Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak sprawdzic czy mac jest kradziony

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 host

host
  • 97 postów
  • SkądJERSEY

Napisano 27 marca 2014 - 16:20

Witam serdecznie. Mieszkam zagranica i w weekend ktos zaoferowal mi iMaca late2013 w bardzo dobrej cenie. Boje sie, zeby sobie nie narobic syfu bo jesli sprzet jest kradziony to co? Jak sprawdzic czy jest kradziony, czy jesli ten koles go sformatowal to i tak bede mogl sprawdzic i czy jak go podlacze do sieci to nie bede mial problemow. Mam MBPro 2009 i jest super, ale wiecie jak to jest z Mac Maniakami - jak mozna miec wiecej niz jedno jablko w domu to czemu nie, a cena kusi :) z gory dzieki za pomoc Pzdr

#2 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 marca 2014 - 17:17

Ma dowód zakupu, pudełko, zasilacz? Nie da się w 100% sprawdzić czy sprzęt nie jest kradziony. Nawet jak pójdziesz na Policję z numerami seryjnymi, nie ustalisz tego na 100% (wystarczy, że sprzęt był skradziony w innym kraju, lub policjant nie wprowadził numeru seryjnego do bazy rzeczy poszukiwanych). Co więcej brak dowodu zakupu, czy pudełka też nie musi świadczyć o nielegalnym pochodzeniu (bo ktoś może po prostu nie przechowywać tych rzeczy). Brak zasilacza byłby już dla mnie podejrzany. Choć posiadanie zasilacza, też o niczym nie świadczy, bo mógl być dokupiony, lub nawet skradziony z nim. Dlatego jak dla mnie: Jest dowód zakupu, jest pudełko, jest zasilacz, jest ściereczka - bierz spokojnie. Nie ma niczego z powyższych - masz duże szanse na to, że sprzęt skradziono. Jeśli brakuje niektórych elementów - musisz się zastanowić czego brakuje i dlaczego. I czy jest to podejrzane.

#3 host

host
  • 97 postów
  • SkądJERSEY

Napisano 27 marca 2014 - 17:57

Dzieki za odp - wiesz co typ ma kabel do kompa, jest myszka i klawisze ale cena jest bardzo niska - nawet jak na okazje :) Boje sie poprostu, ze jak podlacze kompa do neta to bede mial przykra niespodzianke, ze mi sprzet zablokuja czy nie wiem co tam moga zrobic..... A wlasnie - co moga zrobic ???

#4 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 marca 2014 - 18:05

Nieumyślne paserstwo.

#5 host

host
  • 97 postów
  • SkądJERSEY

Napisano 27 marca 2014 - 18:13

Powiedzmy, ze komputer bedzie wyczyszczony na maxa przez jakiegos magika... Kilka formatow itd i nowy system. Kupuje kompa i podlacze go do netu. czy nadal sa w stanie wyszukac takiego kompa ? Kurde cena mega kusi a komp jest piekny. bylem go ogladac - wszystko jest super.

#6 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 27 marca 2014 - 19:13

Decyzję musisz podjąć sam. Nikt tego za Ciebie nie zrobi. Koledzy już Ci odpowiedzieli i podpowiedzieli co i jak możesz z grubsza zrobić i jak sprawdzić sprzęt. Z doświadczenia wiem, że okazje się i owszem trafiają, ale czasami można się naciąć i narobić sobie problemów. P.S. Możesz podać specyfikację i cenę za jaką możesz go kupić?

#7 host

host
  • 97 postów
  • SkądJERSEY

Napisano 27 marca 2014 - 19:32

Jasne, wiem, ze musze podjac decyzje sam - chodzilo mi bardziej o to czy ktos moze mi podpowiedziec cos w stylu - " jak jest odpowiednio wyczyszczony to mozesz smialo podlaczyc do netu i nic sie nie stanie. Lub , nie podlaczysz go do netu bo odrazu cie namierza.... " Spec to iMac - late 2013 / 27" / i5 3.2 / 8gb / GeForce GT 755M 1024MB 2200 pln po przeliczeniu na PLN

#8 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2014 - 20:04

Ja tam strachliwy chłopak jestem - omijałbym szerokim łukiem. Cena za niska jak na mój gust.

#9 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 27 marca 2014 - 20:44

Zgadzam sie z @eloszki - cena kusząco niska. Za niska moim zdaniem.

#10 jacek00

jacek00
  • 368 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2014 - 21:04

Zapytaj dlaczego sprzedaje. Może potrzebuje na dragi po prostu? Znam takie sytuacje, gdzie ludzie wyprzedają z domu co się da, za bezcen.

#11 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 27 marca 2014 - 21:34

Kupuje kompa i podlacze go do netu. czy nadal sa w stanie wyszukac takiego kompa ?

Tak - po numerze seryjnym.

Powiedzmy, ze komputer bedzie wyczyszczony na maxa przez jakiegos magika... Kilka formatow itd i nowy system.

[mod] Dość - nie pomagamy w kupowaniu komputerów z podejrzeniem "szemranego" pochodzenia . Zamykam [/mod]

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych