Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy wymieniając ekran stracę "jakość" obrazu?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 kantona

kantona
  • 100 postów

Napisano 28 marca 2014 - 16:51

Właśnie wysłałem do serwisu swojego iPhona 4S. Wnerwiały mnie żółtawe plany o których już wiele pisano. Zastanawia mnie tylko jak dobre są te zamienniki? Szukałem jakiegoś pewnego serwisu jednocześnie wybierając dość wysoko ceniony zamiennik - 229zł (wyświetlacz + montaż). Nie mogę nigdzie znaleźć jakiegoś zdjęcia\filmiku, na którym widać iPhona 4S z oryginalnym (stock) wyświetlaczem obok takiego, któremu wymieniono wyświetlacz. Może ktoś wymieniał już ekran? Jest jakaś znaczna różnica czy jednak "nie widzę różnicy"?

#2 kondzioro

kondzioro
  • 62 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 28 marca 2014 - 19:00

Jeśli zamiennik dobrej jakości to nazwa mówi sama za siebie.. Ja na Twoim miejscu wolałbym już dołożyć do oryginalnego nowego albo nic nie dokładając kupić oryginał z demontażu.

#3 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 30 marca 2014 - 18:00

Nie ma czegoś takiego jak "oryginalny nowy". Albo zamiennik, albo demontaż

#4 kondzioro

kondzioro
  • 62 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 30 marca 2014 - 18:17

Nie ma czegoś takiego jak "oryginalny nowy". Albo zamiennik, albo demontaż

Co Ty na to? Oryginalny wyświetlacz iPhone 4S

#5 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 30 marca 2014 - 20:34

Co Ty na to? Oryginalny wyświetlacz iPhone 4S

Na swój sposób każdy wyświetlacz jest oryginalny. Zauważ natomiast, że bardzo rzadko w aukcji jest napisane "Oryginalny wyświetlacz firmy Apple". Apple nie produkuje więcej wyświetlaczy niż potrzebuje i nie sprzedaje nadmiaru. Jeżeli wyświetlacz jest nowy to znaczy, że nie jest od Apple. Jeżeli jest od Apple to znaczy, że nie jest nowy bo musi być z demontażu. Teoretycznie może zdarzyć się sytuacja, że ktoś kupił nowego iPhona i od razu rozebrał go na części i sprzedaje, ale osoby, które wierzą w takie bajki pewnie jeżdżą 15 letnimi VW Passatami w TDI z przebiegiem 100 tys. km, które przyjechały z Niemiec na własnych kołach a Niemiec płakał jak sprzedawał.

#6 kondzioro

kondzioro
  • 62 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 30 marca 2014 - 20:50

Na swój sposób każdy wyświetlacz jest oryginalny. Zauważ natomiast, że bardzo rzadko w aukcji jest napisane "Oryginalny wyświetlacz firmy Apple". Apple nie produkuje więcej wyświetlaczy niż potrzebuje i nie sprzedaje nadmiaru. Jeżeli wyświetlacz jest nowy to znaczy, że nie jest od Apple. Jeżeli jest od Apple to znaczy, że nie jest nowy bo musi być z demontażu. Teoretycznie może zdarzyć się sytuacja, że ktoś kupił nowego iPhona i od razu rozebrał go na części i sprzedaje, ale osoby, które wierzą w takie bajki pewnie jeżdżą 15 letnimi VW Passatami w TDI z przebiegiem 100 tys. km, które przyjechały z Niemiec na własnych kołach a Niemiec płakał jak sprzedawał.

Hmm w sumie racja, zwracam honor pani z góry. ;)

#7 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 30 marca 2014 - 21:52

Jak nie będzie to najtańszy zamiennik to nawet nie zauważysz różnicy.

#8 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 postów
  • SkądFieldorfa 5a/d, Warszawa

Napisano 31 marca 2014 - 09:06

Oczywiście, że zauważy różnicę. Zamiennik HQ inaczej odbija światło, ma lekko inne złącze i widać różnicę w jakości obrazu.

Żeby jeszcze sprostować posta 303 i klnt - części do sprzętów Apple są produkowane przez zewnętrzne firmy, więc Apple nie jest ich producentem. Dlatego też nikt nie pisze "oryginalny wyświetlacz firmy Apple" bo to nie jest ich produkt. Jest to część "made FOR Apple". :) Fabryki, które produkują takie części dla Apple, produkują ich więcej, a nadwyżki idą w świat do serwisów czy sklepów.

Digitizer z linka z naszego sklepu, który wkleił kondzioro, jest digitizerem nowym i oryginalnym czyli takim, który fabrycznie jest montowany w iPhone'ach. Nie jest to jednak część "made BY Apple" bo czegoś takiego po prostu nie ma. :P Proszę też nie tworzyć kolejnych mitów "nie ma oryginalnych części". Apple nie robi części do swoich sprzętów, robią je zewnętrzne fabryki i jak część pochodzi z takiej fabryki to jest oryginalna. ;)

#9 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 31 marca 2014 - 09:20

Oczywiście, że zauważy różnicę. Zamiennik HQ inaczej odbija światło, ma lekko inne złącze i widać różnicę w jakości obrazu.

Żeby jeszcze sprostować posta 303 i klnt - części do sprzętów Apple są produkowane przez zewnętrzne firmy, więc Apple nie jest producentem części. Dlatego też nikt nie pisze "oryginalny wyświetlacz firmy Apple" bo to nie jest produkt firmy Apple a komponent, który jest fabrycznie montowany w sprzęcie Apple.
Fabryki, które produkują dla Apple'a, produkują więcej i nadwyżki idą w świat do serwisów czy sklepów. Digitizer z linka z naszego sklepu, który wkleił kondzioro, jest digitizerem nowym i oryginalnym czyli takim, który fabrycznie jest montowany w fabrykach, które składają iPhone'a. Jednak nie jest "made by Apple" bo czegoś takiego po prostu nie ma i proszę nie tworzyć kolejnych mitów "nie ma oryginalnych części". ;)

W takim razie iPhone też nie jest firmy Apple, bo to składanka Samsunga, Foxconna, Qualcomm i innych.

#10 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 postów

Napisano 31 marca 2014 - 09:27

Tak, masz rację. Nie bez powodu na iPhone'ie z tyłu widnieje napis "Designed by Apple in California Assembled in China". ;) Apple tworzy projekt, a jego wykonanie zleca zewnętrznym, chińskim firmom. Potem podbija tylko pod tym "swoją pieczątkę", dlatego mimo, iż ich sprzęty składają się z komponentów innych firm, to jest to ich produkt. Części, wykorzystane do złożenia, już nie. Dlatego też część ORG w przypadku Apple to część "fabrycznie montowana". Nie jest ona "made BY…" tylko "made FOR…".

#11 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 31 marca 2014 - 09:36

Sami chyba w to do końca nie wierzycie, gdyż na swojej stronie macie w ofercie wyświetlacz oryginalny oraz wyświetlacz hq, różnica w cenie ponad 100 zł, natomiast zdjęcie w obu identyczne.
http://oi60.tinypic.com/rstx6v.jpg

#12 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 31 marca 2014 - 09:51

No to widocznie ja za 35$ kupiłem oryginał u chińczyków bo jakość obrazu się nie różniła ani trochę od oryginału.

#13 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 postów

Napisano 31 marca 2014 - 09:55

Na podstawie zdjęcia nie ocenisz oryginalności i jakości produktu. HQ naprawdę są zrobione bardzo starannie i dopóki nie zostanie zamontowany taki wyświetlacz, nie zauważysz różnic (chyba, że ktoś Ci je pokaże). Przyjedź do nas, obejrzyj obydwa, przekonaj się "na własnej skórze" czym się różnią. Poza tym, strona jest cały czas poprawiana, zdjęcia są w trakcie realizacji (wiele produktów niestety jeszcze ich nie ma) i cały czas nad wszystkim pracujemy. Zatem pozwolimy sobie wykorzystać Twoją uwagę, jako możliwość poprawy naszej strony. :)

#14 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 marca 2014 - 09:55

No to widocznie ja za 35$ kupiłem oryginał u chińczyków bo jakość obrazu się nie różniła ani trochę od oryginału.

Z pewnością byłeś w stanie to sprawdzić gołym okiem.

#15 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 postów

Napisano 31 marca 2014 - 09:59

Dopóki nie weźmiesz identycznego iPhone'a z oryginalnym digitizerem. Wtedy widać to m.in po czujniku zbliżeniowym, odbiciu światła na zablokowanym ekranie, kolorystyce i "strukturze" pod światło. Nie twierdzę jednak, że udało Ci się kupić oryginał za takie pieniądze, gdyż często sami nie wiedzą co sprzedają i dużo jest przypadków, w których wysyłają ORG w miejsce HQ, szczególnie, gdy kupujesz od "prywaciarza". :)

#16 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 31 marca 2014 - 10:02

Z pewnością byłeś w stanie to sprawdzić gołym okiem.

Oczywiście była to ironia, bo jak mówisz nie można tego stwierdzić gołym okiem jak dla mnie jakość takiego ekranu jest identyczna z oryginalnym.
Przykładowo w dwóch nowych 5s się różnią to czego oczekiwać od starego już 4 czy 4s.

#17 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 postów

Napisano 31 marca 2014 - 10:13

Wtedy widać to m.in po czujniku zbliżeniowym, odbiciu światła na zablokowanym ekranie, kolorystyce i "strukturze" pod światło.

[ATTACH=CONFIG]20959[/ATTACH]

#18 kantona

kantona
  • 100 postów

Napisano 31 marca 2014 - 17:23

Dostanę swój telefon z wymienionym wyświetlaczem już w środę i porównam z całkiem nowym egzemplarzem iphona (świeżo kupiony u operatora dla innego domownika). Zdam relację - może uda mi się wykombinować jakiś aparat albo trzeci telefon, żeby zrobić zdjęcia dwóch iphonów obok siebie - jeden z wymienionym wyświetlaczem a drugi ze stockowym.

#19 kantona

kantona
  • 100 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 07:38

Mam już swojego iPhona z nowym wyświetlaczem. Kąty widzenia identyczne, jasność odrobinę mniejsza a kolory delikatnie bardziej "miękkie". Na oryginale są bardziej żywe. Ale jestem zadowolony - różnice są naprawdę niewielkie i bez porównania z oryginałem leżącym obok nigdy bym się nie zorientował, że mam zamiennik. Wymiana kosztowała 229zł (ekran+usługa wymiany).

#20 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 kwietnia 2014 - 09:25

eSpares24_com, używałem wielu iPhone'ów, w których ekran był wymieniany i w KAŻDYM był ten sam problem - wystarczyło trochę mocniej docisnąć i wokół palca pojawiała się fala różnych kolorów. Od czego to zależy i czy da się tego uniknąć?

#21 kantona

kantona
  • 100 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 11:14

Z tego co wyczytałem na zagranicznych forach - jest to wina taniego zamiennika. Im droższy, tym lepiej - oczywiście zwracając uwagę na to, czy nie zostaniemy oszukani płacąc krocie za tani zamiennik. Ja za swój zapłaciłem 229zł i aż sprawdziłem dociskając ekran - nic takiego nie występuje. ZERO różnych kolorków i fal wokół palca.

Zapewne chodzi Ci o taki efekt:

#22 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 13:52

eSpares24_com, używałem wielu iPhone'ów, w których ekran był wymieniany i w KAŻDYM był ten sam problem - wystarczyło trochę mocniej docisnąć i wokół palca pojawiała się fala różnych kolorów. Od czego to zależy i czy da się tego uniknąć?

Ogólnie na rynku są 3 rodzaje digitizerów:
1) low quality, których jest najwięcej bo są ogólnodostępne i sprzedawane na ebay'u, alibabie etc. za grosze od prywaciarzy;
2) high quality, które nie każdy dostawca chce sprzedawać ponieważ ma na tym mniejszą marżę niż za LQ i trzeba mieć naprawdę dobre stosunki i sprawdzonego człowieka, żeby przysłał HQ;
3) ORG tj. takie, które były fabrycznie montowane w iPhone'ach.

W LQ występuje ten efekt, o którym pisałeś tj. przy mocniejszym przyciśnięciu, szczególnie w dolnych partiach dotyku, widać falowanie/rozlewanie się obrazu pod palcem. HQ różnią się minimalnie od ORG i tylko mając obydwa obok siebie i kogoś, kto wie jak znaleźć różnice, można je rozróżnić.

Jeżeli nie masz pewnego sprzedawcy, bez zamontowania nie sprawdzisz czy będzie "falował" czy nie, niestety. My jako sklep, zawsze stawiamy na oryginały, a dla klientów, którzy chcą coś troszkę taniej bo telefon będzie dla córki/żony/kolegi/sąsiada/babci mamy w ofercie HQ i to jest naprawdę półka premium, jeżeli chodzi o zamienniki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych