Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pages 5.0/5.1 i eksport do formatu .docx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 26 marca 2014 - 19:57

Czy ktoś z Was pracował w programie Pages 5 zapisując finalne pliki jako .docx? Mam taki problem: dostaję plik (do tłumaczenia) w formacie .docx. Dowcip polega na tym, że nie jest to "goły tekst", ale tekst plus zdjęcia, obrazki, jakieś loga etc. Odbiorcy zależy, żeby gotowy (przetłumaczony) tekst zachował formatowanie (łącznie z tymi zdjęciami, obrazkami etc na swoich miejscach). Ja pracuję na OpenOffice. Otwieram, tłumaczę, zapisuję, niby wszystko jest OK - ale formatowanie się rozjeżdża (odbiorca otwiera plik w MS Wordzie i obrazki są poprzesuwane etc). I pytanie: czy jeśli otworzę taki plik w Pages, zrobię swoje, w potem wyeksportuję do .docx - jest szansa, żeby zachować takie formatowanie? Nie chcę specjalnie kupować MS Office, a iWork mam w wersji 09 (Pages 4.1), która jeszcze nie ma możliwości eksportu do .docx. A nie chcę wydawać 18 euro nie mając pewności, że jest po co... Będę wdzięczny za odpowiedzi od osób, które takie rzeczy robiły - albo przynajmniej mają Pages w wersji 5.0 lub 5.1 i mogą to sprawdzić.

#2 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 26 marca 2014 - 20:09

Office sam ze sobą potrafi się rozjechać. Zainstaluj trial Office 2011 i tyle.

#3 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 26 marca 2014 - 20:15

Office sam ze sobą potrafi się rozjechać. Zainstaluj trial Office 2011 i tyle.

Uwielbiam takie odpowiedzi :-/

"Czy filtr oleju z Fiata Punto będzie pasował do Fiata Panda?"

"Fiat to szajs, kup Opla".

Bez urazy - zadałem KONKRETNE pytanie. Zaadresowałem je do KONKRETNYCH osób (takich, które MAJĄ Pages 5.0 / 5.1 i mogą mi odpowiedzieć).

Wiem dobrze, jak jest z kompatybilnością MS Office - między innymi dlatego używam OO. Co mi z triala, skoro wygaśnie po 30 dniach?

Czy jest tu ktoś, kto UŻYWA Pages 5.0 / 5.1?

#4 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 26 marca 2014 - 20:45

Ja mam Pages 5.1 czyli najnowsze i export do docx działa według mnie bardzo dobrze.
Otworzyłem w pages szablon z obrazkami i wyeksportowałem go do docx. Po otwarciu przez Worda 2011 (pod OS X) wygląda identycznie.

Poprównaj co widać na zrzutach:

WORD 2011
Dołączona grafika

PAGES 5.1
Dołączona grafika

#5 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 26 marca 2014 - 20:54

@torik - wielkie dzięki, rzeczywiście różnic nie widzę... Tyle, że plik dość prosty (bez nagłówków etc). Mam do Ciebie prośbę: Czy mógłbym Ci wysłać plik .docx (trochę bardziej skomplikowany...) - a Ty byś go: - otworzył w Pages; - wprowadził trochę zmian _tylko_w_tekście_ (zmiany dowolne - możesz np. zastąpić jeden akapit angielskiego tekstu dowolnym innym tekstem, byle o podobnej długości - może to być "blablablabla..." ;-) - Po wprowadzeniu tych zmian poprzesuwał obrazki z powrotem na swoje miejsca (jeśli się przemieszczą) - Wyeksportował do jako .docx - Wysłał do mnie? Brzmi skomplikowanie, ale to zadanie na 5, max. 10 minut... Jeśli się zgodzisz, wyślij mi na priv jakiś adres e-mail... Kurczę, jakby Pages miało jakiegoś triala, to by ułatwiło życie...

#6 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 26 marca 2014 - 21:43

Nie ma problemu, podeślij wyeksportuję i sprawdzimy co i jak.

#7 kruczasty

kruczasty
  • 126 postów

Napisano 26 marca 2014 - 23:00

@janhalb - DanielF ma rację. To, że torik Ci sprawdzi plik i u niego się nie rozjedzie formatowanie, nie oznacza, że u Twojego klienta się też nie rozjedzie. Ale może być oczywiście tak, że wszystko będzie OK lub tak, że rozjazdy będą niewielkie.

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 27 marca 2014 - 01:32

Podskocz do jakiegoś Apple Resellera. Najnowszy iWork / iLife / MS Office powinny być zainstalowane wszędzie. Zrób swoje i sprawdź u klienta jak to będzie wyglądać. A co do pierwszego postu i Twojej dezaprobaty: Ktoś Ci daje dobrą radę a ty się obrażasz. Wybacz, ale nie rozumiem. Nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś - OK, ale to jest najlepsza odpowiedź jaką otrzymasz. MS Office potrafi mieć problemy sam ze sobą (w różnych wersjach), więc nawet jeśli raz czy dwa w Pages Ci się nie rozjedzie, to bądź pewien, że prędzej czy później Ci się coś rozjedzie na tyle, że klient pójdzie do innego tłumacza - takiego któremu nie było szkoda wydać kilkaset złotych na MS Office. PS: Zawsze możesz poprosić Apple o zwrot kasy i usunięcie Pages z listy zakupów w Mac App Store...

#9 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 27 marca 2014 - 09:54

@Imrik:

Przepraszam, jeśli mój post w odpowiedzi dla DanielF wypadł niegrzecznie. Niemniej:

1. Wiem doskonale, że Office potrafi "mieć problemy sam ze sobą" - było tak zawsze, jeszcze prze epoką .docx - i na to nic nie poradzę.
2. Zdaję sobie sprawę, że nawet jak ktoś sprawdzi, to pewności nie ma - dlatego nie zadałem pytania "...czy to zadziała", tylko "...czy jest szansa".
3. Potrzebuję rozwiązania na dłużej, niż testowe 30 dni - to chyba jednoznacznie wynikało z pierwszego postu...
4. ...nie mówiąc już o tym, że aktualnie triala MS Office 2011 for mac ściągnąć się nie da (można co najwyżej ściągnąć triala Office 365).

Nie chciałem być niegrzeczny, ale rzeczywiście irytują mnie takie sytuacje, kiedy piszę jednoznacznie:

Będę wdzięczny za odpowiedzi od osób, które takie rzeczy robiły - albo przynajmniej mają Pages w wersji 5.0 lub 5.1 i mogą to sprawdzić.

...a odpowiedź jest "...kup opla" ;-)

#10 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 27 marca 2014 - 11:31

Sprawa wygląda tak. Dość prosty dokument Worda Pages wczyta i będzie to się do czegoś nadawało. Export dokumentu Pages do Worda też jest w miarę poprawny. Jednak gdy chcemy do Pages otworzyć bardziej skomplikowany plik np. zawierający ozdobniki graficzne są one gubione i pozostaje tylko czysty text i zdjęcia. Pages rozwaliło mi tabelę. Zatem niestety aby dokonywać obróbki dość zaawansowanych plików w Wordzie, mam tu na myśli pliki z bajerami typu kolorowe ramki itp. to Pages się gubi. Niestety pozostaje albo darmowy OpenOffice albo inwestycja w pakiet Office 2011 w wersji najtańszej (koszt ok. 420zł na allegro). Chociaż ja używałem OO i nie zdał ten program egzaminu. Chyba że jest jakiś inny program który wczyta dokumenty Worda w 100% zgodności z Wordem i potem tez ten plik zapisze, ja takiego programu nie znam, niestety. Ale można też spróbować taki plik sprawdzić w Word Web App czyli word w przeglądarce internetowej. Tu trzeba mieć konto na serwerze MS, na OneDrive.

#11 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 27 marca 2014 - 14:38

No i okazuje się, że cała zabawa na nic: Pages 5.0 (czyli najniższa wersja umożliwiająca eksport do .docx) wymaga Mavericksa. A mój MB (2008) jest bodaj ostatnim, na którym Mavericksa zainstalować się nie da. Jak mawiał Jan Kobuszewski: Dobranoc Państwu...

#12 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 27 marca 2014 - 18:21

Zatem pozostaje tylko MS Office 2011 albo Open Office.

#13 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 27 marca 2014 - 19:58

Ano, niestety... Współpracuję z kumplem, na razie jest tak, że jak trzeba coś zrobić w .docx z zachowaniem formatów (co zdarza się rzadko na szczęście), to dzielimy się robotą - ja tekst, on wygląd ;-)

#14 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 28 marca 2014 - 22:52

Jest trial MS Office 2011 nadal dostępny normalnie na stronie Microsoftu...
No DVD drive? Need to reinstall Office for Mac but can’t find your disc? A digital download of Microsoft Office for Mac 2011 is available here.

Office Online to też niezła opcja.

Lada moment MS wyda Office 365 personal, ma być tańszy niż zwykły Office 365 ale na jedno stanowisko + urządzenia mobilne. Trochę łyso byłoby się pakować w 2011 jak do końca roku może wyjść wersja 2015

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych