Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mobilne tworzenie muzyki - (jaki) iPad /czy MacBook Air?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cameliosso

Cameliosso
  • 41 postów

Napisano 09 kwietnia 2014 - 19:35

Na wstępie przepraszam administrację forum, że tym wątkiem stanąłem trochę rozkrakiem między działami, ale zdaje się, że nie ma innego miejsca dla mojego dylematu.

Tak jak zapewne parę innych osób na tym forum jestem muzykiem i zbudowałem swoje domowe studio w oparciu o Maca, oprogramowanie Logic / Garageband. Mac którego posiadam jest stacjonarny (iMac 2008) - decyzja ta podyktowana była w czasie zakupu ceną owego egzemplarza w stosunku do faktu posiadania szybkiego dysku 7200 obrotów na minutę - sprawuje się bez zająknięcia do dziś. No ale czasy się zmieniają, człowiek staje się bardziej mobilny, pomysły na muzykę przychodzą nagle i w dziwnych miejscach... na te sytuacje Laptop PC kompletnie się nie nadaje, często nie idzie do niego zwyczajnie przypiąć cudzego interfejsu audio bez sterowników.

Przy tym wszystkim mój proces produkcyjny często przebiega w sposób następujący:
Szkic w Garageband , z plikami nagrywanymi z różnych źródeł -> doprawianie w Logicu.

Wybierając sprzęt do mobilnego muzykowania stawiam na wygodę, z ceną też nie chcę szaleć.
No i biorąc to wszystko pod uwagę zamknąłem swój wybór do dwóch opcji : iPad lub MacBook Air. Z racji nie bycia szczególnym fanboyem apple rozważam także starsze roczniki tych urządzeń. No i tu jest sedno dylematu

Air jest niby lekkim, pełnoprawnym komputerem, ale jednak komputerem, trzeba mieć gdzie go rozłożyć, ma mało gniazd, a nie jestem fanem trackpada, czyli oprócz mobilnego interfejsu audio dochodziłby jeszcze do plecaka rozgałęziacz usb i plątanina kabli by się powiększyła - czego nie lubię. Z drugiej strony MacOSX ma te CoreAudio, które sprawdzi się w każdych warunkach, gdy już uporam się z kablami.

Tablet w swojej formie to dla mnie z kolei arcydzieło wygody, a z tego co zdążyłem się zorientować po Youtube znowu tylko Apple daje radę z tworzeniem muzyki - z androidem próbowałem i to są kpiny. Nie wiem tylko, jak ta niezawodność CoreAudio ma się w przypadku iPada - czy działa on dokładnie tak jak w osx ? Można do niego podpiąć większość interfejsów audio ? Z latencją radzi sobie podobnie jak Mac ? czy to jest zależne od generacji tabletu ? Jeżeli CoreAudio spełnia standardy odpowiednika Macowego, to potrzebny będzie taki rocznik który udźwignie iOS 7 (ze względu na Garagebanda) i rejestrację 24 bitową, bo nie chcę dużych strat dynamiki dźwięku na wejściu.

Jaki byłby najstarszy model iPada spełniający te wszystkie warunki ? (w grę wchodzą używki), czy może jednak bardziej niezawodny jest osx i wybrać Air-a kosztem wygody ? Z góry dziękuję za pomoc.

Proszę o nie raportowanie tego tematu - pozostawiam go w wybranym przez autora dziale

tumpio

#2 TreVar

TreVar
  • 22 postów

Napisano 10 kwietnia 2014 - 19:01

Witaj, Powiadasz że tylko GarageBand? Myślę że iPad mini w wersji 64GB wystarczy. Jeśli chcesz nagrywać z prawdziwych instrumentów to najwyżej dokup Focusrite iTrack Dock. Ja też jestem muzykiem i kupuję iPad Air + w/w stację dokującą.

#3 Cameliosso

Cameliosso
  • 41 postów

Napisano 11 kwietnia 2014 - 15:56

Dzięki za pomoc. Pójdzie do tego oczywiście jakiś mobilny interfejs. No i ośmiocalowa wersja jest dobrym pomysłem. Jeśli chodzi o soft to kombo na iOS Garageband + Audiobus + syntezatory programowe powinno mi wystarczyć za "notes pomysłów".

#4 matuszek

matuszek
  • 115 postów

Napisano 11 kwietnia 2014 - 21:04

Do pomysłów to proponuję GarageBand, cubasis, audiobus i na pewno ipad mini retina. Wtedy komfortowo będziesz mógł tworzyć muzykę z użyciem kilku synthów itp. Ipad mini 1 generacji jest już trochę słaby.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych