DHCP automatic nie wykrywa IP
Napisano 11 listopada 2007 - 19:39
Napisano 11 listopada 2007 - 23:05
Napisano 12 listopada 2007 - 00:35
to korzystaj z adresu statycznego jesli dziala. w czym problem?
i to jest dobra rada

Napisano 12 listopada 2007 - 06:49
Napisano 12 listopada 2007 - 14:16
Napisano 12 listopada 2007 - 14:37
Napisano 12 listopada 2007 - 19:50
Ale admin sieci twierdzi, ze to jest zabronione i beda problemy miec inni na tym samym routerze. Nie chce pobieraqc automatycznie i tu jest problem. Tylko nie wiem czy to mój Maczek czy ustawienie lub sprzęt sieciowy.
problem moze byc jesli bylaby blokada static ip, i tyle przez dhcp by dzialalo. ale tak nie jest.
jesli miales staly adres ip (tzn. przez dhcp ale zawsze ten sam) to jak go wpiszesz manualnie to nie powinno byc problemow.
gorzej jesli miales zmienny ip (przy kazdym renew byl przydzielany inny adres) i jak wpiszesz teraz adres ip jako static, a dhcp ten sam adres przypisze komus innemu. ale watpie w takiego pecha:)
a admin mowi, ze zabronione bo chce miec kontrole nad adresami. jak jest przez dhcp i musi cos w adresach pozmieniac to zmienia tylko na dhcp server, a tak by musial wszedzie manualnie wpisywac.
Napisano 18 listopada 2007 - 20:41
Napisano 18 listopada 2007 - 22:44
Właśnie a ja siedzę bez sieci. Próbowałem wsadzić kartę pod PCI i ona też nie pobiera automatycznie. Czy reinstalacja systemu może pomóc ???
Ogólnie renew dhcp lease nie koniecznie zawsze będzie działać najlepiej przestaw tryb na manualny wpisz bzdury a potem ustaw na auto, wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że maszyna poprosi o swój numer. Na forum był opisany podobny problem tylko, że z gubieniem ustawień dhcp u Ciebie jest o tyle dziwnie, że (przynajmniej tak zrozumiałem) wcześniej Ci działało. Możesz też sprawdzić czy faktycznie adres MAC masz prawidłowo wpisany u providera, możesz po prostu zamienić na chwilę*MAC adres z maszyny z windowsem i wpisać go dla Twojej maszyny z MacOS X.
Napisano 06 maja 2008 - 08:51
Moim dostawcą jest TK (telekomunikacja kolejowa) postawili mi w domu AP TPNet (cokolwiek to jest wygląda badziewnie). Spisali adres MAC mojego iMaca i sobie pojechali mówiąc wszystko przez automat DHCP (ale zostawili dane do wpisania ręcznego). Oki ustawiłem wszystko z DHCP a on przydziela mi jakieś dziwne IP z poza puli. Zupełnie oderwane łacznie z maską 255.255.0.0 a nie jak powinno być 255.255.255.0 a z IP robi mi zamiast 192.168.x.xx to 169.254.xxx.xxx Podobny problem był w wątku
http://www.myapple.p...ie-od-dhcp.html
Po wpisaniu statycznego IP wszystko gra i nie ma problemu. Dodatkowo jak przypisze do Laptopa PC ten adres MAC mojego iMaca to automat DHCP działa. Wiem że mogę pracować na statycznym IP ale problem jest ciekawy i często pojawiający się.
I jeszcze jedno pytanie czy jeżeli będę używał do rozgłaszania sygnału AirPort Extreme podłączonego po skrętce do Ich APNet to do dostawcy mam podać MAC adres portu WAN AP Extreme?
Dzięki za odpowiedzi
Napisano 06 maja 2008 - 09:11
Napisano 06 maja 2008 - 09:28
Napisano 08 maja 2008 - 10:58
Nie wiem czy ten wątek jeszcze wstanie, ale napisze bo mam podobny problem.
Moim dostawcą jest TK (telekomunikacja kolejowa) postawili mi w domu AP TPNet (cokolwiek to jest wygląda badziewnie). Spisali adres MAC mojego iMaca i sobie pojechali mówiąc wszystko przez automat DHCP (ale zostawili dane do wpisania ręcznego). Oki ustawiłem wszystko z DHCP a on przydziela mi jakieś dziwne IP z poza puli. Zupełnie oderwane łacznie z maską 255.255.0.0 a nie jak powinno być 255.255.255.0 a z IP robi mi zamiast 192.168.x.xx to 169.254.xxx.xxx Podobny problem był w wątku
http://www.myapple.p...ie-od-dhcp.html
Po wpisaniu statycznego IP wszystko gra i nie ma problemu. Dodatkowo jak przypisze do Laptopa PC ten adres MAC mojego iMaca to automat DHCP działa. Wiem że mogę pracować na statycznym IP ale problem jest ciekawy i często pojawiający się.
I jeszcze jedno pytanie czy jeżeli będę używał do rozgłaszania sygnału AirPort Extreme podłączonego po skrętce do Ich APNet to do dostawcy mam podać MAC adres portu WAN AP Extreme?
Dzięki za odpowiedzi
widzę że nikt nie podjął problemu, czyli kolejna nie wyjaśniona funkcjonalność Apple (może koledzy z bloga Anty Apple)
Napisano 24 grudnia 2008 - 21:36
Napisano 25 grudnia 2008 - 22:41
Napisano 30 grudnia 2008 - 21:46
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych