Problem z przygotowaniem pdf-u do drukarni gazetowej
Rozpoczęty przez
Bastian-pl
, 04 kwi 2014 17:38
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 kwietnia 2014 - 17:38
Witam,
dostałem od drukarni wymagania do spełnienia:
Plik PDF kolor kompozyt w formie nieskompresowanej.
Plik nie mogą zawierać: Fragmentów kodu w języku PostScript, odwołań
(tagów) OPI.
Materiały kolorowe musza być dostarczone jako pliki kompozytowe w
przestrzeni CMYK - w pliku nie mogą występować deklaracje barw innych niz CMYK.
Czarne elementy graficzne lub czarne napisy powinny składać się wyłącznie
z 100% barwy (black), bez dodatków innych składowych.
W przypadku samodzielnego ustalania profilu barwnego lub tablic konwersji RGB/CMYK proponujemy następujące wartości wybranych parametrów:
Black generation: medium
Max. Ink limit: 240%
Total black: 85%
Dot gain (w tonach średnich): 25-30%
Prace do naświetlania należy przygotowywać przy użyciu następujących
parametrów:
Rozdzielczość naświetlania: 1200 ppi
Liniatura: 85 lpi
Kształt punktu rastrowego: okrągły lub eliptyczny
Minimalny punkt rastrowy: 5%
Maksymalny punkt rastrowy w cieniach: 90%
Optymalna rozdzielczość obrazków kolorowych lub gray scale to 175 dpi ( może być w przedziale 150-200 dpi).
Optymalna rozdzielczość obrazków 1-bitowych to 300 dpi.
Pracuje na pakiecie CS6, tam przygotowuje reklamy, obrabiam zdjęcia i składam. Mam problem z jak poprawnie spełnić te wymagania bo połowy rzeczy nie mogę znależć w moich programach
Mam od nich profil icc ale to niczego nie zmienia.

Napisano 05 kwietnia 2014 - 01:00
Bo połowę z tych parametrów ustawia naświetlania. Zrób eksport PDFa w jakości drukarskiej na otrzymanym profilu. Sprawdź czy nie ma dodatkowych kolorów poza CMYKiem, dodaj znaczniki drukarskie itp.
Sumy kolorów możesz sprawdzić w Photoshopie.
Podstawą dobrego wydruku jest machprint na którym drukarz powinien się wzorować.
Poproś naświetlarnię o zrobienie machprintu i niech go klient zaakceptuje.
Nawet najlepiej przygotowane profile nic nie pomogą jeśli drukarz nie przyłoży się do swojej roboty.
Napisano 05 kwietnia 2014 - 06:35
wszystko można sprawdzić w Acrobacie jak i zmienić. Nie ma z tym problemu.
Max. Ink limit: 240% i Total black: 85% to bardzo ważny parametr w zdjęciach bo jak zaleje to będziesz miał plamę.
Zapytaj się czy mają jobsetting do distillera i jtk do Acrobata swój własny.
bo wystarczy że podepniesz wyeksporujesz i będzie super.
Jak nie mają to się go zrobi samemu w distillerze.
pozdr
klaus
Napisano 05 kwietnia 2014 - 20:39
lipet - w takim razie nie wiem po co drukarnia dała mi tyle ustawień
, o sprawdzeniu cmyk-u będe pamietał a o machprint-cie bedę pamiętał, a z drukarzami to również prawda, dzięki 
- - - Połączono posty - - -
klaus - nad "Max. Ink limit: 240%" już panuję w PS w zdjęciach i w AI reklamach, ale tego "Total black: 85%" nigdzie nie mogę znaleźć ;( wysłałem już zapytanie do drukarni o jobsetting do distilera, do acrobata napewno nie mają bo taka kichowa drukarnia. A jesteś w stanie pokierować w razie czego jak zrobić samemu jobsetting do distillera i do acrobata?? Mam pakiet cs6. Z góry dzięki

- - - Połączono posty - - -
klaus - nad "Max. Ink limit: 240%" już panuję w PS w zdjęciach i w AI reklamach, ale tego "Total black: 85%" nigdzie nie mogę znaleźć ;( wysłałem już zapytanie do drukarni o jobsetting do distilera, do acrobata napewno nie mają bo taka kichowa drukarnia. A jesteś w stanie pokierować w razie czego jak zrobić samemu jobsetting do distillera i do acrobata?? Mam pakiet cs6. Z góry dzięki

Napisano 05 kwietnia 2014 - 21:30
Profil ICC budowany w PS z użyciem funkcji "Custom CMYK" budowany jest nieco sztucznie i fotografie potraktowane nim staje się bardzo kontrastowe. To bardziej grafiki niż fotki. Gradienty dostają pasmowania i tzw. urwań.
Lepszym rozwiązaniem jest użycie profili z drukarni konkretnych gazet. Agora i Rzepa takie udostępniają. Ich drukarnie obsługują także kilkadziesiąt innych tytułów tygodników i dzienników lokalnych. Jeśli tego profilu nie dostaniesz, użyj dołączonego do aplikacji Adobe profilu Uncoated Fogra 29 lub 39
Napisano 05 kwietnia 2014 - 22:14
Jak znam życie można wysłać również tiffa z lzw bez zapisanego profilu. Otwórz pdfa w ps, zrób konwersję na własny profil gdzie określisz ink limit i black limit.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych