Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Brak ikon w docku

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 posts

Posted 30 March 2014 - 20:31

Witam!

Zniknęły mi ikonki w docku zrobiłem czyszczenie systemu przy pomocy CleanMyMac2 i nie ma ich znalałem gdzieś wątek odnośnie znikających ikonek w dashboardzie ale tam wszystkie są tylko w docku ich nie ma, próbowałem zrestartować przez terminal ale też nic to nie daje. Jakieś pomysły?

#2 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 30 March 2014 - 20:50

Kopia zapasowa jest ? Nie używaj tego softu , więcej robi problemów, niż z niego pożytku

#3 producent

producent
  • 263 posts

Posted 30 March 2014 - 20:51

W jakim celu użyłeś tego śmieciowego "oprogramowania". To zwykły syf jest. Ja widzę kilka: 1. Przywrócenie kopii TimeMaschine 2. Reinstalacja OSX z pozostawieniem danych (taki swap plików systemowych) 3. Support tego syfu.

#4 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 posts

Posted 30 March 2014 - 20:57

Zawsze używałem i nigdy nie było takich problemów, zawsze te same ustawienia a tu taka niespodzianka.

#5 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 30 March 2014 - 21:00

Ja od czasu do czasu jadę system Onyxem i tylko tego używam , nigdy nie sprowadził mnie na manowce Moi znajomi używali twojego softu i teraz skarżą się na macbooka

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 30 March 2014 - 21:02

Komputer oczywiście restartowałeś?

#7 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 posts

Posted 30 March 2014 - 21:21

Onyxa też mam ale korzystam sporadycznie. Komputer restartowałem nic nie daje.

#8 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 30 March 2014 - 21:47

Jak założysz sobie inne konto (lub nawet umożliwisz logowanie na konto Gość), to wszystkie są? Jeśli tak, w takim razie spróbuj na początek skasować ~/Library/Preferences/com.apple.dock.plist, a potem w Terminalu killall Dock i zobacz, co wtedy wyjdzie.

#9 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 posts

Posted 30 March 2014 - 22:09

Spróbowałem usunąć ikonkę z docka i jeszcze raz ją dodać i działa niby się pojawiła tylko nie wiem czy będzie cały czas.

#10 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 30 March 2014 - 22:14

A jeżeli to nie pomoże, znaczy, że ten cały CMM namieszał w systemowych katalogach, co bardzo prawdopodobne, bo zapewne przy wykonywaniu swoich komand wymaga hasła administratora, prawda? Wówczas spróbować można banalnego z pozoru rozwiązania, zaimplementowanego, zdaje się, od 10.7 - uruchomienie komputera z przyciśnięciem ⌘+R podczas dźwięku rozruchu i wybranie z menu Narzędzia Dyskowego, następnie naprawienie w nim dysku startowego (brakujące pliki ikon systemowych, o ile takie były, powinny zostać odtworzone), po czym, po normalnym restarcie, wpisanie w Terminalu
sudo killall Dock

#11 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 30 March 2014 - 23:08

wybranie z menu Narzędzia Dyskowego, następnie naprawienie w nim dysku startowego (brakujące pliki ikon systemowych, o ile takie były, powinny zostać odtworzone), po czym, po normalnym restarcie, wpisanie w Terminalu

sudo killall Dock

Po pierwsze funkcja naprawiania dysku w Narzędziu Dyskowym nie naprawia uszkodzonych/skasowanych plików systemowych ani aplikacji, a po drugie w pierwszym poście była mowa o tym, że Dock był restartowany (do tego służy polecenie, które zasugerowałeś). Dodatkowo restart komputera też był.

Wracając do meritum. Myślę, że trzeba zrestartować Docka do wersji domyślnej i ponownie ustawić sobie ikony. W Terminalu:
defaults delete com.apple.dock
killall Dock

Jakby krzyczał, że brak uprawnień to przed poleceniami można dodać „sudo”.

#12 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 30 March 2014 - 23:27

Funkcja naprawiania dysku w Narzędziu Dyskowym nie naprawia uszkodzonych/skasowanych plików systemowych ani aplikacji

Tu bym się nie do końca zgodził. Bywają wypadki, kiedy komenda "Sprawdź dysk" wydana z poziomu partycji odzyskiwania, pokazuje czerwone linijki. I z tego właśnie poziomu recovery naprawiłem kiedyś braki w systemowych. A restart komputera ot, tak, to nie to samo, co restart po naprawianiu błędów partycji startowej - o ile takie były, co zresztą wcześniej napisałem, bo możliwe są też inne ewentualności. Tak samo restart Docka zresztą. No, i to powinno też chyba "udomyślnić" Docka - więc we wspomnianym meritum się zgadzamy, prawda? Wszystko zależy od tego, jakie skrypty wykonuje CleanMyMac (czyli, co trzeba odwrócić), a tego, niestety, nie wiem, bo nigdy nie używałem. Zatem jeśli defaults delete… etc. załatwi sprawę, zwracam Ci honor. Ja też próbowałem pomóc.

#13 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 30 March 2014 - 23:36

Narzędzie dyskowe niezależnie czy uruchomione z partycji odzyskiwania czy z poziomu systemu ma takie same funkcje. Różnica polega tylko na tym, że na żywym systemie może nie móc naprawić problemów z niektórymi plikami gdyż są one przez system wykorzystywane lub chronione. Restart Docka to co innego niż jego przywrócenie do ustawień fabrycznych.

#14 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 30 March 2014 - 23:49

Narzędzie dyskowe, niezależnie, czy uruchomione z partycji odzyskiwania, czy z poziomu systemu, ma takie same funkcje. Różnica polega tylko na tym, że na żywym systemie może nie móc naprawić problemów z niektórymi plikami, gdyż są one przez system wykorzystywane lub chronione.

Zgadzam się, nigdzie nie napisałem inaczej. Chodziło mi właśnie o te używane lub chronione, o ile, ponownie zaznaczam, je właśnie zmieniła/usunęła wyżej wymieniana już zbyt wiele razy aplikacja.

Restart Docka to co innego, niż jego przywrócenie do ustawień fabrycznych.

Również nie zaprzeczam i nie zaprzeczyłem. Jeśli jednak w /System/Library/CoreServices albo po prostu /Library czegoś brakuje, może warto byłoby to sprawdzić dyskowym z poziomu recovery, bo przy wybrakowaniach nawet przywrócenie do fabrycznych nie poskutkuje? To tylko sugestia, ja naprawdę nie pretenduję do poziomu guru :D
Pozdrawiam.

#15 Fifa2012

Fifa2012
  • 79 posts

Posted 31 March 2014 - 18:45

Wyrzuciłem i dodałem od nowa ikonki na razie wszystko jest jak się usunie to spróbuje przez Narzędzia dyskowe. Jeśli nie polecacie CMM2 to zostaje Onyx czy jest coś wartego uwagi?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users