Od godziny próbuje połączyć się z kapsułą (nowy model) od strony Internetu ale brakuje mi już pomysłów jak to zrobić. :x Wyczytałem, że powinno użyć się narzędzie AirPort. Znalazlem w nim opcje "Konfiguruj pozostałe", wpisuje w niej IP zewnętrzne oraz hasło... i to by było na tyle. Router na 99% skonfigurowałem poprawnie, funkcję "zdalnie na moim maku" uruchomiłem. Wszystko działa dobrze poza brakiem możliwości przyłączenia się z zewnątrz sieci.
Może ktoś podrzucić jakąś dobrą sugestię, co mogę robić źle? Nie daje mi spokoju, że w Narzędziu AirPort nie wpisuje się nigdzie apple id, które wcześniej zapisuje się w routerze.
Będę wdzięczny za pomoc.

TimeCapsule - jak połączyć się z nią od strony sieci zewnętrznej (WAN)
Rozpoczęty przez
pcstud
, 05 mar 2014 20:43
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 marca 2014 - 20:43
Napisano 05 marca 2014 - 20:54
Back to my mac działa na Makach only. Narzędzie airport tutaj się ma nijak.
Mając ustawione to na Time Capsule, widzisz ją po prostu na lewej listwie w Finderze Maka, ze skonfigurowanym iCloud.
Napisano 05 marca 2014 - 21:01
Dzięki za szybką odpowiedź.
Korzystam wyłącznie z MAC'ów- w sieci lokalnej łącze się Capsule właśnie przy wykorzystaniu Narzędzia Airport wbudowanego w system- pewnie coś źle przeczytałem. Po lewej stronie w Finderze jednak nic mi nie znajduje niestety. W komuterze mam na stałe wpisany ten sam apple id. Zdalnie ma moim macu właczone po obu stronach. Co mogłem przegapić?
Napisano 05 marca 2014 - 21:21
Ja używam vpn do zdalnego tm. Z tym że ja mam server vpn na tej samej maszynie co dysk dla tm (to jest tc zrobione z debiana). Nie wiem czy oryginalny tc ma vpn.
Napisano 05 marca 2014 - 21:22
może spróbuj Finder->Idź->Połącz z serwerem->afp://i tu IP zewnętrzne TC
Napisano 05 marca 2014 - 21:30
"Wystąpił problem podczas łączenia się z serwerem" :x
Napisano 06 marca 2014 - 01:04
OK, robie postępy pewne. Póki co udało mi się udostępnić dysk TC dla użytkownika z zewnątrz. Teraz walczę jeszcze jak połaczyć się z komputerem umieszczonym za routerem.
Napisano 06 marca 2014 - 11:50
Straciłem pół nocy ale się udało. Działa wszystko tak tak trzeba. Mogę nawet "zamontować" dysk z innego komputera, a także korzystać z funkcji współdzielenia ekranu. Pomocny okazał się OS X Server- na nim najpierw ustawiłem domenę, później dodałem opcję udostępniania plików i w zakładce zarządzania routerem (nowość dla mnie) dodałem usługi z jakich chciałbym korzystać. Server samodzielnie zmienił mi konfiguracje routera, dodając przekierowania stosownych portów.
Przy okazji pytanko: w jaki sposób na serverze udostępnia się pliki dla iOS? W aplikacjach jest opcja WebDAW i nawet to działa jak podaje adres (testowane póki co w sieci lokalnej). Plików jednak żadnych nie ma i nie mam pojęcia gdzie powinny być umieszczone aby były widoczne na IPadzie?
PS. Nie da się na forum edytować własnych postów? Wydaje mi się, że wcześniej nie było z tym problemów.
Napisano 18 sierpnia 2014 - 13:27
Zrobiłem podobnie ale za nic nie mogę się połączyć do servera poprzez finder i funkcję połącz serwerem przez net. Lokalnie to działa ale zdalnie po monicie o hasło okienko zaczyna się trząść i nic więcej. Co robię źle?
Czy coś na serwerze muszę jeszcze odblokować? File shairing mam aktywny, router skonfigurowany i nic.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych