Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[Wideo] nieczytelny plik mov,z wyjątkiem mac'a na którym powstał

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Krzysztof_N

Krzysztof_N
  • 3 posts

Posted 11 January 2006 - 16:49

Witam wszystkich forowiczów jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość mam taki problem: w pracy mamy maca podłączonego do jednego z urządzeń medycznych. Urządzenie to generuje obraz usg, przesyłany następnie do maca i zapisywany na nim w formacie mov, QuickTime 6 (jeśli dobrze pamiętam). Zapisany plik mov można odczytać bez problemów. Niestety po przeniesieniu na inny komputer mac, QuickTime stwierdza że to nie jest plik mov, podając błąd nr 2048. Proszę o pomoc.

#2 jarasek

jarasek
  • 81 posts

Posted 11 January 2006 - 16:57

Prosze podac pelna tresc komunikatu o bledzie. Aby szybciej zdiagnozowac przyczyne prosze podac jaki system operacyjny jest w obu maczkach (OS9 czy OSX) oraz wersje QuickTime Playera. Zrzut ekranowy bylby bardzo pomocny.

Prosze tez powiedziec jak przenosicie plik QuickTime miedzy komputerami: po sieci lokalnej, jako zalacznik do maila lub FTPem.

W miedzyczasie prosze zagladnac na http://www.apple.com/support/ i wpisac hasło "error code 2048"

#3 Krzysztof_N

Krzysztof_N
  • 3 posts

Posted 11 January 2006 - 17:16

Wersje QT i OS sprawdzę jutro w pracy. Producent urządzenia usg mógł wgrać jakić specjalny kodek. Sam nie wiem. Jeśli chodzi o błąd to brzmi on tak: Error 2048 - this is not a mov file Pliki są przenoszone na cd lub pendrive. Przenoszenie plików graficznych (nie mov) , czy tekstowych nie stanowi problemu. Czytają je zarówno pc jak i mac. Problem dotyczy tylko plików mov wygenerowanych przez usg. Pliki te można odtwarzać na msc'u podłączonym do usg, na innych kompach nie. Jutro dostarczę więcej info Przy próbie otwarcia pliku mov na pc w najnowszym QT pojawia się identyczny komunikat Próbowałem także otworzyć plik na mac na mplayerze, program podał błąd pliku, ale go otworzył. obraz jednak był nieczytelny, kolorowe kwadraciki latały po całym ekranie, tak jakby brakowało mu jakiegoś dekodera. pozdr

#4 jarasek

jarasek
  • 81 posts

Posted 11 January 2006 - 18:57

Kolorowe kwadraciki rzeczywiscie wskazuja na problemy z kodekiem. Prosilbym o otwarcie pliku (bez przenoszenia) w QT i wybranie opcji: QuickTime -> Window -> Show Movie Info (te ustawienia sa obecne w wersji QT 7.x, nie wiem jak jest w wersji 6.x) Player pokaze dokladne dane pliku, rozmiar, kodek, etc. Prosze podac dane znajdujace sie w podpunkcie FORMAT. Mysle, ze po nitce do klebka i znajdzie sie rozwiazanie tego problemu

#5 Krzysztof_N

Krzysztof_N
  • 3 posts

Posted 12 January 2006 - 22:08

na razie sprawdziłem dane na wczoraj :-)

Mac OS X version 10.2.8
memory 512 Mb, Processor: 1.25 GHz Power PC G4 (version=3.3)
Bus speed 167 MHz
QTP - wersja 6.2
Error 2048 "The file is not a movie file."

info pliku w QT sprawdzę jutro

dzięki
pozdr

[ Dodano: 2006-01-13, 17:48 ]
Niestety , w wersji 6.2 dla Mac'a nie ma takiej możliwości

#6 jarasek

jarasek
  • 81 posts

Posted 16 January 2006 - 10:58

I No to mamy maly problem. Nie wiem czy moge zaproponować Panu zainstalowanie nowszej wersji QuickTime Playera (chodzącej pod 10.2), gdyż jest to już ingerencja w konfigurację oprogramowania. Czy istnieje jakaś dokumentacja w/w sprzętu medycznego lub oprogramowania archiwizującego zapisy badań z opisem parametrów wyjściowych plików video ? II Jesli posiada Pan QT Playera w wersji 6.xx to moze warto sprawdzic taka opcje po wlaczeniu filmu: Window -> Show Movie Info -> More (klikamy w niebieski trojkat) Powinny pokazać się wszystkie informacje techniczne pliku.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users