Szybkość zapisu na dysk sieciowy
Posted 01 March 2014 - 10:52

Posted 01 March 2014 - 10:57

Posted 01 March 2014 - 11:17
Posted 01 March 2014 - 11:20
RT-AC68U obsługuje standard 802.11ac - to jest inna półka jakościowa w stosunku do WNDR3700. Którą retinę masz (nie każda ma 802.11ac)?
Mam 15 MID 2012 (pierwsza wersja) więc pewnie nie mam AC tylko N

Posted 01 March 2014 - 12:07

Posted 01 March 2014 - 12:20
Posted 01 March 2014 - 12:43
Poza hamulcami wymienionymi powyżej winnym może być sam dysk: jego podział na partycje (aligment - a właściwie jego brak - potrafi zabić zapis), system plików - i jego obsługa przez pudełko (np ntfs-3g ssie na wydajności w porównaniu do windows), wypełnienie i fragmentacja dysku - pojawia się spory random seek na mocno wypełnionym dysku - a pamiętaj że transfery na poziomie 5-7MB/s to w random write 4kB uznaje się za bardzo dobre
To ja mam chyba wszystko o czym pisałeś, że jest złe

Posted 02 March 2014 - 08:14
Posted 02 March 2014 - 10:13
Router jest ok. Kup normalnego NAS-a z Ethernetem, bo bawienie się z USB to zawsze prowizorka.
Czyli mam rozumieć, że właściwie każdy NAS podłączony do mojego routera będzie szybszy od w sumie bardzo dobrego routera wraz z dyskiem na USB.
Posted 02 March 2014 - 11:18
Posted 02 March 2014 - 13:55
Posted 01 April 2014 - 21:37
Posted 02 April 2014 - 01:41
Posted 02 April 2014 - 06:44
Z Netia Spot nie da się tak.
krótko i na temat. Dzięki!
Posted 03 April 2014 - 21:22
Posted 03 April 2014 - 21:30
Posted 03 April 2014 - 22:04

Posted 03 April 2014 - 22:30
bo trzeba było kupić oryginał a nie podróbkę z chin
ja tam jestem zadowolony
DS214Play - najmocniejszy i najdroższy z urządzeń na dwa dyski, i mamy:
Cloud Station - dopiero w bieżącej wersji rozwiązali problem który powodował lagowanie findera przy uruchomionym oprogramowaniu od synology.
Transkodowanie - Super reklamowana opcja, miało być pięknie i kolorowo i tylko na tym modelu. Efekt jest taki że jak włączę transkodowanie to o obejrzeniu filmu przez DLNA mogę zapomnieć, bez tej opcji działa bez problemu. WTF?
DLNA - Do wersji oprogramowania 5.0 wszystko mi działało super, teraz na jednym urządzeniu działa a na drugim nie działa nic - dlaczego? Ja nie wiem.
Support - To jest jakaś porażka odpisywałem 30x że nie używam dropboxa na co oni piszą aby go odinstalować - WTF?
Time Machine - nieraz dysku nie widzi i potrzebny jest reboot serwerka.
Apki na telefon także działają bardzo średnio, tzn te kiepskiej jakości materiały lecą a jak włączę coś lepszej jakości to nawet funkcje transkodowania nic nie dają. A telefon mam w miarę rozsądny technicznie. (4 rdzeniowy procek, 1GB RAM)
Zaraz pojawi się tutaj że ja wszystko krytykuje i wszystko dla mnie jest złe. Fakt podchodzę bardzo poważnie do tego co mi oferują zanim coś kupie, a co wychodzi po zakupie. Może oni to naprawią kiedyś w przyszłej wersji oprogramowania, tylko dlaczego ja od razu za to mam płacić a oni zrobić aby działało mogą później? Jak dla mnie praktyka taka powinna być zakazana, produkt na rynku powinien być tym finalnym a nie wersją beta za pieniądze użytkownika.
Jeżeli mówimy o funkcjach typu udostępnianie plików to fakt jako storage spisuje się super, ale NASy za 200zł też z tym problemu nie mają a ja za urządzenie zapłaciłem powyżej 1400zł + dyski.
Posted 08 April 2014 - 09:22
DS214Play - najmocniejszy i najdroższy z urządzeń na dwa dyski, i mamy:
To nie jest najmocniejszy i najdroższy dwudyskowy synek
Cloud Station - dopiero w bieżącej wersji rozwiązali problem który powodował lagowanie findera przy uruchomionym oprogramowaniu od synology.
Transkodowanie - Super reklamowana opcja, miało być pięknie i kolorowo i tylko na tym modelu. Efekt jest taki że jak włączę transkodowanie to o obejrzeniu filmu przez DLNA mogę zapomnieć, bez tej opcji działa bez problemu. WTF?
Atom nie grzeszy wydajnością, ramu też mało więc cudów nie będzie
DLNA - Do wersji oprogramowania 5.0 wszystko mi działało super, teraz na jednym urządzeniu działa a na drugim nie działa nic - dlaczego? Ja nie wiem.
Support - To jest jakaś porażka odpisywałem 30x że nie używam dropboxa na co oni piszą aby go odinstalować - WTF?
Time Machine - nieraz dysku nie widzi i potrzebny jest reboot serwerka.
podpinam udział z quotą na użytkownika tmachine i TM śmiga że miło
Apki na telefon także działają bardzo średnio, tzn te kiepskiej jakości materiały lecą a jak włączę coś lepszej jakości to nawet funkcje transkodowania nic nie dają. A telefon mam w miarę rozsądny technicznie. (4 rdzeniowy procek, 1GB RAM)
Zaraz pojawi się tutaj że ja wszystko krytykuje i wszystko dla mnie jest złe. Fakt podchodzę bardzo poważnie do tego co mi oferują zanim coś kupie, a co wychodzi po zakupie. Może oni to naprawią kiedyś w przyszłej wersji oprogramowania, tylko dlaczego ja od razu za to mam płacić a oni zrobić aby działało mogą później? Jak dla mnie praktyka taka powinna być zakazana, produkt na rynku powinien być tym finalnym a nie wersją beta za pieniądze użytkownika.
Jak chcesz się skupić na funkcjach multimedialnych to sa droższe nasy z wyściami hdmi i mocniejszymi bebechami, nie koniecznie os Synology.
Jeżeli mówimy o funkcjach typu udostępnianie plików to fakt jako storage spisuje się super, ale NASy za 200zł też z tym problemu nie mają a ja za urządzenie zapłaciłem powyżej 1400zł + dyski.
Nie porównuj nasa za 200 zł z synkiem za 1400

Sam OS synology to bajka, miałem Qnapa to wiem co mówię.
Tanie nasy to beznadziejne transfery i wątpliwa stabilność.
Teraz mam xpenology na readynasie pro ( atom 2x1.8 1GB ram ) i chodzi to że hej !!
smb 90MB/s R/W, ISCSI pod makiem 60MB/s R/W ( aja test ).
Wśród OS nasów DSM jest najlepszy ( choć podobno os z asustora też jest ok

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users