Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Szybkość zapisu na dysk sieciowy

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 literat

literat
  • 419 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 01 March 2014 - 10:52

Mam pytanie do znawców tematu :) Mam dysk podłączony na USB do routera Netgear WNDR3700 - problem jest taki, że odczyt z dysku mam nawet znośny - natomiast zapis na dysk to po prostu tragedia. Plik 1GB zapisuje się kilkanaście minut. Zacząłem się zastanawiać na zakupem "pseudo NAS" czyli WD Cloud. W związku z tym mam pytanie czy taka zmiana zmiana poprawi mi znacząco prędkość zapisu na dysk - czy może zmienić router np. na Asusa RT-AC68U który ma teoretycznie szybszy zapis na USB. Pliki zapisuje przez WiFi.

#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 01 March 2014 - 10:57

Pierwsza sprawa używasz po wifi a druga sprawa no niestety nie oczekuj od routera z portem USB super wydajności, to jest taka prowizorka nic więcej :)

#3 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 01 March 2014 - 11:17

RT-AC68U obsługuje standard 802.11ac - to jest inna półka jakościowa w stosunku do WNDR3700. Którą retinę masz (nie każda ma 802.11ac)?

#4 literat

literat
  • 419 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 01 March 2014 - 11:20

RT-AC68U obsługuje standard 802.11ac - to jest inna półka jakościowa w stosunku do WNDR3700. Którą retinę masz (nie każda ma 802.11ac)?

Mam 15 MID 2012 (pierwsza wersja) więc pewnie nie mam AC tylko N :)

#5 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 01 March 2014 - 12:07

Poza hamulcami wymienionymi powyżej winnym może być sam dysk: jego podział na partycje (aligment - a właściwie jego brak - potrafi zabić zapis), system plików - i jego obsługa przez pudełko (np ntfs-3g ssie na wydajności w porównaniu do windows), wypełnienie i fragmentacja dysku - pojawia się spory random seek na mocno wypełnionym dysku - a pamiętaj że transfery na poziomie 5-7MB/s to w random write 4kB uznaje się za bardzo dobre :)

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 01 March 2014 - 12:20

Nie masz. Co nie zmienia faktu, że RT-AC68U ma USB 3.0 i szybszy procesor w środku więc bez wątpienia będzie szybciej obsługiwał dysk.

#7 literat

literat
  • 419 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 01 March 2014 - 12:43

Poza hamulcami wymienionymi powyżej winnym może być sam dysk: jego podział na partycje (aligment - a właściwie jego brak - potrafi zabić zapis), system plików - i jego obsługa przez pudełko (np ntfs-3g ssie na wydajności w porównaniu do windows), wypełnienie i fragmentacja dysku - pojawia się spory random seek na mocno wypełnionym dysku - a pamiętaj że transfery na poziomie 5-7MB/s to w random write 4kB uznaje się za bardzo dobre :)

To ja mam chyba wszystko o czym pisałeś, że jest złe :( Podziału na partycje nie mam, partycja jest w NTFS, ale dysk zapełniony tylko do połowy :) Transery na poziomie 5-7MB/s u mnie nie występują nawet podczas odczytu :( Rozumiem, że stawiając "pseudo NAS" czyli jak zamierzam WD Cloud zdecydowanie poprawi mi zapis i odczyt z dysku sieciowego :) Pytanie o router, a właściwie jego zmianę było w kategoriach czy NIE LEPIEJ wymienić router (który wniesie również nowe funkcje) czy dołożyć dysk sieciowy.

#8 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 02 March 2014 - 08:14

Router jest ok. Kup normalnego NAS-a z Ethernetem, bo bawienie się z USB to zawsze prowizorka.

#9 literat

literat
  • 419 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 02 March 2014 - 10:13

Router jest ok. Kup normalnego NAS-a z Ethernetem, bo bawienie się z USB to zawsze prowizorka.

Czyli mam rozumieć, że właściwie każdy NAS podłączony do mojego routera będzie szybszy od w sumie bardzo dobrego routera wraz z dyskiem na USB.

#10 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 02 March 2014 - 11:18

Ruter i gniazdo USB jest dobre do podłączenia drukarki i skanera. Duże przesyły danych to przede wszystkim Ethernet. Nawet po Wifi transfery są dużo wolniejsze nawet na AC.

#11 Sim1

Sim1
  • 329 posts

Posted 02 March 2014 - 13:55

NAS z prawdziwego zdarzenia podpięty po kablu to kompletnie inna bajka. Mam podpięty wysoki model Synology kablem i w blackmagiku wykazuje transfery 110.3MB/s zapis, 110,7MB/s. Ten sam NAS przy dostępie po wifi (N, airport wyświetla, że połączenie 86Mb/s) wykazuje już tylko średnio 10MB/s zapis i 10MB/s odczyt. Ważny jest interfejs dostępu do dysku (SATA/USB) w urządzeniu, filesystem (szybkość obsługi) i protokół dostępu.

#12 Berike

Berike
  • 256 posts

Posted 01 April 2014 - 21:37

a ja podłącze się pod temat. Mam router Netia Hotspot i mam podłączony do niego za pomocą USB dysk zewnętrzny. Chciałbym mieć możliwość łączenia się z tym dyskiem mając laptopa w zupełnie innym miejscu w zupełnie innej sieci. Taki zdalny dostęp. Czy jestem jakoś w stanie to zrobić?

#13 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 02 April 2014 - 01:41

Z Netia Spot nie da się tak.

#14 Berike

Berike
  • 256 posts

Posted 02 April 2014 - 06:44

Z Netia Spot nie da się tak.

krótko i na temat. Dzięki!

#15 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 posts

Posted 03 April 2014 - 21:22

kup sobie porzadny router który działa 2.4Ghz i 5Ghz np najnowszy Asus lub Aiport Extreeme do tego porzadny NAS czyli Synology a nie jakis badziew WD i transfery bedziesz mial dochpodzace do 100Mb po wifi

#16 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 03 April 2014 - 21:30

Synology mam od kilku miesięcy i powiem tylko iż bajzel to mają straszny, co aktualizacja oprogramowania to coś spierdzielone itd … O ile sprzęt jak na razie działa super tak od strony oprogramowania padaka straszna.

#17 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 posts

Posted 03 April 2014 - 22:04

bo trzeba było kupić oryginał a nie podróbkę z chin :D ja tam jestem zadowolony :)

#18 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 03 April 2014 - 22:30

bo trzeba było kupić oryginał a nie podróbkę z chin :D ja tam jestem zadowolony :)

DS214Play - najmocniejszy i najdroższy z urządzeń na dwa dyski, i mamy:

Cloud Station - dopiero w bieżącej wersji rozwiązali problem który powodował lagowanie findera przy uruchomionym oprogramowaniu od synology.

Transkodowanie - Super reklamowana opcja, miało być pięknie i kolorowo i tylko na tym modelu. Efekt jest taki że jak włączę transkodowanie to o obejrzeniu filmu przez DLNA mogę zapomnieć, bez tej opcji działa bez problemu. WTF?

DLNA - Do wersji oprogramowania 5.0 wszystko mi działało super, teraz na jednym urządzeniu działa a na drugim nie działa nic - dlaczego? Ja nie wiem.

Support - To jest jakaś porażka odpisywałem 30x że nie używam dropboxa na co oni piszą aby go odinstalować - WTF?

Time Machine - nieraz dysku nie widzi i potrzebny jest reboot serwerka.

Apki na telefon także działają bardzo średnio, tzn te kiepskiej jakości materiały lecą a jak włączę coś lepszej jakości to nawet funkcje transkodowania nic nie dają. A telefon mam w miarę rozsądny technicznie. (4 rdzeniowy procek, 1GB RAM)

Zaraz pojawi się tutaj że ja wszystko krytykuje i wszystko dla mnie jest złe. Fakt podchodzę bardzo poważnie do tego co mi oferują zanim coś kupie, a co wychodzi po zakupie. Może oni to naprawią kiedyś w przyszłej wersji oprogramowania, tylko dlaczego ja od razu za to mam płacić a oni zrobić aby działało mogą później? Jak dla mnie praktyka taka powinna być zakazana, produkt na rynku powinien być tym finalnym a nie wersją beta za pieniądze użytkownika.

Jeżeli mówimy o funkcjach typu udostępnianie plików to fakt jako storage spisuje się super, ale NASy za 200zł też z tym problemu nie mają a ja za urządzenie zapłaciłem powyżej 1400zł + dyski.

#19 YABBA235

YABBA235
  • 476 posts

Posted 08 April 2014 - 09:22

DS214Play - najmocniejszy i najdroższy z urządzeń na dwa dyski, i mamy:

To nie jest najmocniejszy i najdroższy dwudyskowy synek :)

Cloud Station - dopiero w bieżącej wersji rozwiązali problem który powodował lagowanie findera przy uruchomionym oprogramowaniu od synology.

Transkodowanie - Super reklamowana opcja, miało być pięknie i kolorowo i tylko na tym modelu. Efekt jest taki że jak włączę transkodowanie to o obejrzeniu filmu przez DLNA mogę zapomnieć, bez tej opcji działa bez problemu. WTF?

Atom nie grzeszy wydajnością, ramu też mało więc cudów nie będzie :)

DLNA - Do wersji oprogramowania 5.0 wszystko mi działało super, teraz na jednym urządzeniu działa a na drugim nie działa nic - dlaczego? Ja nie wiem.

Support - To jest jakaś porażka odpisywałem 30x że nie używam dropboxa na co oni piszą aby go odinstalować - WTF?

Time Machine - nieraz dysku nie widzi i potrzebny jest reboot serwerka.

podpinam udział z quotą na użytkownika tmachine i TM śmiga że miło

Apki na telefon także działają bardzo średnio, tzn te kiepskiej jakości materiały lecą a jak włączę coś lepszej jakości to nawet funkcje transkodowania nic nie dają. A telefon mam w miarę rozsądny technicznie. (4 rdzeniowy procek, 1GB RAM)

Zaraz pojawi się tutaj że ja wszystko krytykuje i wszystko dla mnie jest złe. Fakt podchodzę bardzo poważnie do tego co mi oferują zanim coś kupie, a co wychodzi po zakupie. Może oni to naprawią kiedyś w przyszłej wersji oprogramowania, tylko dlaczego ja od razu za to mam płacić a oni zrobić aby działało mogą później? Jak dla mnie praktyka taka powinna być zakazana, produkt na rynku powinien być tym finalnym a nie wersją beta za pieniądze użytkownika.

Jak chcesz się skupić na funkcjach multimedialnych to sa droższe nasy z wyściami hdmi i mocniejszymi bebechami, nie koniecznie os Synology.

Jeżeli mówimy o funkcjach typu udostępnianie plików to fakt jako storage spisuje się super, ale NASy za 200zł też z tym problemu nie mają a ja za urządzenie zapłaciłem powyżej 1400zł + dyski.

Nie porównuj nasa za 200 zł z synkiem za 1400 :)
Sam OS synology to bajka, miałem Qnapa to wiem co mówię.
Tanie nasy to beznadziejne transfery i wątpliwa stabilność.
Teraz mam xpenology na readynasie pro ( atom 2x1.8 1GB ram ) i chodzi to że hej !!
smb 90MB/s R/W, ISCSI pod makiem 60MB/s R/W ( aja test ).
Wśród OS nasów DSM jest najlepszy ( choć podobno os z asustora też jest ok :))

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users