Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kupowanie w iTunes Music Store

• Please log in to reply
39 replies to this topic

#26 LB1989

LB1989
  • 244 posts
  • SkądSzczecin/Stargard

Posted 29 November 2007 - 21:33

zeby byla jasnosc - kupowac mozna, ale nie stajesz sie wtedy wlascicielem tych utworow w swietle prawa, zarowno polskiego jak i amerykanskiego. ich wlascicielem zostaje osoba na ktora zostalo zalozone konto w itms.

Dotyczy to także sytuacji, w której osoba, na którą zostało założone konto w iTS nie istnieje? (moje konto założyłem na nazwisko Hans Kloss, adres zamieszkanie New York, Wyzwolenia Street) :)

I pytanie drugie: czy dane konta w PayPal muszą zgadzać się adresowo z tymi podanymi przy rejestracji w iTunes Store, żeby w nim kupować?

#27 luqasz

luqasz
  • 78 posts
  • SkądPoznań*

Posted 29 November 2007 - 21:39

No tak ale karta kredytowa jest bardzo realna więc nie wiem co o tym myśleć? trudna sprawa z moralnego punktu to nie mam żadnego problemu bo będę płacił ale gorzej z tym prawnym... Tego bym sobie raczej nie życzył , chociaż prawdopodobieństwo że ktoś z us będzie starał się przez Interpol ścigać kogoś kto kupował " za pieniądze "w amerykańskim sklepie jest tak mała, że jeśli ktoś by faktycznie do mnie zapukał w tej sprawie to stał bym się najbardziej zapalonym graczem w lotka ... P.S. czy ktoś z was wybrał opcję PAYPAL i podał swoją kartę ? a jeśli tak to czy to zadziałało ?

#28 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 November 2007 - 21:43

ie ma zadnych technicznych problemow zeby kupowac utworu nawet na dane osobowe naszego obecnego prezydenta byle by mieszkal w usa (lub kraju pasujacym do regionu itms).

apple jeszcze nikogo za takie rzeczy nie scigalo (i dopoki placicie to raczej sie nie zmieni), co najwyzej nasze lokalne wladze moga sie przy okazji jakiejs innej wizyty przyczepic ze nie jestescie wlascicielami "zakupionych" plikow.

#29 u2mr

u2mr
  • 25 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 November 2007 - 21:47

... czy ktoś z was wybrał opcję PAYPAL i podał swoją kartę ? a jeśli tak to czy to zadziałało ?

Moja porada jest sprawdzona na wlasnym organizmie. Mozesz uzyc swojej karty kredytowej wydanej przez polski bank w Polsce. To dziala :D
Tylko cos niebiesko za oknem mi sie robi... upssss ;)

#30 luqasz

luqasz
  • 78 posts
  • SkądPoznań*

Posted 29 November 2007 - 21:50

no to sprawdzam ...

#31 LB1989

LB1989
  • 244 posts
  • SkądSzczecin/Stargard

Posted 29 November 2007 - 22:00

Podsumujmy: konto w iTunes Store przypisane na fikcyjną osobę mieszkającą na fikcyjnej ulicy, konto w PayPal ze swoją prawdziwą kartą kredytową wydaną w banku w Polsce, przypisane także na fikcyjnego obywatela USA, mieszkającego także na wymyślonej ulicy... no nieźle :) I to naprawdę działa?

#32 luqasz

luqasz
  • 78 posts
  • SkądPoznań*

Posted 29 November 2007 - 22:05

Jak to mówią "dupa zbita"

"This recipient requires that you have a valid funding source from United States in order to complete this transaction."

---- Dodano 30-11-2007 o godzinie 00:07 ----
i po Polsku

"Odbiorca wymaga, aby osoba wysyłająca płatność posiadała prawidłowe źródło środków z Stany Zjednoczone w celu realizacji transakcji."

---- Dodano 30-11-2007 o godzinie 00:10 ----
Gwarantuje że nie działa,
i mastercard, VISA i nawet American Express

spróbowałem wszystkich
po prostu co region świata to numer karty i tyle , nie wiem jaką kartę mają ci który się udało ale raczej nie z Polski...

#33 u2mr

u2mr
  • 25 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 November 2007 - 22:12

Jak to mówią "dupa zbita"

Podales adres w USA w paypal'u i itunes taki sam ???

Adres w paypal'u to jedynie billing adres.
Prawda jest, ze swoje konto zakladalem we wrzesniu, ale zakupow w itunes dokonywalem z powodzeniem niedalej jak przedwczoraj.
Sprawdz jeszcze raz wszystko dokladnie.

#34 luqasz

luqasz
  • 78 posts
  • SkądPoznań*

Posted 29 November 2007 - 22:20

Wszystko poprawnie raz inne niż w iTunes a za drugim razem ten sam info wyraźnie wskazuje że środek płatniczy musi być z US, wiesz nie twierdzę że kłamiesz może i działało ? ale teraz już nie działa. jeśli ktoś to sprawdzi i mu zadziała to chętnie się dowiem jak to zrobić , bo jak już mówiłem moje karty się do tego nie nadają...

#35 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 30 November 2007 - 00:54

nie wiem jak bylo kiedys ale teraz jest zdaje sie tak, ze karta musi byc wydana na obywatela kraju w ktorym dziala ten odzial itms. czy jakos tak. moze po prostu kasy na koncie nie masz :D. czemu ma nie dzialac. pieniazki wplywaja, to mozesz sciagnac utwor. nawet hans kloss dostanie oficjalny rachunek na skrzynke pocztowa, ktora podales.

#36 luqasz

luqasz
  • 78 posts
  • SkądPoznań*

Posted 30 November 2007 - 08:12

Tak jak mówisz karta musi być wydana na w kraju w którym kupujemy i w Pay pal mogą to sprawdzić gdzie była wydana karta , i jeśli w rejestracji powiedziałem że jestem Lusiu Kaczorek z Nowego Jorku a karta jest zarejestrowana na kogo innego z innego kraju to pojawia się ta informacja i kasa nie ma z tym nic wspólnego zapewniam.

#37 gecco

gecco
  • 139 posts

Posted 02 May 2008 - 19:17

a jezeli konto zaloze na swoje imie i nazwisko jednoczesnie podam adres mojego kuzyna z NY to co wtedy? konto bym oplacal paypalem

#38 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 May 2008 - 19:44

karta musi byc na obywatela usa, tego samego dane podaje sie przy zakladaniu konta.

#39 PatrykM

PatrykM
  • 2 posts

Posted 04 December 2008 - 08:21

Mi dzialalo jeszcze w listopadzie 2008, jednak karta mi expriowala, dostalem nowa, weryfikowalem ja ponownie w paypalu i wlasnie zaczalem dostawac komunikat o ktorym mowa.. Dno.

#40 Neuron

Neuron
  • 489 posts
  • SkądWarschau, Poland

Posted 28 December 2008 - 13:31

Dołączyłem do tej rozmowy dopiero teraz, żeby co najwyżej podkreślić swój niesmak i niezadowolenie. I tyle. Bo co więcej mogę zrobić? Złodziejski ZAIKS, tkwiący głęboko korzeniami w "dawnej Polsce" może kiedyś się rozpadnie, ale coś mi się wydaje, że zakupy w iTunes zrobię, kiedy będę miał długą, siwą brodę. O ile dożyję sędziwego wieku.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users