Mam problem z wykrywaniem słuchawek przez Mac OS X (najnowszy Mavericks - wszystkie aktualizacje zainstalowane). Otóż po podłączeniu słuchawek do gniazdka jack nic się nie dzieje - dźwięk nadal leci z głośników wewnętrznych, w ustawieniach w wyjściu audio jest "Głośniki wewnętrzne". Jedynie działa mikrofon od słuchawek: w wejściu przestawia się mikrofon na "Wejście liniowe".
Problem jest na pewno softwarowy, a konkretniej prawdopodobnie coś z ustawieniami, profilem useraalbo jakimś programem, procesem...? Twierdzę tak, gdyż:
a) na Windowsie na BootCampie działają słuchawki bezproblemowo

c) próbowałem podłączać inne słuchawki, głośniki - jest dokładnie to samo, na moim starym profilu nie są wykrywane, na Windowsie / innych userach jest OK.
Problem pojawił się po prostu nagle, z tydzień temu. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym? Jakiś złośliwy proces, program coś takiego może powodować? Ewentualnie coś z ustawieniami?
Problem jest dosyć błahy, bo wystarczy, że założę nowe konto użytkownika i jest wszystko OK, ale jednak byłoby ciężko przenieść wszystkie ustawienia, pliki, etc z 3-rocznego konta na nowe (chyba, że jest jakiś "migrator" o którym nie wiem?). Jednak przydałaby się pomoc w celu uniknięcia przenoszenia wszystkiego na nowe konto.
Bardzo proszę o zapoznanie się z wytłuszczonymi podpunktami: jeszcze raz powtórzę, z góry bardzo dziękuję za wstrzymanie się z radami w stylu "sprawdź inne słuchawki", "poruszaj kabelkiem", "wymień port", czy też reinstall systemu - nie jest to problem hardware'owy.