Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk zewnętrzny nie chce współpracować z MacBookiem.

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Maurice69

Maurice69
  • 158 posts

Posted 07 April 2014 - 19:28

Witam, Szukałem w różnych tematach i dowiedziałem się, że dysk zewnętrzny który do tej pory używałem z laptopem na Windowsie, nie działa poprawienie z MacBookiem, z powodu systemu zapisu plików. Mój problem jest następujący: mam dysk zewnętrzny Seagate Backup Plus SRD0SP0. Dotychczas używałem go z Lenovo T530 i zapisywałem różne dane tj. dokumenty, zdjęcia filmy itp. Kupiłem w niedzielę MacBook Pro 13 Retina late 2013 i nie mogę nic na ten dysk wgrać. Mogę tylko odczytywać treści z dysku, ale nie mogę nawet utworzyć na nim nowego katalogu. Co mam zrobić? Znalazłem wątki, aby doinstalować pełną obsługę NTFS. Programy do tego są płatne, a nie chce wydać pieniędzy nie mając pewności. Pomocy.

#2 producent

producent
  • 263 posts

Posted 07 April 2014 - 19:39

FUSE
Mac FUSE
NTFS 3G
Są za darmo.

- - - Połączono posty - - -

Seagate dla swoich wypuścił dedykowany sterownik NTFS dla mac:
http://www.seagate.c...c-os-master-dl/

#3 thealexzpl

thealexzpl
  • 21 posts

Posted 07 April 2014 - 21:52

A ja polecam Ci sformatować dysk w exFAT gdy już uporasz się z danymi które masz na dysku obecnie. Ten system zapewni Ci kompatybilność pomiędzy Windowsem a OSX'em. Gorzej niestety może być niestety ze starszymi modelami telewizorów, kin domowych...

#4 Maurice69

Maurice69
  • 158 posts

Posted 08 April 2014 - 05:16

Czyli wszystkie dane z dysku muszę przerzucić z powrotem na laptop w Windows ( ok. 300 GB :/ ). Potem dysk sformatować na exFAT i wszystko od nowa na dysk?

FUSE
Mac FUSE
NTFS 3G
Są za darmo.

Seagate dla swoich wypuścił dedykowany sterownik NTFS dla mac:
http://www.seagate.c...c-os-master-dl/

Szukałem tych wtyczek, znalazłem nawet. Ale znalazłem też niezbyt dobre opinie o tych programach i chyba nie jest to najlepsze rozwiązanie. Czy używasz tych programów na co dzień ?

#5 producent

producent
  • 263 posts

Posted 08 April 2014 - 05:44

Tak.

#6 Lita

Lita
  • 651 posts

Posted 08 April 2014 - 06:35

Polecam Paragon NTFS - co prawda płatny, ale niewiele (19,99$), a zdecydowanie niezawodny. Paragon NTFS for Mac OS X software
Sformatowanie na exFAT jest ok, ale przecież nie można każdemu, kto np akurat podłącza swój dysk do naszego kompa, w celu np zrzucenia czegoś, by swoje dyski najpierw prze formatował na exFAT.
Zakup Paragon NTFS rozwiązuje wszelkie problemy.

#7 Maurice69

Maurice69
  • 158 posts

Posted 08 April 2014 - 08:07

Dzięki za odpowiedzi. Wypróbuję Paragon NTFS.

#8 GAMA007

GAMA007
  • 1394 posts

Posted 08 April 2014 - 08:27

Witam,

jest też odpłatny Tuxera NTFS

Tuxera NTFS/

Pozdrawiam

GAMA007

#9 Maurice69

Maurice69
  • 158 posts

Posted 28 April 2014 - 07:00

Zainstalowałem Paragon NTFS i wszystko działa bez zarzutu. Polecam!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users