Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z Anglii z abonamentem

• Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 majaa

majaa
  • 4 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 17:18

1.Czy polskie sieci będą działały na iPhonie 5c kupionym w Anglii z abonamentem? Podczas podpisywania kotraktu na abonament powiedziano mi, ze telefon w tej chwili jest bez sim locka i zablokuje sie na siec pierwszej uzytej na nim karty. Wpadłam na jeden wątek, z którego można wywnioskować, że nie jest to prawdą, bo pomimo tego, że telefon nigdy nie był wyciągnięty z pudełka, ma on już sim locka na sieć, z którą podpisałąm kontrakt. 2. Czy jest to prawdą, że w tej chwili nie ma sim locka (ale zablokuje sie na siec pierwszej wlozonej karty)? 3. Czy jest jakis powod, dlaczego moglby nie dzialac w Polsce na polskiej karcie?

#2 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 18:19

Jak się zablokuje to nie będzie działać. Proponuję kupić karte z 3uk na początek nawet jak się zablokuje to simlock 50zł.

#3 majaa

majaa
  • 4 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 18:36

Jak się zablokuje to nie będzie działać. Proponuję kupić karte z 3uk na początek nawet jak się zablokuje to simlock 50zł.

W którym momencie się zablokuje? Czy jest już teraz zablokowany? Zablokowany i nie będzie działać w sensie, że będzie miał sim locka i nie będzie działać w innych sieciach? Czy w sensie, że teraz mam używać sieć, z którą podpisałam kontrakt i jak wsadzę kartę i z innej sieci to się zablokuje i w ogóle nie będzie działać nawet w sieci, z którą podpisałam kontrakt?
Jaśniej, proszę.
W tej chwili jest on dalej w zapieczętowanym pudełku, żadnej karty nie wsadzałam, ale mam kontrakt z angielskim T-mobile. Czy będę mogła z nim pojechać do Polski, włożyć np kartę z Orange i wtedy wskoczy mi sim lock na Orange?

#4 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 19:07

Osobiście nie słyszałem o takim tricku (simlock z pierwszą włożoną kartą). Gdzie kupiłaś i podpisałaś umowę? W salonie EE, Phones4U czy Carphone Warehouse. A może bezpośrednio u Apple? Najprościej sprawdzić wkładając kratę innego operatora będąc jeszcze w Anglii. Jeśli zaskoczą obie (obca i EE) to jesteś bezpieczna i simlock'a nie ma. Jeśli owy "tajemny" trick zadziała to zwyczajnie odnieś telefon do salonu z reklamacją.

#5 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 20:39

Własnie carhpone warehouse ma taki "trick" że zakłada simlocka na pierwszą sieć, której karte wsadzimy. Moja rada kup najpierw karte 3uk na niej aktywuj potem sprawdz swoją sieć, jak będą działać obie to nie ma simlocka jak ta druga nie zadziała to znaczy ze trzeba go zdjąć. Jeśli telefon będzie bez simlocka będzie działał u nas.

#6 majaa

majaa
  • 4 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 21:00

W Carphone Warehouse Właśnie o to chodzi, ze jak juz wczesniej pisalam, telefon jest na abonament, czyli ma miec sim locka. Karte, ktora dostalam z ta umowa (Tmobile) uzywam we wczesniejszym telefonie, nowy chcialam dac bratu, ktory mieszka w Polsce. Skąd mają wiedzieć, czy ten akurat telefon sprzedadzą z kontraktem do Tmobile czy do o2? Zamiast blokowac kazdy telefon z osobna przed sprzedaza, z tego, co mi sprzedawca powiedzial, maja telefony, ktore zablokuja sie na siec pierwszej wlozonej karty. Brzmial, jakby wiedzial o czym mowi, mial nawet plakietke "apple expert". Chcialam sie upewnic, ze bedzie dzialal w Polsce i do pewnego stopnia jeszcze chcialam sprawdzic, czy ten pan mowil prawde, bo tez nigdy wczesniej nie slyszalam o takim tricku. Zanim dostałam pudełko zostało ono zeskanowane (są 4 kody kreskowe, w tym numer seryjny i IMEI w formie kodów kreskowych) i zastanawialam sie, czy ten sim lock nie wskakuje jakos satelitarnie podczas skanowania, bo nie wiem na jakiej zasadzie to działa

#7 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 21:10

Fakt. Doczytałem i faktycznie stosują taką praktykę. Przepraszam za dezinformację.

#8 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 21:15

Telefon założy simlock na pierwszą kartę którą wsadzisz. Jeśli wsadzisz tmobile to simlock 400zł jak wsadzisz 3uk to simlock 50zł, po zdjęciu simlocka będzie działał w Polsce.

#9 majaa

majaa
  • 4 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 21:21

A ile w Polsce kosztuje zdjęcie simlocka, jeśl telefon jest zablokowany na polską sieć?

#10 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 21:23

Z tego co wiem to z kartą innego kraju niż uk nie da się aktywować telefonu.

#11 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 21:23

To zależy od sieci. Zresztą są dwa tematy o simlocku, tam szukaj odpowiedzi.

#12 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 kwietnia 2014 - 21:46

To zależy od sieci. Zresztą są dwa tematy o simlocku, tam szukaj odpowiedzi.

I na tym wątek można zamknąć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych