Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Windows w Parallels i Boot Camp

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamilllo

kamilllo
  • 56 postów

Napisano 10 listopada 2007 - 14:54

Witam Tak sie zastanawiam jak ma sie licencja na windowsa, do zainstalowania go na mac'u jednoczesnie za pomoca boot camp i Parallels. Teoretycznie jest to jedna i ta sama maszyna, ale sam windows jest 2 razy zainstalowany. Moze ktos wie czy potrzebne sa 2 licencje, czy jedna? Pozdrawiam

#2 DanielF

DanielF
  • 5 766 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 10 listopada 2007 - 15:09

Jeśli korzystasz z partycji bootcampa pod parallels to korzystasz z 1 kopii systemu czyli ok.
Jeśli oprócz bootcampa masz zainstalowany windows jako oddzielna maszyna wirtualna zgodnie z licencją microsoftu powinnes mieć drugi egzemplarz windows

Jak pomogłem kliknij...

---- Dodano 10-11-2007 o godzinie 17:13 ----
jeśli nie masz windowsa na bootcamp i wykorzystujesz go pod parallels to wszystko jest ok.

Wg. microsoftu korzystanie z windows vista home/premium jako maszyna wirtualna jest NIELEGALNE - wirtualizacja jest legalna tylko na wersjach Business i Ultimate.

Na bootcampie możesz instalować dowolną wersję visty. Lecz jako maszyny wirtualne są ograniczenia.

#3 kamilllo

kamilllo
  • 56 postów

Napisano 10 listopada 2007 - 16:49

Jeśli korzystasz z partycji bootcampa pod parallels to korzystasz z 1 kopii systemu czyli ok.
Jeśli oprócz bootcampa masz zainstalowany windows jako oddzielna maszyna wirtualna zgodnie z licencją microsoftu powinnes mieć drugi egzemplarz windows

Jak pomogłem kliknij...

---- Dodano 10-11-2007 o godzinie 17:13 ----
jeśli nie masz windowsa na bootcamp i wykorzystujesz go pod parallels to wszystko jest ok.

Wg. microsoftu korzystanie z windows vista home/premium jako maszyna wirtualna jest NIELEGALNE - wirtualizacja jest legalna tylko na wersjach Business i Ultimate.

Na bootcampie możesz instalować dowolną wersję visty. Lecz jako maszyny wirtualne są ograniczenia.

Pomogles tylko gdzie mam kliknac, bo nowy i niezorientowany jestem.

I jeszcze pytanie - wiesz moze jak sie ma korzystanie w wirtualnej maszyny do licencji win xp?

#4 DanielF

DanielF
  • 5 766 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 10 listopada 2007 - 16:56

licencja nie zabrania wirtulizacji windowsa xp kliknij na popiersie obok Autorytet: pod moim awatarem

#5 kamilllo

kamilllo
  • 56 postów

Napisano 10 listopada 2007 - 18:41

licencja nie zabrania wirtulizacji windowsa xp

kliknij na popiersie obok Autorytet: pod moim awatarem

Zrobione.

Dzieki.

#6 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 17:27

Siema nie posiadam jeszcze macbooka, ale zastanawiam się bardzo nad tym, i skoro jest temat "Win w Parallels i BC" to wbiję się tutaj z nim. czy instalując Windows na bootcamp można potem odpalić go z parallelsa? tzn mam na oddzielnej partycji windows, i odpalam go w macosie tak jakby z bootcampa, ale w oknie? czy wtedy wszystkie opcje działają? z góry dzięki i pozdrawiam!

#7 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 listopada 2007 - 07:15

Można tak zrobić, ale coś Parallel się buntował i nie chciał tego dokonać. Za to VMWare Fusion poradził sobie od strzału. Ja właśnie tak korzystam - kiedy chce sobie popracować z programem to wirtualnie - kiedy chce pełnej mocy maszyny to duel boot. co do dostępności opcji... Na wirtualnej maszynie masz słabszą grafikę, nie w pełni wspierany DirectX itp itd. do grania średnio się nadaje - do reszty jest ok ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych