Witam,
Szukałem w różnych tematach i dowiedziałem się, że dysk zewnętrzny który do tej pory używałem z laptopem na Windowsie, nie działa poprawienie z MacBookiem, z powodu systemu zapisu plików. Mój problem jest następujący: mam dysk zewnętrzny Seagate Backup Plus SRD0SP0. Dotychczas używałem go z Lenovo T530 i zapisywałem różne dane tj. dokumenty, zdjęcia filmy itp. Kupiłem w niedzielę MacBook Pro 13 Retina late 2013 i nie mogę nic na ten dysk wgrać. Mogę tylko odczytywać treści z dysku, ale nie mogę nawet utworzyć na nim nowego katalogu. Co mam zrobić? Znalazłem wątki, aby doinstalować pełną obsługę NTFS. Programy do tego są płatne, a nie chce wydać pieniędzy nie mając pewności. Pomocy.
Dysk zewnętrzny nie chce współpracować z MacBookiem.
Started by
Maurice69
, 07 Apr 2014 19:28
8 replies to this topic
Posted 07 April 2014 - 19:28
Posted 07 April 2014 - 19:39
FUSE
Mac FUSE
NTFS 3G
Są za darmo.
- - - Połączono posty - - -
Seagate dla swoich wypuścił dedykowany sterownik NTFS dla mac:
http://www.seagate.c...c-os-master-dl/
Mac FUSE
NTFS 3G
Są za darmo.
Posted 07 April 2014 - 21:52
A ja polecam Ci sformatować dysk w exFAT gdy już uporasz się z danymi które masz na dysku obecnie. Ten system zapewni Ci kompatybilność pomiędzy Windowsem a OSX'em. Gorzej niestety może być niestety ze starszymi modelami telewizorów, kin domowych...
Posted 08 April 2014 - 05:16
Czyli wszystkie dane z dysku muszę przerzucić z powrotem na laptop w Windows ( ok. 300 GB :/ ). Potem dysk sformatować na exFAT i wszystko od nowa na dysk?
Szukałem tych wtyczek, znalazłem nawet. Ale znalazłem też niezbyt dobre opinie o tych programach i chyba nie jest to najlepsze rozwiązanie. Czy używasz tych programów na co dzień ?
FUSE
Mac FUSE
NTFS 3G
Są za darmo.
Szukałem tych wtyczek, znalazłem nawet. Ale znalazłem też niezbyt dobre opinie o tych programach i chyba nie jest to najlepsze rozwiązanie. Czy używasz tych programów na co dzień ?
Posted 08 April 2014 - 05:44
Tak.
Posted 08 April 2014 - 06:35
Polecam Paragon NTFS - co prawda płatny, ale niewiele (19,99$), a zdecydowanie niezawodny. Paragon NTFS for Mac OS X software
Sformatowanie na exFAT jest ok, ale przecież nie można każdemu, kto np akurat podłącza swój dysk do naszego kompa, w celu np zrzucenia czegoś, by swoje dyski najpierw prze formatował na exFAT.
Zakup Paragon NTFS rozwiązuje wszelkie problemy.
Sformatowanie na exFAT jest ok, ale przecież nie można każdemu, kto np akurat podłącza swój dysk do naszego kompa, w celu np zrzucenia czegoś, by swoje dyski najpierw prze formatował na exFAT.
Zakup Paragon NTFS rozwiązuje wszelkie problemy.
Posted 08 April 2014 - 08:07
Dzięki za odpowiedzi. Wypróbuję Paragon NTFS.
Posted 28 April 2014 - 07:00
Zainstalowałem Paragon NTFS i wszystko działa bez zarzutu. Polecam!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users