Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wciśnięcie przycisku POWER nie wprowadza Mac'a w stan uśpienia. Dlaczego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 matheusch

matheusch
  • 24 postów

Napisano 07 marca 2014 - 13:11

Witam, Mój problem jest taki jak w temacie. Po przyciśnięciu guzika do wyłączana/wyłączania Mac'a system nie przechodzi w stan uśpienia, zero reakcji. Aby uzyskać taki efekt muszę wybrać JABŁKO-->Uśpij. Dodam, że jakiś czas temu przechodzenie w stan uśpienia poprzez POWER działało bez problemu. Być może po aktualizacji do 10.9.2 coś się pomieszało. Nie wiem. Jakieś rady?

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 07 marca 2014 - 13:32

Przytrzymaj przycisk 2s. Jak ciut dłużej przytrzymasz to będzie wybór akcji. Jak zbyt długo to wyłączy się zasilanie.

#3 matheusch

matheusch
  • 24 postów

Napisano 07 marca 2014 - 13:36

Wiem, że jak chwilkę dłużej przytrzymam to mam wybór kilku opcji a jak dłużej to wyłączę system. Chciałbym natomiast efekt uśpienia ekranu/komputer za pomocą szybkiego wciśnięcia przycisku power.

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 07 marca 2014 - 13:54

Toż napisałem, że trzeba przytrzymać 2s i efekt będzie. Możesz uzyskać 3 działania zależnie od długości przytrzymania - uśpienie - menu - wyłączenie Zmieniło się tylko to, że zamiast natychmiast, to uśpienie następuje po przytrzymaniu przycisku przez ok. 2s - ot takie zabezpieczenie przed przypadkowym uśpieniem - rozsądne zważając na to, że aktualnie przycisk uśpienia jest w górnym rzędzie klawiszy, a nie jako oddzielony.

#5 matheusch

matheusch
  • 24 postów

Napisano 07 marca 2014 - 14:09

Aaaaah już dobrze dobrze, wszystko działa jak należy, dziękuję. Po prostu przyzwyczajony jestem do szybkiego 'gaszenia' ekranu a nie po chwili. Luzik, problem rozwiązany :)

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 07 marca 2014 - 15:40

Ja tego przycisku praktycznie zupełnie nie używam. Zamykam pokrywę w MBP i już.

#7 matheusch

matheusch
  • 24 postów

Napisano 07 marca 2014 - 19:47

A no widzisz. Ja używam Mac'a a nie MacBook'a więc ten przycisk jest używany do takich zabiegów.

#8 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 07 marca 2014 - 23:09

Nie potrzeba dwóch sekund. Wystarczy ułamek jednej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych