Jaki Mac Mini - retusz fotografii (wątpliwosć czy jednak nie MBP?)
Napisano 07 kwietnia 2014 - 19:29
Napisano 07 kwietnia 2014 - 19:43
Napisano 07 kwietnia 2014 - 20:05
Mac mini 2012 vs. 2011 | fabryka pikseli
Mac mini 2012 vs. 2011 – podejście drugie | fabryka pikseli
Napisano 08 kwietnia 2014 - 09:46
pozzdro, aa
- - - Połączono posty - - -
Atutem SSD jest szybka praca i niewątpliwie taki dysk musisz mieć. Drugą sprawą na którą musisz zwrócić uwagę jest ilość pamięci ram i to jest proste bo tu dajesz na maxa czyli 16 GB, które można kupić z allegro (applowskie są niebotycznie drogie). Na tym forum tego typu sprawami zajmuje się kolega Virgin71. Możesz spróbować się z nim dogadać by ci wszystko poskładał.
pozzdro, aa
Napisano 08 kwietnia 2014 - 23:29
Napisano 13 kwietnia 2014 - 09:04

Napisano 13 kwietnia 2014 - 09:28
MBP jeśli pracujesz dużo w terenie, to jest to wtedy lepszy wybór i tutaj Retina ze względu na to że jest na IPS i da ją się skalibrować.
Napisano 13 kwietnia 2014 - 11:45

Napisano 13 kwietnia 2014 - 12:08
było to powtarzane wielokrotnie na forum najpierw dysk ssd koniecznie, później ram, później cpu, a na końcu gpu.
Bzdura jak nic.
Ja nie wiem kto na to wpadł ale wyłączenie edycji własnego posty to po prostu głupota bo nie da się nic poprawić, edycja powinna być choćby na 10 minut od czasu wysłania!
Napisano 13 kwietnia 2014 - 12:49
Bzdura jak nic.
Ciekawe że piszesz że bzdura, zwłaszcza w kwestii obróbki zdjęć, a nie w kwestii obróbki wideo. Jaka jest różnicą przy obrabianiu zdjęcia między prockiem i5 2.4Ghz, a i7 2.8Ghz, czy zastosowanie karty AMD 7xxx przyspieszy coś w obróbce zdjęcia w PS, czy LR? Nie mówię o przetwarzaniu wsadowym.
To co ja mam do tego że napisałeś w innym poście że się nie da zainstalować Mavericks, też mam napisać bzdura jak nić?!
Napisano 13 kwietnia 2014 - 15:25
Ciekawe że piszesz że bzdura, zwłaszcza w kwestii obróbki zdjęć, a nie w kwestii obróbki wideo. Jaka jest różnicą przy obrabianiu zdjęcia między prockiem i5 2.4Ghz, a i7 2.8Ghz, czy zastosowanie karty AMD 7xxx przyspieszy coś w obróbce zdjęcia w PS, czy LR? Nie mówię o przetwarzaniu wsadowym.
Dysk SSD tak na prawdę jest kosmetyką albo inaczej nazwanym komfortem że coś się szybciej wczyta i komputer wydaje się wydajniejszy, przy dzisiejszych cenach i rozmiarach dysków SSD jeszcze długo nie będą one w stanie konkurować z dyskami tradycyjnymi (HDD) które obecnie na prawdę sporo poszły do przodu. (Dlatego stawianie go na miejscu pierwszym tak na prawdę mija się zupełnie z celem)
RAM - Dałeś go na drugie miejsce, z pewnością ma spore znaczenie na sprawność działania komputera ale trzeba wiedzieć ile go realnie potrzebujemy. Dla przykładu osoba która ma 4GB ramu i w monitorze aktywności widnieje że ponad połowa tej pamięci jest pusta to rozbudowa nawet do abstrakcyjnych 64GB tak na prawdę nic nie da. Ale jak ramu nam brakuje to efekt jest tragiczny!
CPU - Tutaj nie do końca jestem pewien bo należy zwrócić uwagę iż i5 w MM jest dwurdzeniowy, a i7 czterordzeniowy co w mojej opinii może powodować iż będzie on miał większą rangę w momencie zakupu niż wymieniona wcześniej rzeczy. Gdyby ten i5 był czterordzeniowy to w zasadzie różnica w wydajności była by mała.
GPU - Tutaj to dzisiaj nie rozumiem dlaczego apple daje integrę intela, nawet jeżeli faktycznie na chwile obecną ona by starczyła to tak na prawdę nie mamy ani odrobiny zapasu na wydajności. Poza tym trzeba dodać iż dzisiaj praca na dwóch monitorach to żadna nowość, obecne monitory z rozdzielczością 1920x1080 powoli będą wymieniane na ekrany o rozdzielczości 2560 x 1440 z biegiem czasu na 4k. Także nawet jeżeli autor tematu faktycznie zupełnie nie potrzebuje najnowszego Radeona R9 295X2 to obecna Intelowska nie spełnia tak na prawdę żadnych założeń.
Wszystko się zgadza, chciałeś dobrze i generalnie jest ok ale obecnie MM jest sprzedawany z 4GB RAM więc kupowanie w pierwszej kolejności SSD także może się na nic nie zdać.
Generalnie autor musi sobie sam odpowiedzieć czego potrzebuje i czego oczekuje, są osoby które włączają komputer i idą sobie zrobić kawę więc czas bootowania systemu nie ma dla nich żadnego znaczenia, a 128 czy 256GB dysku SSD sprawy nie załatwi bo będzie musiał się wyposażyć tak czy inaczej w jakiś zewnętrzny storage.
Znam osoby które profesionalnie pracują i nie chcą słyszeć o małym dysku SSD, wolą wstawić sobie pojemny talerzowy czy kilka w konfiguracji RAID 0 lub inną opcję.
Dlatego uznałem pisanie "najpierw dysk ssd koniecznie, później ram, później cpu, a na końcu gpu" za bzdurę, a sam dysk SSD bym przeniósł na koniec tej listy. To taki dodatek zwiększający komfort pracy - ale warto go mieć jak zostanie nam gotówki

Poza tym autor określił że nie lubi laptopów, tylko pojawia się czego w nich nie lubi? Bo jeżeli chodzi o ogólny komfort pracy na laptopie to MM faktycznie może być rozwiązaniem, ale jeżeli chodzi o aspekty techniczne to MM jest tak na prawdę 100% laptopem w obudowie jako komputer stacjonarny.
Więc nie traktuj tej "bzdury" jakoś strasznie osobiście, chodzi o fakt iż trzeba odejść od schematów a nie doradzać każdemu jedno i to samo bo tak gdzieś ktoś napisał i pewnie miał rację. Nawet jeżeli u kogoś się to sprawdziło to są to tylko jego subiektywne opinie a każdy z nas jest inny

To co ja mam do tego że napisałeś w innym poście że się nie da zainstalować Mavericks, też mam napisać bzdura jak nić?!
W którym poście? Możliwe że napisałem iż się nie da oficjalnie, innej opcji myapple nie uznaje także … aczkolwiek jeżeli faktycznie się pomyliłem to powinien być post usunięty bo wprowadza w błąd

Napisano 13 kwietnia 2014 - 17:11
Poza tym autor określił że nie lubi laptopów, tylko pojawia się czego w nich nie lubi? Bo jeżeli chodzi o ogólny komfort pracy na laptopie to MM faktycznie może być rozwiązaniem, ale jeżeli chodzi o aspekty techniczne to MM jest tak na prawdę 100% laptopem w obudowie jako komputer stacjonarny.
nie chodzi o to że nie lubię tylko nie potrzebuję MBP bo jednak cena jest prawie 3 razy wyższa

