Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Używany iMac 27 - czy to błąd?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 iamninetythree

iamninetythree
  • 33 postów

Napisano 11 marca 2014 - 16:05

Chciałbym zakupić używanego iMaca 27. Pewnie będzie to 2009-2011 a naczytałem się dziś o problemach z kurzem. Czy to faktycznie jest bardzo duży problem? Ciemnieje ekran, aż pokryje się cały? Widziałem film Apple iMac Glass Removal: Cleaning Behind the Glass - YouTube w którym facet pokazuje jak wyczyścić iMaca.

Jak to wygląda? Czy jak wydam na to pieniądze to będę gryzł się w język że tak postąpiłem?

Apple iMac 27 polska dystrybucja MOCNY ZESTAW (4033710342) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - czy tego typu zestaw to błąd?

Pozdrawiam serdecznie
Michał

#2 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 11 marca 2014 - 16:22

Jak iMac będzie miał kilka drobin kurzu to nawet tego nie zauważysz przy włączonym ekranie.

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 11 marca 2014 - 18:30

...naczytałem się dziś o problemach z kurzem. Czy to faktycznie jest bardzo duży problem? Ciemnieje ekran, aż pokryje się cały? Widziałem film Apple iMac Glass Removal: Cleaning Behind the Glass - YouTube w którym facet pokazuje jak wyczyścić iMaca...

Na tym filmie jest pokazane czyszczenie szyby i zewnętrznej części matrycy. Gdyby tylko tak sie działo, to nie było by problemu.
To co na forach piszą o iMakach dotyczy plam wewnątrz matrycy, a tego już tak łatwo nie wyczyścisz.
Plamienie wynika z wad konstrukcyjnych i dotyczy wszystkich modeli z ostatnich kilku lat łącznie z najnowszymi. Jednym plamy wychodzą już po kilku miesiącach innym później.
Zakup modelu po gwarancji oczywiście wiąże się z ryzykiem, bo Apple już umywa ręce.

#4 iamninetythree

iamninetythree
  • 33 postów

Napisano 11 marca 2014 - 18:46

Czyli plamy są pewnikiem? I wymienić trzeba? Czy można się uchronić? Czy np taki Apple Care rozwiązuje sprawę? Jak często się pojawiają? Miałem kiedyś iMaca 21,5 nie pamiętam z którego roku. ale unibody z wąskim paskiem pod matrycą - pierwszy model i miałem w rogach takie ciemniejsze miejsca ale one były malutkie i w sumie to nie przeszkadzało mi. Nie wiem jak to wygląda bo kupiłem MBP. Czy istnieje zabieg uszczelnienia tej szyby ?

#5 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 11 marca 2014 - 18:56

Kurz to wada konstrukcyjna wewnątrz. To wentylatory wbijają kurz od środka. To nie kurz od zewnątrz jest wrogiem. Po Twoich postach widać jak bardzo zorientowany jesteś i czekasz tylko aż ktoś powie "ja nic nie mam", "tego nie widać" albo "wystarczy dokładnie modeliną obkleić cały komputer". Kolega Iro Ci to ładnie rozrysował. Ale to Twoje pieniądze, zrób dobry uczynek i uwolnij sprzedającego od stresu związanego z kurzem.

#6 iamninetythree

iamninetythree
  • 33 postów

Napisano 11 marca 2014 - 19:05

Nie ukrywam, że wydawało mi się do momentu twojego posta rozwiązaniem dobrym kupno 27. Szkoda w takim razie pieniędzy w błoto. Co mógłbym zakupić w cenie do 4 tysięcy kiedy potrzebuje dużej przestrzeni roboczej i coś co uciągnie mi spore pliki pod skład i kilkunasto warstwowe pliki PS-a? Obecnie mam MBP 15 - 2,4C2D/8GB/15"/9400M - i nie ukrywam że brakuje mocy i miejsca do pracy.

#7 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 marca 2014 - 19:06

iMac w szczególności model który podałeś to komputer posiadający wadę konstrukcyjną, zdecydowanie nie warto go kupować. Szukaj 15'' rMBP, świetny i wydajny sprzęt (i7, SSD).

#8 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 11 marca 2014 - 20:07

iron do 4k :) Do 4k to polecałbym Mini + fajny ekran. Tutaj możesz nawet sobie szukać wśród używanych, nawet podstawowe wersje. Ram w 2012 rozbudujesz do 16GB + SSD (wszystko we własnym zakresie (zresztą nic trudnego) + ekran. Akurat iMac to nie jest cud techniki ekranowej. Ot jak wiele ekranów za szkłem dobrze się prezentuje. Ekran bodajże z taką matrycą jaką posiada iMac to koszt poniżej 2k. Więc w okolicach tego budżetu jaki posiadasz się zamkniesz. Jednak z własnego doświadczenia Ci powiem, że ani skład ani Photoshop nie wymagają tak bardzo szybkiego procesora jakby się zdawać mogło. Większą różnicę robi RAM i dysk. Nawet biorąc na tapetę Twój obecny sprzęt i ładując weń SSD poczujesz niesamowity wzrost prędkości i komfort pracy. Jeśli dobrze podejrzewam Twój MBP to model taki jak wyszedł z fatalnym dyskiem w środku, który jest najsłabszym punktem tej konstrukcji. Akurat tak się składa, że mam porównanie dwóch Mini. Jeden to C2D 2GHz a drugi to i5 Late 2012. Różnica jest w dysku. C2D przy seryjnym i5 to wręcz fruwa. Oczywiście są momenty gdzie i5 robi przewagę, ale komfort pracy to przede wszystkim prędkość dysku.

#9 iamninetythree

iamninetythree
  • 33 postów

Napisano 11 marca 2014 - 20:29

Tak w swoim wymieniłem na SSD. Mam 60GB w środku - malizna na system i korzystam z zewnetrznego 1TB. Niestety jest na USB 3.0 i mój komputer nie wykorzystuje jego możliwości

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 marca 2014 - 22:13

Skoro jesteśmy przy temacie plam i kurzu wewnątrz matrycy iMaca to pozwolę sobie zrobić małą reklamę i napisać, że nasz serwis od dłuższego czasu zajmuje się czyszczeniem matryc we wszystkich iMacach. Jest to robione perfekcyjnie, a po czyszczeniu matryca jest dodatkowo oklejana, aby zminimalizować ryzyko ponownego wnikania kurzu do jej wnętrza.

#11 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 12 marca 2014 - 10:13

Na tym filmie jest pokazane czyszczenie szyby i zewnętrznej części matrycy. Gdyby tylko tak sie działo, to nie było by problemu.
To co na forach piszą o iMakach dotyczy plam wewnątrz matrycy, a tego już tak łatwo nie wyczyścisz.
Plamienie wynika z wad konstrukcyjnych i dotyczy wszystkich modeli z ostatnich kilku lat łącznie z najnowszymi. Jednym plamy wychodzą już po kilku miesiącach innym później.
Zakup modelu po gwarancji oczywiście wiąże się z ryzykiem, bo Apple już umywa ręce.

To te nowe płaskie modele z nowym rodzajem matrycy mają ten sam problem?

#12 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 marca 2014 - 19:39

To te nowe płaskie modele z nowym rodzajem matrycy mają ten sam problem?

Jasne.
Przecież pisali ludzie na tym forum.
Nic się nie zmienia.
Nadal plamy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych