Brak ikon w docku
Napisano 30 marca 2014 - 20:31
Zniknęły mi ikonki w docku zrobiłem czyszczenie systemu przy pomocy CleanMyMac2 i nie ma ich znalałem gdzieś wątek odnośnie znikających ikonek w dashboardzie ale tam wszystkie są tylko w docku ich nie ma, próbowałem zrestartować przez terminal ale też nic to nie daje. Jakieś pomysły?
Napisano 30 marca 2014 - 20:50
Napisano 30 marca 2014 - 20:51
Napisano 30 marca 2014 - 20:57
Napisano 30 marca 2014 - 21:00
Napisano 30 marca 2014 - 21:02
Napisano 30 marca 2014 - 21:21
Napisano 30 marca 2014 - 21:47
Napisano 30 marca 2014 - 22:09
Napisano 30 marca 2014 - 22:14
sudo killall Dock
Napisano 30 marca 2014 - 23:08
wybranie z menu Narzędzia Dyskowego, następnie naprawienie w nim dysku startowego (brakujące pliki ikon systemowych, o ile takie były, powinny zostać odtworzone), po czym, po normalnym restarcie, wpisanie w Terminalu
sudo killall Dock
Po pierwsze funkcja naprawiania dysku w Narzędziu Dyskowym nie naprawia uszkodzonych/skasowanych plików systemowych ani aplikacji, a po drugie w pierwszym poście była mowa o tym, że Dock był restartowany (do tego służy polecenie, które zasugerowałeś). Dodatkowo restart komputera też był.
Wracając do meritum. Myślę, że trzeba zrestartować Docka do wersji domyślnej i ponownie ustawić sobie ikony. W Terminalu:
defaults delete com.apple.dock killall Dock
Jakby krzyczał, że brak uprawnień to przed poleceniami można dodać „sudo”.
Napisano 30 marca 2014 - 23:27
Funkcja naprawiania dysku w Narzędziu Dyskowym nie naprawia uszkodzonych/skasowanych plików systemowych ani aplikacji
Tu bym się nie do końca zgodził. Bywają wypadki, kiedy komenda "Sprawdź dysk" wydana z poziomu partycji odzyskiwania, pokazuje czerwone linijki. I z tego właśnie poziomu recovery naprawiłem kiedyś braki w systemowych. A restart komputera ot, tak, to nie to samo, co restart po naprawianiu błędów partycji startowej - o ile takie były, co zresztą wcześniej napisałem, bo możliwe są też inne ewentualności. Tak samo restart Docka zresztą. No, i to powinno też chyba "udomyślnić" Docka - więc we wspomnianym meritum się zgadzamy, prawda? Wszystko zależy od tego, jakie skrypty wykonuje CleanMyMac (czyli, co trzeba odwrócić), a tego, niestety, nie wiem, bo nigdy nie używałem. Zatem jeśli defaults delete… etc. załatwi sprawę, zwracam Ci honor. Ja też próbowałem pomóc.
Napisano 30 marca 2014 - 23:36
Napisano 30 marca 2014 - 23:49
Narzędzie dyskowe, niezależnie, czy uruchomione z partycji odzyskiwania, czy z poziomu systemu, ma takie same funkcje. Różnica polega tylko na tym, że na żywym systemie może nie móc naprawić problemów z niektórymi plikami, gdyż są one przez system wykorzystywane lub chronione.
Zgadzam się, nigdzie nie napisałem inaczej. Chodziło mi właśnie o te używane lub chronione, o ile, ponownie zaznaczam, je właśnie zmieniła/usunęła wyżej wymieniana już zbyt wiele razy aplikacja.
Restart Docka to co innego, niż jego przywrócenie do ustawień fabrycznych.
Również nie zaprzeczam i nie zaprzeczyłem. Jeśli jednak w /System/Library/CoreServices albo po prostu /Library czegoś brakuje, może warto byłoby to sprawdzić dyskowym z poziomu recovery, bo przy wybrakowaniach nawet przywrócenie do fabrycznych nie poskutkuje? To tylko sugestia, ja naprawdę nie pretenduję do poziomu guru

Pozdrawiam.
Napisano 31 marca 2014 - 18:45
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych