Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad / WiFi - problem z zalogowaniem się na stronę routera

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 10 April 2014 - 09:34

Witam, w rolach głównych:

Zestaw 1.
a) iPad mini
B) MacBook Pro 13
c) router TP-Link TL-MR3220 v.1 (router rozsyła sygnał po WiFi)
d) iPhone

Zestaw 2.
a) iPad mini
B) router D-Link Dl-524 v.G (router rozsyła sygnał po WiFi)
c) iPhone

Kilka faktów:
1. Wszystkie powyższe urządzenia - logowanie się do sieci, poprzez WiFi, działa w każdym przypadku, internet działa, wszystko hula jak należy w obu zestawach.
2. MacBook PRO 13 - logowanie się poprzez WiFi na stronę konfiguracyjną routera (Z1: 192.168.1.1) odbywa się normalnie - mogę konfigurować router, resetować itp.

I teraz problem:
W obu zestawach, próba zalogowania się poprzez Safari i WiFi na stronę routera (Z1: 192.168.1.1 / Z2: 192.168.0.1), zarówno z iPad-a jak i z iPhone-a kończy się na wyskakującym okienku Logowania - po wpisaniu loginu i hasła, ww. okienko znika i ponownie pojawia się puste. Co oczywiste, nie loguję się.

Okienko logowania:
Dołączona grafika

Dane z WiFi iPada w Zestawie 2:
Dołączona grafika

Pytanie nr 1: O co chodzi?
Pytanie nr 2: Jak temu zaradzić?

Pozdrawiam
KOH

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 10 April 2014 - 10:08

Sprawdzałeś inną przeglądarką?

#3 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 10 April 2014 - 10:39

Chrome - Sytuacja dokładnie ta sama.

- - - Połączono posty - - -

Pytanie dodatkowe: Czy login i hasło do połączenia z siecią wifi, to to samo hasło i login do połączenia ze stroną konfiguracyjną serwera?
Kiedyś zapewne wpisałem to w MacBook-u PRO i działa, więc nie mam jak sprawdzić w nim. No ale hasło i login do wifi pamiętam.

#4 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 10 April 2014 - 10:59

Nie. Login i hasło do routera będą inne. Spróbuj domyślnych: 1 dlink - user admin, hasło zostaw puste 2 tplink - user admin, hasło admin

#5 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 10 April 2014 - 11:37

Niestety nie działa... czy jak przez MacBook-a lub po kablu (bo tak działa) wejdę na stronę routera, to tam gdzieś można sprawdzić przynajmniej nazwę user-a? i przynajmniej gwiazdki hasła? Tam jest tyle tego, że powoli się gubię.

#6 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 10 April 2014 - 12:06

Niestety nie działa... czy jak przez MacBook-a lub po kablu (bo tak działa) wejdę na stronę routera, to tam gdzieś można sprawdzić przynajmniej nazwę user-a? i przynajmniej gwiazdki hasła? Tam jest tyle tego, że powoli się gubię.

Jak masz zapisane w Safari to sprawdź sobie w zapisanych hasłach.

#7 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 10 April 2014 - 12:09

Ok sprawdzę Zestaw 1 wieczorem, z zestawem 2 poradziłem sobie po kablu, okazało się że user faktycznie narzucony jako admin (na stałe), a hasło niestety nie było nigdzie podane, ale metodą prób i błędów (i dwóch parówek) doszedłem co to było. Dzięki za podpowiedź z tym adminem, niby proste, ale na ten trop nie wpadłem.

#8 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 11 April 2014 - 07:27

No dobra, podsumowując: Zestaw 1: TP-Link na stronie konfiguracyjnej routera (dostałem się przez MacBook-a PRO) nigdzie nie pokazuje nazwy user-a, ani gwiazdek loginu. W MacBook-u nigdzie nie było zapisane hasło do 192.168.1.1, mimo, że logował się z automatu. Po wielu próbach musiałem zrobić routerowi twardy reset do ustawień fabrycznych i hasła i userów poustawiać na nowo (obym pamiętał). Teraz mogę na jego stronę wejść z każdego ww. urządzenia. Zestaw 2: D-Link na stronie konfiguracyjnej routera pokazuje nazwę user-a (jest to zawsze admin, bez możliwości zmiany - przynajmniej na moim), zaś hasło trza jednak samemu wykoncypować, co też o dziwo mi się udało. Działa teraz na wszystkich urządzeniach. Reasumując, nie był to problem sprzętowy, nie był to problem programowy, a postępujący z wiekiem zanik neuronów mózgowych. Pozdrawiam i dziękuję za uwagę :) KOH

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users