Kupiłem 4s na pewnym portalu aukcyjnym, gdzie zostałem zapewniony, iż nie posiada on blokady simlock. Po otrzymaniu przesyłki nie byłem go jednak w stanie aktywować. Wyświetlał on komunikat:
"Nieważna karta SIM
iPhone zawiera kartę SIM pochodzącą od operatora, którego zasady aktywacji przypisane obecnie przez serwer aktywacji traktują jako nieobsługiwanego. iPhone nie jest źródłem tego problemu. Zainstaluj kartę SIM dostarczoną przez obsługiwanego operatora lub poproś swojego operatora o pomoc (iPhone wymaga odblokowania). Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z Apple."
Udałem się więc do salonu apple, gdzie otrzymałem informację że iPhone ma simlocka. Zdjęcie go kosztowało prawie 500 zł, jednak zgodziłem się na wykonanie usługi. Po kilku dniach otrzymałem telefon, że nie jest to jednak możliwe i nic już nie można zrobić
Zastanawiam się więc z jakiego powodu jest on zablokowany. Czy ma zwykłego simlocka czy może jest kradziony i nie może wejść do sieci ? Czy może jest to iPhone CDMA i czy można byłoby go aktywować kartą r-sim? Dodam jeszcze że podczas procesu aktywacji wyświetlany jest zasięg, ale sieć już nie. imei: 01 304300 959038 6