Kupiłem niedawno swojego pierwszego maca i zastanawiam się już teraz, czy zamiana z wcześniejszych PCtów była dobrym rozwiązaniem. Zmiana komputera miała pomóc mi m.in. w obróbce filmów video zgrywanych z magnetowidu. Posiadam oprogramowanie, przetwornik cyfrowy itp. Niestety nie mam możliwości podłączenia go do maca. Jedyne wyjścia z przetwornika
to cinch (audio LP + Video), fire wire 400 i s-video. Problem w tym, że mac ma tylko USB i thunderbolt. Przeszukałem większość sklepów, ale niestety nie mogę znaleźć adapterów, czy kabli, które mogłyby bez straty jakości pomóc mi zgrywać materiał video na maca. Nikt tak naprawdę nie potrafi mi odpowiedzieć na moje pytanie, a w jednym ze sklepów komputerowych doradzono mi... sprzedaż maca i zakup "normalnego" PCta... to mnie trochę dobiło... ;-( Jedyne rozwiązanie które przyszło mi do głowy to adapter fire wire 800 na thunderbolt i kabel fire wire 400 na fire wire 800. Czy nie stracę zbytnio na jakości obrazu, jeśli skorzystam z takiego rozwiązania? Padł jeszcze pomysł, aby zakupić tuner telewizyjny i potraktować go jako przetwornik obrazu. Cały czas boję się utraty jakości materiału stąd moje pytanie. Jaki jest najlepszy sposób na zgranie filmów z kaset video na maca bez utraty jakości (to dla mnie bardzo ważne)? dodam, że program do obróbki nie jest oczywiście obsługiwany przez maca, dlatego musiałem dokupić parallela i wrzucić windowsa na maca. Jeśli jest jakiś dobry sposób na powyższe, będę niesamowicie wdzięczny za pomoc... Kupiłem jakiś adapter polecony mi w sklepie, który dał radę zgrać materiał video, ale posiadał dodatkowe oprogramowanie, które musiałem zainstalować, a jakość materiału była słabiutka. Obraz "przeskakiwał", wstrzymywał się i... nie zgrywał głosu. Była to moja kolejna próba zrobienia czegokolwiek, jednak znów nieudana :-( Jeśli czegoś dowiem się tutaj, będę przeszczęśliwy ;-)
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, w oczekiwaniu na wiadomość

zgrywanie video z magnetowidu
Rozpoczęty przez
six5
, 08 kwi 2014 19:16
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 kwietnia 2014 - 19:16
Napisano 08 kwietnia 2014 - 21:06
Najlepszy amatorski zestaw do zgrywania z VHS na Maca bez zbędnych "akrobacji": Roxio Easy VHS to DVD for Mac - VHS to DVD Conversion Mac Software lub Audio, Video, Foto :: Tunery TV :: Elgato Video Capture Mac/Win - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac
Napisano 11 kwietnia 2014 - 14:32
Przejściówka z portu Thunderbolt na port FireWire firmy Apple - Apple Store (Polska)
„przetwornik cyfrowy”, „oprogramowanie”, „kasety”.... Podaj szczegóły to łatwiej bedzie ci pomóc.
„przetwornik cyfrowy”, „oprogramowanie”, „kasety”.... Podaj szczegóły to łatwiej bedzie ci pomóc.
Napisano 15 kwietnia 2014 - 20:05
sorry, jeśli będę używał "mało profesjonalnych" zwrotów, ale nie jestem fachowcem ;-)
przetwornik cyfrowy w moim przypadku, to "sprzęt" do zgrywania video z analogowych źródeł - dołączony do oprogramowania pinnacle systems (dołączałem do niego magnetowid i komputer, dzięki czemu mogłem zgrywać materiał video na "starego" pc-ta),
oprogramowanie - magix (przy pinnacle miałem strasznie starą wersję i zmieniłem oprogramowanie)
a kasety - chodzi po prostu o kasety video, z których chcę zgrywać materiał video na kompa.
dzięki za zainteresowanie tematem i bardzo proszę o pomoc... ;-)
Napisano 15 kwietnia 2014 - 20:17
Potrzebujesz TYLKO przejściówki łączącej wyjście FW "przetwornika cyfrowgo" z gniazdem TB i bezpłatnego iMovie.
iMovie rozpozna Twój "przetwornik cyfrowy" wideo (nie podajesz modelu, ale z opisu wydaje się, że to jakiś DV-FW typu Pinnacle) jako kamerę umożliwiając import materiału.
Napisano 22 kwietnia 2014 - 21:07
ale właśnie o to chodzi, że jest problem ze znalezieniem odpowiedniej przejściówki :-( nawet w sklepach appla nie potrafią mi niczego doradzić :-( to mnia najbardziej załamuje... ;-(
Napisano 22 kwietnia 2014 - 21:13
Link z wpisu cezexa działa. O co więc chodzi?
Napisano 29 kwietnia 2014 - 22:59
to jest przejściówka na firewire 800, a ja mam 400 :-(
Napisano 29 kwietnia 2014 - 23:14
No to jeszcze przejściowka z 400 na 800. To zwykłe mechaniczne przejście. Ja używam takiej do łączenia Apogee Duet z gniazdem FW400 do MBP z gniazdem FW800.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych