Uszkodzony układ zasilania?
Napisano 18 marca 2014 - 13:04
Napisano 18 marca 2014 - 14:09
Napisano 18 marca 2014 - 18:45

Napisano 18 marca 2014 - 20:00
Napisano 19 marca 2014 - 06:26
Napisano 19 marca 2014 - 09:23
Napisano 19 marca 2014 - 09:40
MacBook może działać bez baterii, więc nawet jeśli była ona uszkodzona to nie było potrzeby jej wymieniać.
Nie do końca to prawda. Bateria potrafi całkowicie zablokować macbooka, tak że nie wstanie. Autor też nie opisał jaki zasilacz używa - jak zamiennik lub "allegrowski oryginał" mógł uszkodzić nie tylko baterię czy układ zasilania lecz także SMC.
Widocznie była to błędna diagnoza, chociaż jest możliwość że uszkodzeniu uległa zarówno bateria i zasilacz. Ale serwis skoro wykonuje tego typu naprawy to powinien takie rzeczy sprawdzić od razu. Przecież to na testach by wyszło.
O ile były wykonane testy - przy takich objawach śmiem wątpić.
sereksztum - czy dostałeś jakiś raport o stanie baterii? Jak masz wątpliwości czy bateria jest uszkodzona - wpadnij z nią - sprawdzimy na przyrządach. Będziesz miał jasność. Co do zasilacza - tu nie oszczędzaj - kup oficjalnie od Apple bo większość zasilaczy będących na rynku to lepsze lub gorsze podróbki - a zakup takiej może jeszcze bardziej uszkodzić komputer.
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com
Napisano 19 marca 2014 - 10:33
Nie do końca to prawda. Bateria potrafi całkowicie zablokować macbooka, tak że nie wstanie. Autor też nie opisał jaki zasilacz używa - jak zamiennik lub "allegrowski oryginał" mógł uszkodzić nie tylko baterię czy układ zasilania lecz także SMC.
Ale ja nie napisałem, że MacBook może działać z uszkodzoną baterią tylko napisałem, że może działać bez baterii. To chyba różnica?
Sprawny MacBook po wyjęciu uszkodzonej baterii, podłączony do odpowiedniego sprawnego zasilacza będzie normalnie działał i to chyba wiemy oboje i to nie podlega dyskusji?
Napisano 19 marca 2014 - 11:30
Macsupport - nikt tu z tobą nie dyskutuje czy będzie działał bez bateri (czyli z fizycznie odłączoną) - oczywiście, że będzie będzie - jednak mac był dostarczony z baterią która została uznana za uszkodzoną (nie wnikam czy słusznie czy nie) która jest w stanie zablokować fizycznie maca - co napisałem. Więc jeśli faktycznie bateria blokowała maca powinna zostać wymieniona - to wszystko. Poza tym jeśli to mac ze stopki autora, to sama płyta potrafi "siorbnąć" do 2A (CPU 2,53GHz) co przy zasilaczu 3,6A jest sporo - więc obecność sprawnej baterii jest zalecana.
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com
Napisano 19 marca 2014 - 12:59
Napisano 19 marca 2014 - 22:36
Tak czy siak, znów napisze, ze uważam, że to mega nie fair z ich strony najpierw wyceniać naprawę na 570 - na którą się zgodziłem, a teraz odwracać kota ogonem i dokładać jeszcze 350. Gdybym od początku wiedział, że koszt będzie tak wysoki, w życiu nie zgodziłbym się na naprawę. Zresztą... mowa tu o macu z 2009, wiec 570 to duzo.
Co więcej.. nie wierze, że ta bateria też się uszkodziła. Fakt, miała juz tylko 85% pojemnosci w porownaniu do nowej, ale bez przesady.
Na 99% nie trzeba bylo jej wymieniać.
Wysłałem wczoraj reklamacje mailowo - zero odzewu.
Dziś poszło poleconym z poczty. Mam nadzieje, ze tym razem szanowny, renomowany, chyba najdroższy serwis łaskawie się odezwie.
- - - Połączono posty - - -
Bleh, nie da się już edytować postów?
Zapomniałem dodać, że zasilacz był oryginalny od MacBook'a. Dostarczony razem z nim przy zakupie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych