Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z a-GPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin Farkowski

Marcin Farkowski
  • 2 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 26 marca 2014 - 22:34

Mam problem z gps i jestem ciekaw, czy może ktoś ma podobne doświadczenia. Otóż po wyłączeniu sieci (wifi i 3G) mój ipad nie jest w stanie ustalić lokalizacji. Według opisów a-gps powinien to zrobić, ale po prostu namierzenie satelity powinno dłużej trwać. Oczywiście próbuję na zewnątrz, więc ipad teoretycznie widzi satelity. Co ciekawe, iphone 4 w dokładnie takiej samej sytuacji działa zgodnie z oczekiwaniami (przy wyłączonej sieci ustala pozycję z dokładnością do 10 metrów) Jakieś pomysły? Czy ktoś próbował albo może zrobić test? Byłbym wdzięczny, bo na razie Apple Support twierdzi, ze ipad air cell nie ma faktycznie GPSa...

#2 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 marca 2014 - 09:10

Wyłączyłem wifi i 3G w ipadzie 3 i odnalazł się więc jak ktoś twierdzi, że ipady w wersji cellular nie mają gps to może sie stuknąć w głowę.

#3 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 marca 2014 - 09:47

Wyłączyłem wifi i 3G w ipadzie 3 i odnalazł się więc jak ktoś twierdzi, że ipady w wersji cellular nie mają gps to może sie stuknąć w głowę.

Wyłączenie WiFi i 3G nic nie zmien ia, bo A-GPS korzysta z nadajników GSM, żeby szybciej ustalać pozycję i internet nie ma tu nic do rzeczy.

#4 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 marca 2014 - 09:54

Wyłączenie WiFi i 3G nic nie zmien ia, bo A-GPS korzysta z nadajników GSM, żeby szybciej ustalać pozycję i internet nie ma tu nic do rzeczy.

Tak, ale po wyłączeniu całkowicie internetu urządzenie dalej będzie w stanie określić swoją pozycję, zajmie to tylko więcej czasu.

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 marca 2014 - 10:10

Tak, ale po wyłączeniu całkowicie internetu urządzenie dalej będzie w stanie określić swoją pozycję, zajmie to tylko więcej czasu.

Bzdura, jak napisałem internet nie ma nic do tego, jeżeli urządzenie widzi nadajniki GSM to określenie lokalizacji z włączonym czy wyłączonym internetem będzie trwało tak samo długo.

#6 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 marca 2014 - 11:17

Bzdura, jak napisałem internet nie ma nic do tego, jeżeli urządzenie widzi nadajniki GSM to określenie lokalizacji z włączonym czy wyłączonym internetem będzie trwało tak samo długo.

To jaki ma sens np. taki komunikat:
http://i.stack.imgur.com/BdZTV.jpg ?

#7 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 27 marca 2014 - 11:32

To jaki ma sens np. taki komunikat:
http://i.stack.imgur.com/BdZTV.jpg ?

Dokładnie taki jak tam napisali.

#8 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 marca 2014 - 11:40

Dokładnie taki jak tam napisali.

Mam na myśli jak to się ma do twierdzenia użytkownika OleYek, że urządzenie nie potrzebuje internetu do przyspieszenia uzyskania dokładnej lokalizacji. Skoro nie potrzebuje internetu to po co sugeruje włączenie wifi?

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 marca 2014 - 11:55

Bo wtedy korzysta z widocznych routerów, żeby pokazać orientacyjne położenie, zanim ustali położenie po GPS. I nie chodzi tu o internet tylko o sieci WiFi widoczne w pobliżu.

#10 Marcin Farkowski

Marcin Farkowski
  • 2 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 27 marca 2014 - 13:09

Dzięki za pomoc, też tak rozumiem działanie I dzięki za sprawdzenie. Najciekawsze, że człowiek z Apple Support uparcie twierdzi, że Ipad Air LTE nie ma "pelnego gpsa", natomiast poprzednie wersje Ipada z karta sim miały. Czy jest tu ktoś kto ma Ipada AIR z 3g/LTE i może potwierdzić, że po wyłączeniu wifi oraz 3G nadal Ipad Air lokalizuje?

#11 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 marca 2014 - 18:05

Dzięki za pomoc, też tak rozumiem działanie I dzięki za sprawdzenie.

Najciekawsze, że człowiek z Apple Support uparcie twierdzi, że Ipad Air LTE nie ma "pelnego gpsa", natomiast poprzednie wersje Ipada z karta sim miały. Czy jest tu ktoś kto ma Ipada AIR z 3g/LTE i może potwierdzić, że po wyłączeniu wifi oraz 3G nadal Ipad Air lokalizuje?

Na oficjalnej stronie Apple ze specyfikacją ipada jest napisane, że ipad ten posiada

Assisted GPS and GLONASS

więc pan z Apple Support widocznie nie do końca nadaje się do swojej pracy.

- - - Połączono posty - - -

http://www.apple.com/ipad-air/specs/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych