Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czarna lista a legalność telefonu....

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 pendzelek

pendzelek
  • 36 postów

Napisano 31 marca 2014 - 23:48

Witam! Kupilem niedawno iphone 5 z simlockiem na vodafone UK. chciałem go zdjąć usługą płatną lecz przyszła odmowa, ponieważ telefon jest na czarnej liście. dodano mi możliwość sprawdzenia na check-med: [ATTACH=CONFIG]20963[/ATTACH] Jak w tym przypadku przedstawia się legalność posiadania telefonu?

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:08

Zupełnie analogicznie do legalności dowolnej innej rzeczy, która została skradziona lub zgłoszono jej zaginięcie. Skoro niedawno kupiłeś ten telefon to może skontaktuj się ze sprzedawcą? To osoba fizyczna czy jakaś firma?

#3 pendzelek

pendzelek
  • 36 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:18

Osoba fizyczna. Chodzi mi tutaj o to, że zgłoszony został tylko u operatora. Ani kradzież ani zaginięcie nie widnieje na niższych polach które dotyczą policji.

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:19

Pewnie nie zgłoszono tego bezpodstawnie.

#5 pendzelek

pendzelek
  • 36 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:23

Z tego co tutaj czytałem to podobno w Anglii często zostaje to zgłoszone tylko po to aby wyciągnąć ubezpieczenie... już nie ważne czy jest na tej czarnej czy nie... mnie interesuje najbardziej czy np. gdyby pierwszy raz w życiu skontrolowała mi policja telefon to była by z tego jakaś konsekwencja skoro w sekcji policji jest niby czysty a tylko zgłoszony u operatora..

#6 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:23

No przeciez patent stary jak swiat. Kupujesz tel w UK, ubezpieczasz na pelna kwote u operatora, sprzedajesz jeleniowi w PL, zglaszasz kradziez i masz podwojny zarobek.

#7 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:28

Z zamieszczonego raportu wynikało, że nie zgłoszono ubezpieczycielowi.

#8 pendzelek

pendzelek
  • 36 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:31

Czyli w przypadku kontroli policji co się dzieje?

#9 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:32

Czyli w przypadku kontroli policji co się dzieje?

Guantanamo,

#10 pendzelek

pendzelek
  • 36 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:36

Okej, temat zamknięty, kontaktuje się ze sprzedającym w celu zwrotu pieniędzy albo zgłaszam sprawe na policję.

#11 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:37

To jest najrozsądniejsze rozwiązanie.

#12 pendzelek

pendzelek
  • 36 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:38

Nie będę ryzykował więzieniem przez głupi telefon...

#13 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:42

Szczerze mówiąc to nikłe szanse by Cię za to wsadzili bo telefon nie został zgłoszony na Policji jako skradziony lub zgubiony. Chodzi raczej o stronę moralną i komplikacje (z usuwaniem sim locka). Pewnie nie chciałbyś by ktoś kiedyś używał telefonu, który Tobie skradziono, nie?

#14 pendzelek

pendzelek
  • 36 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:46

Ciężka sprawa... ja akurat wierzący jestem. sprzęt kupiłem bez wiedzy o tym, że zgubiony/kradziony

#15 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:48

Dlatego kontakt ze sprzedawcą byłby rozsądny.

#16 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 01 kwietnia 2014 - 09:43

Warto też pomyśleć o tym, że w przyszłości byłoby Ci ciężko sprzedać taki telefon, bo kto chce mieć telefon z czarnej listy? Więc zwrot to najlepsze wyjście.

#17 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 10:59

Jeśli chodzi o policję to wątpię żeby coś w ogóle zrobili bo jest kradziony / zgubiony w UK a nie u nas. Więc jak sprawdzą w bazie to telefon jest u nas legalny. Niestety 3/4 a w wypadku telefonów gdzie jest sam aparat lub aparat + ładowarka 99% jest z czarnych list z UK, mało tego są legalne firmy które handlują tylko takim sprzętem, ale robią to tylko dlatego że jest na to przyzwolenie społeczne bo jestem cwaniak i kupie coś 500zł taniej,jakby taki sprzęt nie działał u nas i były jakieś konsekwencje za handel takim sprzętem to na allegro byłoby o 50% mniej iphonów - sprzedawcy by się przerzucili na inne biedniejsze rynki jak Ukraina czy Rosja.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych