Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak ikon w docku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 postów

Napisano 30 marca 2014 - 20:31

Witam!

Zniknęły mi ikonki w docku zrobiłem czyszczenie systemu przy pomocy CleanMyMac2 i nie ma ich znalałem gdzieś wątek odnośnie znikających ikonek w dashboardzie ale tam wszystkie są tylko w docku ich nie ma, próbowałem zrestartować przez terminal ale też nic to nie daje. Jakieś pomysły?

#2 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 30 marca 2014 - 20:50

Kopia zapasowa jest ? Nie używaj tego softu , więcej robi problemów, niż z niego pożytku

#3 producent

producent
  • 263 postów

Napisano 30 marca 2014 - 20:51

W jakim celu użyłeś tego śmieciowego "oprogramowania". To zwykły syf jest. Ja widzę kilka: 1. Przywrócenie kopii TimeMaschine 2. Reinstalacja OSX z pozostawieniem danych (taki swap plików systemowych) 3. Support tego syfu.

#4 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 postów

Napisano 30 marca 2014 - 20:57

Zawsze używałem i nigdy nie było takich problemów, zawsze te same ustawienia a tu taka niespodzianka.

#5 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 30 marca 2014 - 21:00

Ja od czasu do czasu jadę system Onyxem i tylko tego używam , nigdy nie sprowadził mnie na manowce Moi znajomi używali twojego softu i teraz skarżą się na macbooka

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 marca 2014 - 21:02

Komputer oczywiście restartowałeś?

#7 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 postów

Napisano 30 marca 2014 - 21:21

Onyxa też mam ale korzystam sporadycznie. Komputer restartowałem nic nie daje.

#8 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 30 marca 2014 - 21:47

Jak założysz sobie inne konto (lub nawet umożliwisz logowanie na konto Gość), to wszystkie są? Jeśli tak, w takim razie spróbuj na początek skasować ~/Library/Preferences/com.apple.dock.plist, a potem w Terminalu killall Dock i zobacz, co wtedy wyjdzie.

#9 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 postów

Napisano 30 marca 2014 - 22:09

Spróbowałem usunąć ikonkę z docka i jeszcze raz ją dodać i działa niby się pojawiła tylko nie wiem czy będzie cały czas.

#10 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 30 marca 2014 - 22:14

A jeżeli to nie pomoże, znaczy, że ten cały CMM namieszał w systemowych katalogach, co bardzo prawdopodobne, bo zapewne przy wykonywaniu swoich komand wymaga hasła administratora, prawda? Wówczas spróbować można banalnego z pozoru rozwiązania, zaimplementowanego, zdaje się, od 10.7 - uruchomienie komputera z przyciśnięciem ⌘+R podczas dźwięku rozruchu i wybranie z menu Narzędzia Dyskowego, następnie naprawienie w nim dysku startowego (brakujące pliki ikon systemowych, o ile takie były, powinny zostać odtworzone), po czym, po normalnym restarcie, wpisanie w Terminalu
sudo killall Dock

#11 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 marca 2014 - 23:08

wybranie z menu Narzędzia Dyskowego, następnie naprawienie w nim dysku startowego (brakujące pliki ikon systemowych, o ile takie były, powinny zostać odtworzone), po czym, po normalnym restarcie, wpisanie w Terminalu

sudo killall Dock

Po pierwsze funkcja naprawiania dysku w Narzędziu Dyskowym nie naprawia uszkodzonych/skasowanych plików systemowych ani aplikacji, a po drugie w pierwszym poście była mowa o tym, że Dock był restartowany (do tego służy polecenie, które zasugerowałeś). Dodatkowo restart komputera też był.

Wracając do meritum. Myślę, że trzeba zrestartować Docka do wersji domyślnej i ponownie ustawić sobie ikony. W Terminalu:
defaults delete com.apple.dock
killall Dock

Jakby krzyczał, że brak uprawnień to przed poleceniami można dodać „sudo”.

#12 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 30 marca 2014 - 23:27

Funkcja naprawiania dysku w Narzędziu Dyskowym nie naprawia uszkodzonych/skasowanych plików systemowych ani aplikacji

Tu bym się nie do końca zgodził. Bywają wypadki, kiedy komenda "Sprawdź dysk" wydana z poziomu partycji odzyskiwania, pokazuje czerwone linijki. I z tego właśnie poziomu recovery naprawiłem kiedyś braki w systemowych. A restart komputera ot, tak, to nie to samo, co restart po naprawianiu błędów partycji startowej - o ile takie były, co zresztą wcześniej napisałem, bo możliwe są też inne ewentualności. Tak samo restart Docka zresztą. No, i to powinno też chyba "udomyślnić" Docka - więc we wspomnianym meritum się zgadzamy, prawda? Wszystko zależy od tego, jakie skrypty wykonuje CleanMyMac (czyli, co trzeba odwrócić), a tego, niestety, nie wiem, bo nigdy nie używałem. Zatem jeśli defaults delete… etc. załatwi sprawę, zwracam Ci honor. Ja też próbowałem pomóc.

#13 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 marca 2014 - 23:36

Narzędzie dyskowe niezależnie czy uruchomione z partycji odzyskiwania czy z poziomu systemu ma takie same funkcje. Różnica polega tylko na tym, że na żywym systemie może nie móc naprawić problemów z niektórymi plikami gdyż są one przez system wykorzystywane lub chronione. Restart Docka to co innego niż jego przywrócenie do ustawień fabrycznych.

#14 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 30 marca 2014 - 23:49

Narzędzie dyskowe, niezależnie, czy uruchomione z partycji odzyskiwania, czy z poziomu systemu, ma takie same funkcje. Różnica polega tylko na tym, że na żywym systemie może nie móc naprawić problemów z niektórymi plikami, gdyż są one przez system wykorzystywane lub chronione.

Zgadzam się, nigdzie nie napisałem inaczej. Chodziło mi właśnie o te używane lub chronione, o ile, ponownie zaznaczam, je właśnie zmieniła/usunęła wyżej wymieniana już zbyt wiele razy aplikacja.

Restart Docka to co innego, niż jego przywrócenie do ustawień fabrycznych.

Również nie zaprzeczam i nie zaprzeczyłem. Jeśli jednak w /System/Library/CoreServices albo po prostu /Library czegoś brakuje, może warto byłoby to sprawdzić dyskowym z poziomu recovery, bo przy wybrakowaniach nawet przywrócenie do fabrycznych nie poskutkuje? To tylko sugestia, ja naprawdę nie pretenduję do poziomu guru :D
Pozdrawiam.

#15 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 postów

Napisano 31 marca 2014 - 18:45

Wyrzuciłem i dodałem od nowa ikonki na razie wszystko jest jak się usunie to spróbuje przez Narzędzia dyskowe. Jeśli nie polecacie CMM2 to zostaje Onyx czy jest coś wartego uwagi?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych