Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jaki pendrive 64 gb ? Prośba o poradę.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 marca 2014 - 15:32

Witam, prośba o pomoc w wyborze dobrego pendrive 64 gb, który będzie służył do archiwizacji zdjęć z komputera (nie mam po prostu już miejsca na dysku) oraz od czasu do czasu oprócz zdjęć, dogram jeszcze jakiś film w full hd by odpalić później na tv. Z góry dziękuję za pomoc.

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 13 marca 2014 - 15:47

Jakim budżetem dysponujesz? Bo ceny dobrych pamięci flash mogą być bardzo różne. Masz w komputerze USB 3.0?

#3 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 13 marca 2014 - 18:07

Witam, Niedawno stałem przed podobnym zakupem, lecz zdecydowałem się na inne rozwiązanie. Ze swojej strony polecam PNY storEDGE. Świetne rozwiązanie, przy małym dysku SSD Nagle z 256gb zrobiło się, o 128gb więcej ;) pozdrawiam

#4 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 postów

Napisano 13 marca 2014 - 20:14

Można mnie nazwać fanatykiem tej marki ale osobiście polecam LaCie XtremKey

Dołączona grafika

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 13 marca 2014 - 20:15

Zamiast pendrive'a bardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest duet - karty flash + czytnik.

#6 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 13 marca 2014 - 20:58

jeśli chcesz mieć serio dobrego pendrive to polecam KINGSTONA HYPER X.. po podłączeniu do usb 3.0 po prostu wymiata!!!

#7 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 13 marca 2014 - 21:52

Testy wydajności najlepszych pamięci USB można znaleźć tu: Benchmarks USB 3.0 Thumb Drives 2013

Osobiście mam doświadczenia z Kingston Hyper X - świetny, szybki, dość duży wymiarowo
Wyśmienity stosunek ceny do jakości ma Sandisk Cruzer Extreme - transfery na poziomie nawet 200Mb/s, niezbyt duży, wygodnie chowana wtyczka USB

Rozwiązanie z kartą SD+czytnik jest:
- duże wymiarowo dla pełnowymiarowych kart SD
- wolne - dla kart mini SD
Więc nie polecam.

Nie odpowiedziałeś jaki standard USB masz w swoim komputerze więc wszyscy, włącznie ze mną skupili się na najbardziej wydajnych kluczykach - przy USB 2.0 propozycje mogą się zmienić.

#8 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 marca 2014 - 22:18

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Komputer jakim dysponuję to imac late 2013, w związku z czym posiada port usb 3.0.

Niestety fundusze nie pozwoliły mi przy zakupie wziąć większego dysku, a uparłem się na SSD. Po 2 miesiącach użytkowania miejsce się kończy i powstaje problem brakujących gb.

Są różne rozwiązania zwiększenia miejsca na dysku, dlatego myślałem o pendrive PQI NewGen i-mini 64GB USB 3.0 - zalety: bardzo mały, idealnie pasujący do imaca, prawie nie byłoby go widać z tyłu komputera i miałbym te 60 gb na zdjęcia, które mógłbym na nim przechowywać gdy byłby na stałe wpięty do imaca.
Minusem tego rozwiązania jest fakt, że prędkość przesyłu na tym penie jest dosyć niska, zatem rodzi się pytanie czy nie za niska ? Tzn . tak jak pisałem wyżej, będę na nim przechowywał zdjęcia (bardzo rzadko przeglądane) i czasami jakieś filmy (tu się martwię, że film w np. 1080p może zacinać?)

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Druga sprawa to zaciekawiło mnie rozwiązanie opisane przez kruku93. W imacu jest port na taką kartę, tylko jak to się będzie sprawowało względem pendrive? Jaka jest prędkość PNY storEDGE i rozumiem, że to działa na zasadzie pendrive, czyli wpinam i pojawia mi się nowy dysk ?

Budżet jakim dysponuję to około 250 zł. max.

- - - Połączono posty - - -

i jeszcze pytanie, gdzie ewentualnie można kupic tego pny storedge ? Wpisałem w wujka gogle i w porównywarki cen, a także allegro i nic...

#9 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 14 marca 2014 - 19:10

Szybkość zapisu ok 60-70mb/s , szybkość odczytu ok 100mb/s pny storEDGE kupiłem w Dreźnie Media Markt, podczas delegacji w promocji 99 euro, za wersję 128gb. Można powiedzieć że miałem szczęście, ponieważ była to ostatnia sztuka :) Polecam :) Jakbyś miał pytania o ten gadżet pytaj śmiało ;) Pozdrawiam

#10 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 14 marca 2014 - 23:19

iMac nie jest noszony więc nie przeszkadza podczepiona pamięć USB - w tym przypadku nie pakowałbym się w PNY StorEDGE skoro za te pieniądze można kupić dużo szybszą pamięć USB.

#11 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 marca 2014 - 12:43

tyle, że pendrive będzie miał pojemność 64 a nie 128 gb. Pendrive - faktycznie o wiele większa prędkość. Przy tym pny storedge może być tak, że jak odpale film w full hd, to będzie przycinał? Po prostu chodzi mi o to, czy ta prędkość odczytu będzie zauważalna. Jeśli chodzi o tego pny storedge, to jest to karta taka jak ta, która jest wsadzana do aparatów cyfrowych ?

#12 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 15 marca 2014 - 13:11

Są kluczyki o pojemności 128GB - są nawet takie o pojemności 1TB. Za cenę tej karty można mieć szybszy USB o tej samej pojemności:
PNY 128GB StorEDGE Flash Memory Expansion Module for 13 inch MacBook Air/MacBook Pro with Retina Display/Macbook Pro: Amazon.co.uk: Computers & Accessories
Kingston Technology 128GB USB 3.0 DTHX Flash Drive: Amazon.co.uk: Computers & Accessories

Przy prędkości tej karty nie powinno Ci ciąć. Nie jest ona wolna - jest wolniejsza od szybkich pamięci USB

PNY StorEDGE jest krótsza niż standardowe karty SD

#13 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 marca 2014 - 14:02

uuu faktycznie ta sama cena.... Tyle, że pendrive będzie mocno wystawał z tyłu obudowy i będzie to po prostu brzydko wyglądało. Skoro przy filmach żadna z kart nie powinna ciąć, to może wezmę kartę np. sdxc 128 gb, która kosztuje taniej niż pendrive 128 i taniej niż pny stoedge. Co o tym myślicie ?

#14 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 15 marca 2014 - 14:16

Zwykłe, tanie karty, nie przekraczają transmisji na poziomie 10-20MB/s.
Wolałbym zastosować coś takiego: Adapter kątowy USB, kąt prosty w prawo, USB 3.0 (4003352934) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych