Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rzetelny backup

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 ChameleonKid

ChameleonKid
  • 4 postów

Napisano 07 kwietnia 2014 - 22:00

Witam, Mój sprzęt - iPhone 5, iOS 7.0.4. Bardzo zależy mi na pewnym backupie danych, przede wszystkim notatek, kontaktów i danych aplikacji. Najwygodniejszym sposobem byłoby tworzenie obrazu całego systemu i zgrywanie go na dysk twardy, tak jak robię to na telefonie z androidem. Dotychczas niepełne backupy robiłem iTunesem. Niepełne, bo odznaczoną do synchronizacji mam całą zakładkę "informacje" (kontakty, chyba też notatki). Wynika to ze zmiany komputera kilka miesięcy temu. Podsumowując proszę o rady jak w mojej sytuacji przeprowadzić pełnego i pewnego backupa. Jestem otwarty na propozycje i nie ograniczam się tylko do iTunes. Wondershare MobileTrans ? CopyTrans ? Syncios ? Pozdrawiam i proszę o w miarę możliwości szybkie porady.

#2 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 07 kwietnia 2014 - 22:20

Jeśli po podłączeniu iPhone'a do iTunes klikniesz archiwizuj to zrobi Ci się dokładna kopia zapasowa, po odtworzeniu telefonu wybierasz ją i telefon zostaje przywrócony do stanu sprzed restore. Wszystkie dane które wspomniałeś są archiwizowane przez iTunes plus notatki i kontakty możesz synchronizować z iCloud i bez problemu odtworzyć na wszystkich urządzeniach Apple. To co masz odhaczone to tylko synchronizacja pewnych danych to co jest już na telefonie zostanie zarchiwizowane przez iTunes bez problemu.

#3 ChameleonKid

ChameleonKid
  • 4 postów

Napisano 08 kwietnia 2014 - 15:39

Dobra rozumiem. Podstawowy błąd wynikał z nie rozróżniania synchronizacji i archiwizacji. Druga w moim wypadku przebiega bardzo szybko i nie tworzą się kolejne backupy tylko wciąż nadpisuje ostatni (wyświetlają się też jakieś stare, z czerwca). Jeżeli teraz chcę odtworzyć tego iPhone'a 5 na starszym 4s, to muszę go zaktualizować do 7.0.4 i odtworzyć ostatnią archiwizację (teoretycznie, bo nie jestem przekonany do kilkusekundowych backupów) ?

#4 ChameleonKid

ChameleonKid
  • 4 postów

Napisano 06 maja 2014 - 22:30

Niestety muszę odkopać, bo po długim weekendzie wciąż nie znam rozwiązania mojego problemu. Jeżeli więc faktycznie ten przypadek jest tak wyjątkowy, proszę o namiary na firmę, która będzie w stanie się tym zająć.

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 maja 2014 - 23:40

Jeżeli nie jesteś w stanie ogarnąć archiwizacji według instrukcji obsługi oraz przywracania kopii według instrukcji i kwestionujesz mechanizm kopii zapasowych, który i wszystkich się sprawdza, to faktycznie znajdź firmę, która tak podstawowe czynności wykona za Ciebie za kasę. Chyba, że nie rouzumiem o co Ci chodzi.

#6 marooo

marooo
  • 628 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 maja 2014 - 00:38

Jeżeli teraz chcę odtworzyć tego iPhone'a 5 na starszym 4s, to muszę go zaktualizować do 7.0.4 i odtworzyć ostatnią archiwizację (teoretycznie, bo nie jestem przekonany do kilkusekundowych backupów) ?

Zaktualizować możesz jedynie do najnowszego dostępnego iOS'a ale nie ma to znaczenia przy odtwarzaniu.

- - - Połączono posty - - -

Nie jestem tylko pewien czy iPhone 4s odtworzy się z kopią zapasową z iPhone 5. Niech ktoś to potwierdzi.

#7 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 maja 2014 - 10:52

Nie jestem tylko pewien czy iPhone 4s odtworzy się z kopią zapasową z iPhone 5. Niech ktoś to potwierdzi.

Nie powinno być z tym problemu. Jeśli tylko drugi telefon nie ma starszego softu.

ChameleonKid napisz dokładnie co chcesz zrobić.

#8 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 07 maja 2014 - 13:07

ChameleonKid napisz dokładnie co chcesz zrobić.

Problem w tym, że On chyba nie bardzo wie czego chce.

#9 ChameleonKid

ChameleonKid
  • 4 postów

Napisano 09 maja 2014 - 21:17

Poradziłem sobie. Spróbuję podzielić się tym czego się dowiedziałem. 1. Archiwizacja nie robi się za każdym razem inna. Chcąc mieć więc obraz z danego dnia trzeba zmienić nazwę folderu z archiwizacją. 2. Odtwarzać kopie da się w obrębie dużych wersji iOS np. archiwizację z 7.0.4 ( iPhone 5 ) na 7.1.4 ( iPhone 4s ). 3. Kiedy iPhone nie chce się aktualizować trzeba kombinować z plikiem hosts. Doszedłem w ten sposób do chwili, kiedy nie muszę obawiać się o swoje dane, bo mam je w ładnym folderze na dysku zewnętrznym ( 4,5 gb ) oraz na nowym i starym telefonie. Dziękuję za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych