Witam
Mam malutki problem. Pracuje na ID cs2 na platomie mac 0sX 10 i jest tak ze niemoge wpisywac polskich znakow na fontach nap ą,ę,ż,ź wysypuja mi sie jak złoto z kieszeni i musze je recznie wklepywaz z glyph-ow. Wersje mam angielsko jezyczna ale to nie powinno miec znaczenia bo ó normalnie mi sie wrzuca przez alt+o. czy zna ktos moze sposob lub łatke ktora zlikwiduje mten problem i bede mogl spokojnie klepac polskie znaki z klawiatury. Zaznaczam pracuje na macu

InDesign cs2 walka z fontami
Started by
dexter99
, 08 Nov 2007 22:13
10 replies to this topic
Posted 08 November 2007 - 22:13
Posted 08 November 2007 - 23:30
powyzszy problem mozesz miec ze starymi fontami postscriptowymi (biblioteki Bitstreamowe) - wydaje mi sie, ze jedynym rozwiazaniem jest zakup bibliotek opentypowych, z ktorymi problemu nie ma. Problem polega na innym kodowaniu polskich znakow w starych fontach postscriptowych.
Posted 09 November 2007 - 11:41
dzieki
bardzo mozliwe ze tu lezy problem tylko zastanawiajace ze w quarku te same fonty dzialaja bez zarzutu z kalwiatury wpisuje wszystkie polskie znaki. bede walczyl dalej
Posted 09 November 2007 - 11:49
jeśli to fonty Bitstream to (chyba jeszcze) podlegają wymianie w firmie Theta, jakoś tak ponad rok temu u mnie w firmie coś tam wymieniali, wszystko zależy od serii fontów, było na forum jeśli to oczywiście chodzi o Bitsteramy. Objawy to brak niektórych znaków diakrytycznych w programach Adobe, u nas był problem z Illustratorem akurat, w InDeignie wszystko było ok i sypał się tylko jeden znak o ile pamiętam to było ź, albo ż
Posted 09 November 2007 - 12:44
dexter99
Ja miałem ten sam problem w InDesignie CS.
Zainstalowałem klawiaturę Polish Modified i wszystko śmiga:)
link do klawiatur http://www.apple.pl/...em_x/index.html
pozdrawiam
Ja miałem ten sam problem w InDesignie CS.
Zainstalowałem klawiaturę Polish Modified i wszystko śmiga:)
link do klawiatur http://www.apple.pl/...em_x/index.html
pozdrawiam
Posted 10 November 2007 - 13:56
A jakie masz ustawienia w System Preferences - international? ja mam w Languages wstawiony : polski i angielski. I wrzuciłem klawiaturę Polish Pro.
U mnie wszystkie fonty działają. Natomiast rok temu Quark powędrował na półkę o ile się nie mylę nie mieli czasowo podpisanej umowy z bitstreamem i nie działały te fonty ale na quarku.
pozdr. G.
Posted 10 November 2007 - 14:04
metoda mihuwp jest skuteczna miałem podobny problem ze starymi fontami. Co ciekawe do zarządzania fontami instalowałem linotype coś tam, i przez niego w niektórych fontach brakowało faktycznie polskich znaków diakrytycznych z kolei jeśli fonty wrzucałem do fontbook'a z określonego fontu nie działała tylko część tych znaków

Posted 11 November 2007 - 12:11
mo tak ale czy po zainstalowaniu kalwiatury polish modified nei bedzie problemu ze skrotami klawiaturowymi na programach tak jak to jest w przypadku zamiany z polish na polish pro????
Posted 11 November 2007 - 17:08
dexter99 Masz problem ze starymi źle zakodowanymi fontami. Używając nieprawidłowej klawiatury Roman która dopasowuje się do złych (nieprawidłowych) fontów nie rozwiążesz problemu tylko namotasz jeszcze więcej. Wystarczy, że będziesz chciał zmienić font na poprawny (np. Minion Pro) i stracisz polskie znaki. To samo przy imporcie tekstu. Zmarnujesz czas. Czas to pieniądz. Pieniądz to grunt. Grunt to ziemia. Ziemia to matka. Z matką nie ma co zadzierać.
Weź normalne fonty i zapomnij o starych śmieciakach.
Posted 12 November 2007 - 14:38
dexter99 - w indd jak i illustratorze skróty działają bez problemu (klawiatura polish modified pod Tigerem).
Śfieży - masz rację przy zamianie na "font poprawny" który był wpisany "moją metodą" polskie znaki sie wysypią ale dexter99 wklepywał je z glyph-ów co jest raczej czasochłonne a jak wiadomo "Czas to pieniądz. Pieniądz to grunt. Grunt to ziemia. Ziemia to matka. Z matką nie ma co zadzierać."
A jeżeli z góry wiesz jakim fontem ma coś być złożone to nie widzę problemu.
Poza tym skąd od tak można sobie wziąć normalne fonty?? czyżby gdzieś jest jakaś promocja ???:shock:
Posted 12 November 2007 - 15:00
Fonty od producenta!
A jak chcesz szybciej i z polską fakturką to www.mojefonty.pl.
Cena ta sama.
A czasem od ręki pomogą jak klient prześle jakiś font korporacyjny z "babolami" lub w nieodpowiednim formacie.
A jak chcesz szybciej i z polską fakturką to www.mojefonty.pl.
Cena ta sama.
A czasem od ręki pomogą jak klient prześle jakiś font korporacyjny z "babolami" lub w nieodpowiednim formacie.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users