Napisano 13 kwietnia 2014 - 20:02
nie chodzi o to że nie lubię tylko nie potrzebuję MBP bo jednak cena jest prawie 3 razy wyższa
Przemyśl sobie wszystko co zostało napisane, dobierz sobie co potrzebujesz.
Jak masz gdzieś w pobliżu jakiś salon z sprzętem apple, warto porozmawiać może Ci udostępnią takiego mini na weekend lub chociaż w salonie pozwolą się pobawić tym co potrzebujesz i sobie ocenić. Warto brać pod uwagę także fakt iż mini nie zostały jeszcze odświeżone więc może warto się wstrzymać bo jak by nie było Intel Iris Graphics jest mocniejszy od HD 4000 plus same procesory wydajniejsze. RAM, SSD to są rzeczy które zawsze zdążysz zmienić ale reszty już nie ruszysz będzie taka jaką kupisz.
Pamiętaj także o tym że mini jest złożony na zwykłych mobilnych podzespołach które są słabsze od tych stosowanych w komputerach typu desktop, miej na uwadze także iż tutaj apple czy ich oprogramowanie nie ma żadnego wpływu na nic. W opisie masz że posiadasz PCta, nie podałeś parametrów i nie napisałeś jak Ci się na nim pracuje to jest istotne bo może się okazać iż kupujesz sprzęt słabszy niż obecnie posiadasz (co jest bardzo prawdopodobne) a liczysz na poprawę jakości / wydajności pracy.
Sorry jeżeli się znasz a ja pisze tutaj takie pierdoły, ale trafiały się już osoby które miały PCta super wydajnego kupiły maca na poziomie 1/5 obecnie posiadanego sprzętu a później było zaskoczenie bo osoba naczytała się jak to Maki szybko działają co nie ma wiele wspólnego z prawdą. Ja miałem takie zetknięcie z rzeczywistością jak kupowałem iMaca wtedy jeszcze na C2D 3,0GHz i okazało się iż wydajność tego w zestawieniu do PC także na C2D i to z mniejszym zegarem nie ma porównania, tzn iMac do poważnego zastosowania pod większym obciążeniem (już nawet nie mówiąc o 100% obciążeniu) szybko zamulał i miał problemy z działaniem wg moich oczekiwań. Niestety ta miniaturyzacja, mniejsze zużycie prądu itd … niesie za sobą sprzęt który w pewnym momencie okazuje się iż ma wąskie gardło i przeskoczyć się tego nie da. (Coś wyciąć trzeba było z układu) Więc bądź ostrzeżony przemyśl sprawę jeszcze raz, jak dla mnie bierz opcje z i7 + RAM w własnym zakresie na 16GB, później jak będziesz miał gotówkę do wydania dołożysz sobie SSD. A jeżeli Ci się nie śpieszy czekaj na nową generacje komputera.
Napisano 13 kwietnia 2014 - 20:47
Co z tym MP 1.1 i systemem to napisałeś to w tym temacie http://myapple.pl/ja...raficznej_.html
"Co do kart z PC to owszem niektóre działają ale trzeba mieć zainstalowany co najmniej 10.8.X którego na twoim sprzęcie postawić się nie da. (i nic więcej się dało nie będzie)"
Napisano 13 kwietnia 2014 - 21:16
Co z tym MP 1.1 i systemem to napisałeś to w tym temacie http://myapple.pl/ja...raficznej_.html
"Co do kart z PC to owszem niektóre działają ale trzeba mieć zainstalowany co najmniej 10.8.X którego na twoim sprzęcie postawić się nie da. (i nic więcej się dało nie będzie)"
Ok uzasadniam:
OS X Mountain Lion system requirements
To install Mountain Lion, you need one of these Macs:
iMac (Mid 2007 or newer)
MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 or newer)
MacBook Pro (Mid/Late 2007 or newer)
MacBook Air (Late 2008 or newer)
Mac mini (Early 2009 or newer)
Mac Pro (Early 2008 or newer)
Xserve (Early 2009)
Czyli oficjalnie 10.8 i nowsze postawimy dopiero od Mac Pro 3,1. Tak więc wg regulaminu forum i zasad tutaj panujących oraz oficjalnego wsparcia Apple na Mac Pro 1.1 najwyższy system jaki postawić możemy to Mac OS X 10.7.5.
Napisano 13 kwietnia 2014 - 22:40
Napisano 14 kwietnia 2014 - 05:50

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych