Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

DHCP automatic nie wykrywa IP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 duzers

duzers
  • 163 postów
  • SkądDolny Śląsk

Napisano 11 listopada 2007 - 19:39

Od pewnego czasu nie mogę połączyć się z siecią poprzez DHCP Muszę to zrobić poprzez dynamiczne przyznanie adresu IP a mój G4 przyznaje jakieś inne adresy. Łączę się poprzez sieć lokalną "Ethernet" Po wpisaniu ręcznie określonego adresu IP jest ok. Po klikaniu na "Renew DHCP Lease" nic nie daje. Resetowanie switcha i apeka też nic nie daje. Ikonka sieci jest pomarańczowa. Co z tym IP? Apek firmy TP-LINK - switch Intellnet Pod Windows wszystko działa i przyznaje sobie prawidłowe adresy IP Nie wiem gdzie tkwi błąd. Pomocy !!! Ps Mam prawidlowo zarejestrowany Mac adres u dostawcy

#2 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 11 listopada 2007 - 23:05

to korzystaj z adresu statycznego jesli dziala. w czym problem?

#3 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 12 listopada 2007 - 00:35

to korzystaj z adresu statycznego jesli dziala. w czym problem?

i to jest dobra rada :P, ale w sumie kolega ma racje. po co kombinowac, w static ip nie ma nic zlego :)

#4 duzers

duzers
  • 163 postów
  • SkądDolny Śląsk

Napisano 12 listopada 2007 - 06:49

Ale admin sieci twierdzi, ze to jest zabronione i beda problemy miec inni na tym samym routerze. Nie chce pobieraqc automatycznie i tu jest problem. Tylko nie wiem czy to mój Maczek czy ustawienie lub sprzęt sieciowy.

#5 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 12 listopada 2007 - 14:16

Hmm. wyglada to na ustawienia na os x. Bo jak rozumiem dzialalo normalnie na tym kompie wczesniej? Na windowsie pobier z dhcp, tak? a win masz na tym g4 czy jakis inny sprzet? Mozesz sprobowac ustawic w system prefernces/built-in ethernet/ethernet - configure na manually. speed na 10mbps duplex na full. Ogolnie mozesz poprobowac z roznymi kombinacjami, bo to zalezy od sieci, ale 10FDx najpopularniejsze. Ew, jak masz manually to zmien na auto. Tyle co mi do glowy przychodzi na ta chwile

#6 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 12 listopada 2007 - 14:37

kiedyś u kumpla korzystałem z radiowego. Nie miał ograniczenia na adresy MAC, niby DHCP (ale chciał się zabezpieczyć przed sąsiadami), więc adres musiałem wpisać na sztywno, bo inaczej nie wchodziło. Kumpel na windzie też wpisywał na sztywno

#7 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 12 listopada 2007 - 19:50

Ale admin sieci twierdzi, ze to jest zabronione i beda problemy miec inni na tym samym routerze. Nie chce pobieraqc automatycznie i tu jest problem. Tylko nie wiem czy to mój Maczek czy ustawienie lub sprzęt sieciowy.

problem moze byc jesli bylaby blokada static ip, i tyle przez dhcp by dzialalo. ale tak nie jest.
jesli miales staly adres ip (tzn. przez dhcp ale zawsze ten sam) to jak go wpiszesz manualnie to nie powinno byc problemow.
gorzej jesli miales zmienny ip (przy kazdym renew byl przydzielany inny adres) i jak wpiszesz teraz adres ip jako static, a dhcp ten sam adres przypisze komus innemu. ale watpie w takiego pecha:)

a admin mowi, ze zabronione bo chce miec kontrole nad adresami. jak jest przez dhcp i musi cos w adresach pozmieniac to zmienia tylko na dhcp server, a tak by musial wszedzie manualnie wpisywac.

#8 duzers

duzers
  • 163 postów
  • SkądDolny Śląsk

Napisano 18 listopada 2007 - 20:41

Właśnie a ja siedzę bez sieci. Próbowałem wsadzić kartę pod PCI i ona też nie pobiera automatycznie. Czy reinstalacja systemu może pomóc ???

#9 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 18 listopada 2007 - 22:44

Właśnie a ja siedzę bez sieci. Próbowałem wsadzić kartę pod PCI i ona też nie pobiera automatycznie. Czy reinstalacja systemu może pomóc ???

Ogólnie renew dhcp lease nie koniecznie zawsze będzie działać najlepiej przestaw tryb na manualny wpisz bzdury a potem ustaw na auto, wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że maszyna poprosi o swój numer. Na forum był opisany podobny problem tylko, że z gubieniem ustawień dhcp u Ciebie jest o tyle dziwnie, że (przynajmniej tak zrozumiałem) wcześniej Ci działało. Możesz też sprawdzić czy faktycznie adres MAC masz prawidłowo wpisany u providera, możesz po prostu zamienić na chwilę*MAC adres z maszyny z windowsem i wpisać go dla Twojej maszyny z MacOS X.

#10 Piotr919

Piotr919
  • 50 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 maja 2008 - 08:51

Nie wiem czy ten wątek jeszcze wstanie, ale napisze bo mam podobny problem.
Moim dostawcą jest TK (telekomunikacja kolejowa) postawili mi w domu AP TPNet (cokolwiek to jest wygląda badziewnie). Spisali adres MAC mojego iMaca i sobie pojechali mówiąc wszystko przez automat DHCP (ale zostawili dane do wpisania ręcznego). Oki ustawiłem wszystko z DHCP a on przydziela mi jakieś dziwne IP z poza puli. Zupełnie oderwane łacznie z maską 255.255.0.0 a nie jak powinno być 255.255.255.0 a z IP robi mi zamiast 192.168.x.xx to 169.254.xxx.xxx Podobny problem był w wątku
http://www.myapple.p...ie-od-dhcp.html

Po wpisaniu statycznego IP wszystko gra i nie ma problemu. Dodatkowo jak przypisze do Laptopa PC ten adres MAC mojego iMaca to automat DHCP działa. Wiem że mogę pracować na statycznym IP ale problem jest ciekawy i często pojawiający się.

I jeszcze jedno pytanie czy jeżeli będę używał do rozgłaszania sygnału AirPort Extreme podłączonego po skrętce do Ich APNet to do dostawcy mam podać MAC adres portu WAN AP Extreme?

Dzięki za odpowiedzi

#11 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 06 maja 2008 - 09:11

W XP jesli przydziela adres z takiej puli to zwykle cos blokuje (antywir/firewall), albo wystarcza restart kompa i urzadzenia, ew reset do fabrycznych ustawien.

#12 Piotr919

Piotr919
  • 50 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 maja 2008 - 09:28

Właśnie pod XP wszystko jest ok przydziela IP takie jak chce dostawca netu, ale pod iMakiem muszę wpisywać ręcznie

#13 Piotr919

Piotr919
  • 50 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 maja 2008 - 10:58

Nie wiem czy ten wątek jeszcze wstanie, ale napisze bo mam podobny problem.
Moim dostawcą jest TK (telekomunikacja kolejowa) postawili mi w domu AP TPNet (cokolwiek to jest wygląda badziewnie). Spisali adres MAC mojego iMaca i sobie pojechali mówiąc wszystko przez automat DHCP (ale zostawili dane do wpisania ręcznego). Oki ustawiłem wszystko z DHCP a on przydziela mi jakieś dziwne IP z poza puli. Zupełnie oderwane łacznie z maską 255.255.0.0 a nie jak powinno być 255.255.255.0 a z IP robi mi zamiast 192.168.x.xx to 169.254.xxx.xxx Podobny problem był w wątku
http://www.myapple.p...ie-od-dhcp.html

Po wpisaniu statycznego IP wszystko gra i nie ma problemu. Dodatkowo jak przypisze do Laptopa PC ten adres MAC mojego iMaca to automat DHCP działa. Wiem że mogę pracować na statycznym IP ale problem jest ciekawy i często pojawiający się.

I jeszcze jedno pytanie czy jeżeli będę używał do rozgłaszania sygnału AirPort Extreme podłączonego po skrętce do Ich APNet to do dostawcy mam podać MAC adres portu WAN AP Extreme?

Dzięki za odpowiedzi

widzę że nikt nie podjął problemu, czyli kolejna nie wyjaśniona funkcjonalność Apple (może koledzy z bloga Anty Apple)

#14 piotrus313

piotrus313
  • 19 postów

Napisano 24 grudnia 2008 - 21:36

Mam ten sam problem i go kiedys (sic!) rozwiazalem. Wewnetrzny firewall MAC OS blokuje klienta DHCP, przez to to nie dziala. Pamietam, ze kiedys to rozwiazalem, bo wyskoczyl popup tego firewalla i dopuscilem dhcp. Pamieta ktos jak sie nazywa ten wew. firewall MAC OS ?

#15 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 25 grudnia 2008 - 22:41

Firewall?

#16 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 26 grudnia 2008 - 00:21

System Preferences->Security:

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#17 piotrus313

piotrus313
  • 19 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 21:46

Nie doktoryzowalem sie z ustawien z braku czasu, ale wystarczy ustawic aby akceptowac wszystkie polaczenia i DHCP bedzie dzialac.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych