Komputer się zawiesza i wygląda to tak:
- Ekran zamiera, zamraża się
- Nie odpowiada na sygnały klawiatury ani myszki (touchpad)
- Nie reaguje na zamknięcie/otwarcie pokrywy
- Raz czekałem ponad pół godziny żeby zobaczyć czy może to "chwilowe" przerwanie, ale komputer po czasie wciąż bym zawieszony
- Nie pojawia się "gray screen of death", jest to totalny freeze
Empirycznie:
- Komputer nie jest przegrzany
- Nie dzieje się to pod obciążeniem, ani w innych specyficznych warunkach. Zwykła praca, jak teraz pisanie tej wiadomości.
- Dzieje się tak na zasilaniu bateryjnym i kiedy jest podłączony do prądu
- Raz były podłączone słuchawki USB, zasilanie i myszka bluetooth, innym razem nic i praca na baterii
- Uruchomione programy (na 90% za każdym razem): Chrome, Spotify (nie jestem pewien czy coś grało, nie wiem czy dźwięk się urywa przy zawieszce), Skype, Mail, Wunderlist, Alfred, BetterTouchTool, DropBox, Caffeine
Czynności które wykonałem:
- Zresetowałem SMC
- Dwukrotnie puściłem Apple Hardware Test, krótki i pełny, nie znaleziono problemów
- Przejrzałem logi systemu. M.in. kernel i system log. Nie widzę błędów występujących przed freezem i restartem
Problem pojawił się po ostatniej wymianie płyty głównej, wcześniej nic takiego się nie działo. Zainstalowałem też dwa programy: Microsoft OneNote i MarkLogic Server. Wydaje mi się, że zawieszanie występowało kiedy te programy nie były włączone.
Jakie mogą być przyczyny zawieszania się? Co przeoczyłem? Co mogę jeszcze sprawdzić?
Komputer jest po już 3 naprawach (raz ekran i dwa razy mobo), gwarancja jest jeszcze ważna do połowy maja. Tylko nie wiem jak reklamować sprzęt. Bo nie potrafię zdiagnozować problemu. Nie mogę też sobie teraz pozwolić na kolejną 3 tygodniową przerwę w pracy.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki i pomoc.
Łukasz