Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro dla fotografa Photoshop i RAW

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 fotografista

fotografista
  • 5 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 21:55

Witam, Jak w tytule - szybki, ale nie rujnujący budżetu dla fotografa prasowego, czyli tempo pracy, częste wypakowywanie i obróbka plików RAW w Lightroom 3 i wyższy, Aperture oraz Photoshop 5 i wyższy, FotoWeb 6.0, czasem w Adobe Premiere filmik na YT lub photocast. W terenie używam MBP 2010 i jest OK, ale trochę to mało do większych zadań w domu.

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 kwietnia 2014 - 22:37

Procesor praktycznie dowolny, karta graficzna też, RAM maksymalny, SSD maksymalny Zależy jaki budżet masz.

#3 fotografista

fotografista
  • 5 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 23:38

[QUOTE=JerryEvo;2283914]Procesor praktycznie dowolny, karta graficzna też, RAM maksymalny, SSD maksymalny[/QUOTE]

Ale w G 5 nie wchodzić? Są najtańsze :) Zależy mi jednak na prędkości obróbki.

Zależy jaki budżet masz.[/QUOTE]

Jeśli mam być szczery, to nie orientuje się. Na używanego nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 2 tysiące. Kolega kupił w Niemczech na Xenon 3 GHz, 4 GB RAM, HDD 250 za 250 EUR. U nas taka cena jest realna?

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 05 kwietnia 2014 - 06:55

A to ja myślałem, że Ty pytasz o nowego - natomiast teraz to wygląda na to, że Ty muzeum chcesz zwiedzać :) 2 tysiące, za komputer dla fotografa? Photoshop? Filmik w Premiere? W tych pieniądzach niczego co będzie chodziło rozsądnie nie kupisz. To już lepiej sobie rozbuduj tego swojego MBP z 2010.

#5 fotografista

fotografista
  • 5 postów

Napisano 05 kwietnia 2014 - 08:19

Ale mnie pocieszyłeś! Śmiej się śmiej :) Teraz pracuje na Dellu z Intel Pentium Dual Core 2 x 3,4 GHz 1 GB DDR2, HDD 80 GB SATA i nieśmiertelny Win XP. MBP 2010 chodzi lepiej, ale blaszak jakby inaczej, że o Pro kolegi Xenonie nie wspomnę. Myślałem, że skoro MBP z 2.4 GHz i 4GB RAM, daje jakoś radę, to blaszak Pro z Xenonem i 8-12 GB RAM do obróbki fotografii w zupełności wystarczy. Premiere, jak wspomniałem li tylko pod Youtube, bo filmów nie kręcę. Do MBP mogę wrzucić tylko więcej RAM. Chyba, że to wystarczy. Dziękuję za radę. Dałeś mi do myślenia. :confused:

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 05 kwietnia 2014 - 13:14

Ja się nie śmieję - rozumiem, że masz ograniczone środki - ale za nie nie da się rozsądnego Pro kupić. Za 2000 kupisz RAM i SSD do kompa swojego. Możesz też pomyśleć o sprzedaniu MBP i kupieniu mocniejszego z uwzględnieniem tych 2000zł.

#7 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 05 kwietnia 2014 - 16:20

Kup SSD i RAM tak jak pisze JerryEvo. Ja tak zrobiłem ze swoim MBP i teraz Motion 5, iMovie, Garage Band, Pages i kilkanaście kart na Safari nie robi żadnego wrażenia na kompie. Na prawdę w Twoim przypadku taka zmiana będzie najlepsza. Jak dobrze poszukasz to ze wszystkim zmieścisz się w cenie ok 1500 zł. (8gb RAM + 500 SSD Samsung 840PRO)

#8 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 05 kwietnia 2014 - 19:54

Do 2k spokojnie kupisz MP z 2006-2007, który będzie szyszy od MBP, którego masz obecnie, nie wspominając już o tym Dellu. Rozbudowa jest tania, a im taniej kupisz, tym więcej z tego budżetu będziesz mógł na nią przeznaczyć. Cena 250 EUR za podobny konfig jest realna, trzeba tylko trochę poszperać i się znajdzie. Możesz się odezwać do mnie na PW, być może będę mógł Ci pomóc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych