Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zewnętrzny mikrofon audio-technica, a iPhone/Macbook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciejbis

maciejbis
  • 36 postów

Napisano 24 marca 2014 - 17:03

Witam, Mam taki problem ponieważ kupiłem mikrofon Audio-Technica ATR3350 z jackiem stereo i chciałem go podłączyć do iPhone'a [5s]. Jedna tutaj pojawia się problem bo telefon traktuje mikrofon, jak słuchawki bez mikrofonu podobnie Macbook. Pomyślałem, że to wina tego, że jack w mikrofonie ma dwa czarne paski natomiast wszystko co działa z iPhone ma 3 czarne/białe paski. Kupiłem więc przejściówkę, z jednej strony jack z trzema paskami [gniazdo męskie] a z drugiej dwa gniazda żeńskie [czerwone [mikrofonowe] i zielone [słuchawkowe]] myślałem, że jak podłącze mój mikrofon przez takie przejście do iPhone'a to będzie wszystko działać. Niestety iPhone jak i Macbook wciąż łapie dźwięk z wbudowanego mikrofonu. Co zrobić?![ATTACH=CONFIG]20858[/ATTACH]

#2 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 25 marca 2014 - 01:17

Hej. Obstawiam, że ta przejściówka jest albo uszkodzona, albo ma inaczej zlutowane piny. Przejściówka powinna być tak skonstruowana jak na rysunku, który załączam. (pomijam kwestię baterii do mikrofonu - bo rozumiem, że jest w mikrofonie i wiemy czy to dobra bateria i próbowaliśmy też na innej)[ATTACH=CONFIG]20877[/ATTACH] Pozdrawiam - BB

#3 kubbiszon

kubbiszon
  • 1 postów

Napisano 14 lipca 2016 - 13:41

Mam dokładnie ten sam problem i jestem pewien, że jest to kwestia oprogramowania, ponieważ:

- sam mikrofon wpięty np do laptopa Dell z Windowsem, aparatu Canon czy mikserwa audio działa poprawnie,

- przejściówka, do której jednego wejścia wpięte są słuchawki, a do drugiego mikrofon działa poprawnie z najprostszym mikrofonem do komputera (takim za 10 zł) natomiast nie działa z mikrofonem AudioTechnica.

Problem występuje na MacBooku, iPhone4s i iPhone5. System w jakiś sposób (zapewne na podstawie napięć) wykrywa automatycznie czy jest wpięty zewnętrzny mikrofon. Jeśli go wykrywa, to automatycznie korzysta z zewnętrznego źródła. Jeśli nie, to z wewnętrznego.

Pytanie, jak RĘCZNIE zmienić źródło. W ustawieniach telefonu nie mogę tego znaleźć. W internecie też nie znalazłem odpowiedzi. Na MacBooku w ustawieniach dźwięku nie da się ręcznie wybrać zewnętrznego źródła - taka opcja pojawia się znowu automatycznie dopiero wtedy, gdy się pewnie np słuchawki z mikrofonem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych