Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Microsoft Excel - problem z edycją komórek w zabezpieczonym pliku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 myname

myname
  • 8 postów

Napisano 04 marca 2014 - 15:11

Szukałem na goglach ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. Otrzymałem od klienta plik .xls, który częściowo jest zablokowany do edycji. Gdy próbuję go otworzyć wyświetla mi się komunikat "Program Excel napotkał błąd i musiał usunąć część formatowania, aby uniknąć uszkodzenia skoroszytu. Sprawdź dokładnie formatowanie". Po otwarciu, gdy chcę edytować komórki, które powinny być dostępne do edycji pojawia się komunikat "próbujesz zmienić komórkę lub wykres, ale ten element jest chroniony i dostępny tylko do odczytu. Aby usunąć ochronę, w menu Narzędzia wskaż polecenie Nie chroń arkusza. Może pojawić się monit o hasło" Ten sam plik otwierany w excelu na windowsie pozwala na edycję wybranych komórek. Czy ktoś może coś doradzić?

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 marca 2014 - 15:15

Otwierasz w Excel dla Mac 2011?

#3 myname

myname
  • 8 postów

Napisano 04 marca 2014 - 15:21

Tak. Wersja 14.3.9 (131030)

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 marca 2014 - 15:24

Spróbuj na PC zapisać plik w formacie XLSX i wtedy spróbuj. Ty go na Windows otwierasz? Może klient go otwiera i zapomniał poinformować, że podaje hasło?

#5 myname

myname
  • 8 postów

Napisano 04 marca 2014 - 15:56

Próbowałem zapisać jako xlsx ale niestety nie pomogło. Plik otwieram w osx.

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 marca 2014 - 16:06

Chodziło mi o to, że raczej mało prawdopodobne wydaje się to, że na Windows nie trzeba podać hasła do zmiany chronionych komórek.

W takim razie może metoda bardziej siłowa: How to Unprotect an excel sheet without password
Instrukcja dla Windows, ale powinno działać i na Mac.

#7 myname

myname
  • 8 postów

Napisano 04 marca 2014 - 16:12

Chronionych komórek nie próbowałem zmieniać. Problem jest w tym, że komórki niechronione, które mogę edytować w Windowsie są zablokowane do edycji na osx

#8 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 marca 2014 - 16:22

Zdumiewające. Coś mi się zdaje, że jednak ktoś na Windows włączył opcję ochrony i zapisał arkusz. Edycja była możliwa wcześniej. No ale mogę się mylić.

#9 myname

myname
  • 8 postów

Napisano 04 marca 2014 - 16:34

Klient, który przesłał mi plik, zahasłował go wcześniej. Zostawił tylko niektóre komórki z możliwością edycji. Gdy ten plik otwieram na innym kompie z Windowsem to plik jest zahasłowany ale mogę edytować komórki, w których klient udostępnił taką możliwość. Na OSX wszystkie komórki są zablokowane. Pewnie związane jest to z komunikatem przy otwieraniu pliku, że excel napotkał błąd i usunął część formatowania. Nie wiem skąd się bierze ten błąd i dlaczego excel usuwa część formatowania. Na kompie z Windowsem nie pokazuje się ten komunikat

#10 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 marca 2014 - 23:35

Coś nie tak jest z tym plikiem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych