Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macworld 2006 - Ankieta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Macworld 2006 - Ankieta (0 użytkowników oddało głos)

1. Pozytywne (1 głosów [25.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.00%

2. Neutralne - to nadal dobry sprzęt (3 głosów [75.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 75.00%

3. Negatywne (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 11 stycznia 2006 - 11:50

Nowości Apple przedstawione na Macworld 2006 wzbudziły duże emocje. Szczególnie krańcowe dotyczą nowych laptopów - następcy linii powerbooków - MacBook Pro oraz iMaców. Zapowiadane już od dłuższego czasu przez Apple plany zmiany platformy sprzętowej doczekały się realizacji. Analitycy prognozują pozytywny wpływ zmian. A co Państwo na to... zapraszam do oddania głosu w ankiecie.

#2 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 11 stycznia 2006 - 12:26

Może ja patrze na to z boku bo ani nie kupiłem nowego PPC ani nie kupie na razie Intela powiem szczerze że nie rozumiem tej zadymy wokół tych targów, w gruncie rzeczy to co zapowiedzieli to zrobili. Miały być intel inseid to jest. Spodziewaliście się przepraszam że nie będzie :?: fakt iMac to małe zaskoczenie... ale czy znów takie straszne... ludzie kupili na gwiazdkę G5 i wymienią je najwcześniej za rok.. specjalnie płakać nie będą..
Wyobraźcie sobie że w latach 80tych w świerku przy reaktorze pracował komputer 1Hz i nie dość tego służył całemu wydziałowi fizyki UW Więc o czym my rozmawiamy :mrgreen:

#3 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 11 stycznia 2006 - 18:24

kurde... w sumie nie wiem. Przedtem mialem plan zeby kupic ostatniego high-endowego Powermaca chodzacego na PowerPc, ostatniego mohikanina ze "szlachetna" architektura itp. Ale jak zobaczylem MacBooka to powiem ze obudzilo sie we mnie "must have". Poczekam 6 miesiecy - rok. Chce zobaczyc jak to wszystko sie ulozy. I nie chce na razie brac na gwalt i uzywac rosetty, no no. Chce miec aplikacje chodzace w native. PZDR

#4 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 11 stycznia 2006 - 19:08

Negatywne !! To już tylko "pecet" w obudowie Mac-a.

#5 Kubal

Kubal
  • 205 postów

Napisano 11 stycznia 2006 - 20:33

Dlaczego mam wrażenie że Apple będzie wkrótce produkowało ładne obudowy i ipody ,a reszta będzie cudza, a mac osa M$ sprzedadzą ?

#6 amigas

amigas
  • 128 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 stycznia 2006 - 21:44

masz takie wrażenie ponieważ zupełnie nie znasz rynku i nie obserwujesz firmy od lat. Ludzie komputer to narzedzie - koniec z noszeniem koszulek intel outside technologia ppc zapedziła sie w martwa uliczke i pewnie z niej wyjdzie kwestia czasu, a co mial robic jobs? czekac na cud i zostac w tyle? Powtarzam Możliwości platformy wyznacza soft i użytkownicy. Prawda jets taka i niech nikt nie mowi, że apple ma umierać za PPC. Intel to juz nie to samo co p75. Ta firma tez sie rozwija ito szybciej niz producenci PPC. Może mielismy liczyc na inny procek legendarna Transmete? Inne cuda na kiju? Przezywam te rozterki na codzin majac ciagle amige i jej uzytkujac. Mac to platforma kultowa ale w przeciwienstwie do rownie kultowej amigi ŻYWA. Ona musi sie rozwijac a Jobs wybral najbardziej przyszlosciowe rozwiazanie. Jezeli chcecie byc eksluzywni kupcie pegasosa i ciescie sie 1 porządna aplikacją na pól roku. Aha i najszybszym na swiecie startem systemu, o ile wam to wystarcza...

#7 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 stycznia 2006 - 23:31

Po wczorajszej chwili słabości i entuzjaźmie:negatywnie.

#8 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 11 stycznia 2006 - 23:32

Większość forumowiczów tak jak i ja: pozytywnie!

#9 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 12 stycznia 2006 - 00:36

Stary iMac:
- 64bit
Nowy iMac:
- 32bit

PowerBook:
- 1440x960
- SuperDrive Double Layer
- PCMCIA
- S-VIDEO
- FW800

MacBook Pro:
- 1440x900
- SuperDrive (DVD±RW/CD-RW)
- IrDA WOW :shock: + jakiś pilot (ja jednak wolę w roli pilota mojego K750i na BT)
- iSight

Mam wrażenie (i nie tylko ja) że MacBook Pro to oczekiwany iBook w obudowie od PowerBook.

Oddałem głos na negatywne
Ale w przyszłość patrzę z nadzieją.
Przecież pamiętamy TiBooki (też tylko 15") a potem Apple wypuścił prawdziwe PowerBooki, także liczę na to, że za jakieś pół roku Apple pokaże coś więcej niż PC w obudowie od PowerBook'a

Także teraz "negatywnie" ale w przyszłość "pozytywnie" ;)

#10 rafal_k

rafal_k
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 stycznia 2006 - 08:07

Przecież pamiętamy TiBooki (też tylko 15") a potem Apple wypuścił prawdziwe PowerBooki,

A ja mam też TiBooka i nie uważam, żeby to był nieprawdziwy PB. Ma swoje zady i walety, jak każdy laptop. Ale domyślam się, że chodzi Ci o to, że na początku jest jeden model z różnymi tam ograniczeniami, a potem biznes się rozkręca. I z tym się zgadzam - akurat Apple modernizując swój sprzęt często dodawało doń nową funkcjonalność a nie tylko MHz (zresztą to akurat był u nich towar wyjątkowo deficytowy od jakiegoś czasu ;) Więc jestem pewien, że za jakiś czas pojawią się MB mniejsze i większe, z dodatkowymi fiuczerami itd., być może w nowej obudowie. I w tym sensie MB jest jakimś etapem przejściowym.

#11 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 12 stycznia 2006 - 08:40

F##k yeah. Titanium to najbardziej stylowy laptop i koniec. Mam akurat wersje z DVI, wiec tzw high-endowa, ale czarna klawiatura ROCKZZZZZ. MacBook ma syfiasta gorna listwe, widaomo ze przez iSight. Coz.

#12 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 12 stycznia 2006 - 08:59

MacBook ma syfiasta gorna listwe, widaomo ze przez iSight.

Tutaj akurt nie można sie przyczepić, techniczne powody.

#13 shogun

shogun
  • 151 postów

Napisano 12 stycznia 2006 - 09:12

Negatywnie, patrząc na parametry doczekałem się kroku w tył. Szybkość to nie wszystko, liczy się też klasa i styl. Jeśliby tak nie było, żadne ważne szychy nie rozbijałyby się limuzynami. Na dzień dzisiejszy mamy z naszych maczków limuzyny z silnikami od ferrari i ze spoilerami.

#14 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 12 stycznia 2006 - 10:20

A ja mam też TiBooka i nie uważam, żeby to był nieprawdziwy PB.

Ale jednak farba odłazi.
Po TiBook wyszła potem cała rodzinka Alu, która była po prostu dopracowana i ulepszona w stosunku do Ti.
I to właśnie daje mi nadzieję na przyszłość (że historia się kołem potoczy)
;)

[ Dodano: 2006-01-12, 10:22 ]

Titanium to najbardziej stylowy laptop i koniec.

Wg. Ciebie :) Ale o gustach się nie dyskutuje.

#15 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 12 stycznia 2006 - 11:45

Taa.. ale zauwaz jedna rzecz, ktora wystepuje ZAWSZE na forach jak ktos dissuje Ti... od razu odzywaja sie nozyce ( znaczy uzytkownicy Titanium ) Hail Ti power!

#16 microust

microust
  • 263 postów
  • SkądLitzmannstadt

Napisano 12 stycznia 2006 - 16:44

Szybkość to nie wszystko, liczy się też klasa i styl. Jeśliby tak nie było, żadne ważne szychy nie rozbijałyby się limuzynami.
Na dzień dzisiejszy mamy z naszych maczków limuzyny z silnikami od ferrari i ze spoilerami.

slusznie prawisz!

#17 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 13 stycznia 2006 - 18:13

Negatywne. Zresztą od początku takie było.

#18 MrRazoR

MrRazoR
  • 6 postów

Napisano 14 stycznia 2006 - 02:06

Neutralne, nie rozumiem ludzi którzy przestają lubić 'nowe oblicze firmy', ma ona przecież wciąż ten sam design, tylko zmienia część swoich bebechów. Poza tym to krok na przód, nie mogli się uporać ze zrobieniem mobilnej wersji G5, ale teraz mają inną bardzo wydajną platformę na której OS raczej gorzej działać nie będzie.
Amigas popieram.

@Code w połowie 2006 roku mają się pojawić Meromy, inne mobilne procesory z 4MB pamięci L2 i technologią EM64T, czyli 'pseudo 64-bit' Intela ;)

pozdrawiam i witam

#19 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 14 stycznia 2006 - 11:36

A jaką alternatywę widzicie dla Apple? Co mogli zrobić zamiast Intela? Wałkować G4 do 3GHz przez następne 3 lata?

#20 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 14 stycznia 2006 - 12:13

A jaką alternatywę widzicie dla Apple?
Co mogli zrobić zamiast Intela?
Wałkować G4 do 3GHz przez następne 3 lata?

Pewnie kilka opcji jest, choćby te procesory co są w PSP.. Cell chyba?

Tylko myślę że Apple szukało jakiegoś dużego partnera, który przejmie na siebie w całości problemy związane ze sprzętem.

Teraz mogą spokojnie zająć się systemem i różnymi nowościami typu iPod itp.

#21 MrRazoR

MrRazoR
  • 6 postów

Napisano 14 stycznia 2006 - 13:47

Pewnie kilka opcji jest, choćby te procesory co są w PSP.. Cell chyba?

W PSP jest MIPS 4000, 64-bitowy procesor z 91 roku, dla potrzeb konsoli został odpowiednio zmodyfikowany (proces technologiczny 90nm, niższe napięcia pracy), co nie zmienia faktu, że maksymalna częstotliwość z jaką może pracować to 333MHz. Jednak te proce (MIPS) to raczej rynek zamknięty i nadają się tylko do takich urządzeń które pojawią się raz na kilka lat i dla których potrzeb można będzie te CPU wykorzystać, oczywiście czyniąc wcześniej pewne zmiany w budowie.
Cell (pisząc o nim miałeś pewnie na myśli PS3)... to prawda to jest pewne rozwiązanie, z tym, że Cell dopiero kuleje na rynku, dosyć trudno jest na niego programować ze względu na architekturę (m.in. jeden główny rdzeń i kilka podrzędnych), oraz kilka innych aspektów.
Apple chciał trafić na rynek popularny, Intel jest doskonałym rozwiązaniem, posiada ponad 80% udziałów w produkcji procesorów. Yonah wywodzi się z architektury Pentium III, który ma wysoką wydajność nie tylko dzięki MHz i dużej ilości pamięci podręcznej (jak to jest w przypadku ślepej uliczki - Pentium IV). Dlatego właśnie bardziej mnie interesują desktopy i ich jednostki centralne ;)

#22 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 14 stycznia 2006 - 13:57

MrRazoR, dzięki za wyjasnienia :)

Cell (pisząc o nim miałeś pewnie na myśli PS3)... to prawda to jest pewne rozwiązanie, z tym, że Cell dopiero kuleje na rynku

I dlatego jak sądzę Apple wybrało Intela, a nie inną raczkującą technologię.

Ale może za kilka lat.. :wink:

#23 wdp

wdp
  • 6 postów
  • Skąd[DW]

Napisano 14 stycznia 2006 - 17:43

Ja oddałem głos na pozytywne. I tak Apple zmienił już któryś raz producenta procesorów. Czas idzie do przodu i nie będzie pewnie niedługo różnicy w tym, czy kupujesz aplikację na Mac czy PC, bo będą wspólne, pewnie pod UNIXem. Mac to dalej będzie design i system. Już teraz przecież zlożyłbym za cenę mojej roboczej G5 kompa kilkakrotnie szybszego, ale nie lubię Windowsa. Z innej strony już więcej Piecy jest produkowanych na układach AMD, IBM robi kośi dla SONY, SONY robi matryce dla Nikona, Nikon produkuje korpusy w Chinach (większość). Normalne jest to, że PC nakręcają rynek, ale od kilku lat Mac coraz bardziej sie zbliżają do PC z kompatybilnością. Ja dalej będę kupował Maci, bo je lubię, to tak jak jedni wolą Mercedesy, a inni BMW. Różnica będzie dalej w jakóści pracy i to jest dla mnie ważne.

#24 FStyl

FStyl
  • 66 postów
  • Skądsloonsk

Napisano 17 stycznia 2006 - 09:48

Tak - dla rozwoju, Nie - dla zacofania. Apple pokazało ipodem, że potrafi walczyć o nowego klienta, teraz jeżeli już ktoś poczuł smak jabłuszka, to może mieć smak na całe jabłko, apple to rozumie i robi wszystko żeby umocnić swoją pozycję, pamiętajcie, że konkurencja w dzisiejszych czasach jest bardzo ostra, a jest o co walczyć. Pamiętacie przejście na X, jak wszyscy krzyczeli, że klasik to podstawa, teraz wygrywa ten który potrafi zaspokoić gusta amatora jak i profesjonalisty bo jedni nie mogą się izolować od drugich, apple w walce o rynek musi się kierować jego prawami, M$ czuje oddech na plecach co oznacza jedno, wyścig technologiczny na najwyższym poziomie. Nie smućcie się, podzielmy się jabłuszkiem z kolegami PC, dajmy im prawo wyboru systemu, podajmy pierwsi rękę tym, którzy będą w potrzebie, ja sam muszę pracować na kilku platformach i wiem co te osoby czują, może wreszcie ich agresja wobec nas minie. Nowy wiatr w żagle, łapmy za stery i do przodu panowie, na sentymenty i wspomnienia czas nadejdzie, a może nie. pozdrawiam FStyl

#25 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 17 stycznia 2006 - 11:17

na razie nie oddałem głosu. Najpierw muszę się dowiedzieć czy linuxy będa wreszcie normalnie chodzić na applowskim sprzęcie. Bo na dzień dzisiejszy ppc to nie jest ulubiona platforma linuxów...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych