobem dostania się do konta FB użytkownika w tej samej sieci WIFI jest użycie wtyczki do Firefoxa Firesheep
Wtyczka ta zapisuje ciasteczka z otwartej sieci WiFi w zakładce. Jeżeli hacker kliknie ciasteczko konta FB zalogowanego użytkownika, może wejść na to konto. Jeżeli użytkownik wyloguje się, hacker nie może już wejść na konto FB tego użytkownika.
Czyli w tym wypadku sprawcą może być użytkownik tej samej sieci WiFi co ofiara.
Innym sposobem jest reset hasła konta FB.
1szym krokiem jest uzyskanie adresu email używanym do logowania się na FB ofiary. Jeżeli jesteś znajomym, to sprawa jest banalna.
2gi krok to wybranie opcji o zapomnianym haśle i wpisanie emaila ofiary. Wybranie opcji potwierdzającej załatwia dalsze kroki.
3ci krok: Strona pyta czy resetować hasło przez email ofiary. Ale można wybrać opcję z brakiem dostępu.
4: strona zapyta jak można powiadomić użytkownika. Wpisujesz jakikolwiek email nie związany z jakimkolwiek kontem FB.
5: teraz strona zada Ci pytanie. Jeżeli jesteś bliskim znajomym ofiary, to pewnie znasz odpowiedź. Jeżeli nie, to zgaduj zgadula. Masz teraz 24 godziny czekania na reset.
Jeżeli nie znasz odpowiedzi na pytanie, możesz odzyskać hasło za pomocą przyjaciół. Tworzysz grupę fikcyjnych przyjaciół na FB (3-5).
System wysyła im hasło, które Ty odzyskujesz.
Źródło: 4 Ways to Crack a Facebook Password and How to Protect Yourself from Them
Kolejne metody polegają na użyciu Keyloggera i Phishingu, ale sądzę, że w Twoim wypadku nie były używane.
Szukaj sprawcy na tej samej sieci WiFi co ofiara i wśród jej najbliższych znajomych.
- - - Połączono posty - - -
Pierwszym, najłatwiejszym sposobem dostania się do konta FB użytkownika w tej samej sieci WIFI jest użycie wtyczki do Firefoxa Firesheep
Wtyczka ta zapisuje ciasteczka z otwartej sieci WiFi w zakładce. Jeżeli hacker kliknie ciasteczko konta FB zalogowanego użytkownika, może wejść na to konto. Jeżeli użytkownik wyloguje się, hacker nie może już wejść na konto FB tego użytkownika.
Czyli w tym wypadku sprawcą może być użytkownik tej samej sieci WiFi co ofiara.
Innym sposobem jest reset hasła konta FB.
1szym krokiem jest uzyskanie adresu email używanym do logowania się na FB ofiary. Jeżeli jesteś znajomym, to sprawa jest banalna.
2gi krok to wybranie opcji o zapomnianym haśle i wpisanie emaila ofiary. Wybranie opcji potwierdzającej załatwia dalsze kroki.
3ci krok: Strona pyta czy resetować hasło przez email ofiary. Ale można wybrać opcję z brakiem dostępu.
4: strona zapyta jak można powiadomić użytkownika. Wpisujesz jakikolwiek email nie związany z jakimkolwiek kontem FB.
5: teraz strona zada Ci pytanie. Jeżeli jesteś bliskim znajomym ofiary, to pewnie znasz odpowiedź. Jeżeli nie, to zgaduj zgadula. Masz teraz 24 godziny czekania na reset.
Jeżeli nie znasz odpowiedzi na pytanie, możesz odzyskać hasło za pomocą przyjaciół. Tworzysz grupę fikcyjnych przyjaciół na FB (3-5).
System wysyła im hasło, które Ty odzyskujesz.
Źródło: 4 Ways to Crack a Facebook Password and How to Protect Yourself from Them
Kolejne metody polegają na użyciu Keyloggera i Phishingu, ale sądzę, że w Twoim wypadku nie były używane.
Szukaj sprawcy na tej samej sieci WiFi co ofiara i wśród jej najbliższych znajomych.

Napisano 12 kwietnia 2014 - 10:12
...
No to po ptakach, tak się składa że znam jej adres email i ona o tym wie. Myślałem że nie trzeba go znać aby próbować szturmować konto FB. W tym czasie byłem w domu a ona w szkole 30km dalej, nie rozumiem co tu ma wspólnego lokalizacja miejscowości w której mieszkam.
W rękach miałem kilka razy peceta Windows w życiu bo mój pierwszy komputer to był Mac.I tak zostanie do końca. Z treści jej maila wynika że to był Windows internet explorer.
Nie wiem czy korzystała z sieci bezprzewodowej w szkole i czy logowała się na swoje konto. Posiada iPhone 5C i ma pakiet internetowy.
Niestety wirtual połączony jest z realem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych