Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Downgrade z iOS 7 do iOS 6 bez SHSH iPhone 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#1 sopel1998

sopel1998
  • 171 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 lutego 2014 - 05:38

Właśnie na moim iPhone 4 zrobiłem tethered downgrade do iOS 6 bez posiadania SHSH. Wszystko działa jak należy, tylko telefon bootować trzeba za każdym razem przez Redsnow, ale mi to nie przeszkadza, bo ja telefonu i tak nigdy nie wyłączam. I teraz moje pytanie, czy chcielibyście polski poradnik jak zrobić taki downgrade?

#2 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 23 lutego 2014 - 07:55

To co mówisz jest nie możliwe ale skoro twierdzisz ze sie da to dawaj

#3 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 23 lutego 2014 - 09:11

Wszystko działa jak należy, tylko telefon bootować trzeba za każdym razem przez Redsnow, ale mi to nie przeszkadza, bo ja telefonu i tak nigdy nie wyłączam.

Do czasu kiedy któryś z tweaków wywali się restartując telefon a nie tylko springboard. Dziękuję. Nie polecam.

#4 nodi32

nodi32
  • 588 postów
  • SkądRadom!

Napisano 23 lutego 2014 - 10:20

Ciekawy jestem jak to zrobiłeś. Daj ten poradnik nawet tutaj żeby zobaczyć jak to wygląda ;)

#5 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 lutego 2014 - 10:42

Pewnie zrobił to redsnowem który pobrał SHSH z urządzenia. Stworzył sygnowany ipsw, z JB na uwięzi. Ewentualnie wgrał na siłę 6.x.x i zrobił JB. Parę razy udało mi tak wgrać soft bez SHSH ale potem wszystko się krzaczyło i nie było większego sensu używać takiego urządzenia.

#6 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 23 lutego 2014 - 10:51

Pewnie zrobił to redsnowem który pobrał SHSH z urządzenia. Stworzył sygnowany ipsw, z JB na uwięzi. Ewentualnie wgrał na siłę 6.x.x i zrobił JB. Parę razy udało mi tak wgrać soft bez SHSH ale potem wszystko się krzaczyło i nie było większego sensu używać takiego urządzenia.

To niemożliwe, wczoraj nawet głupi redsn0w krztusił mi się i nie chciał odtworzyć mi i4 bez podnoszenia BB z SHSH blobsami, a lepiej mu szło bez nich :D , tylko że po połowie wgrania softu cały redsn0w się wieszał i zatrzymywał na "waiting for reboot" nawet tutaj jest to opisane:
iPhone 4 (iOS 6.1.3) stuck on "Waiting for Reboot" jailbreaking on RedSn0w (0.9.15b3) problem? - JailbreakQA
Telefon wtedy wpada w bootloop bo nie jest wgrany cały software i nie da się go ożywić żadnymi recovery fixami, tylko trzeba poprawnie wgrać soft i dopiero wstanie.

Właśnie na moim iPhone 4 zrobiłem tethered downgrade do iOS 6 bez posiadania SHSH. Wszystko działa jak należy, tylko telefon bootować trzeba za każdym razem przez Redsnow, ale mi to nie przeszkadza, bo ja telefonu i tak nigdy nie wyłączam. I teraz moje pytanie, czy chcielibyście polski poradnik jak zrobić taki downgrade?

CHĘTNIE TO ZOBACZĘ :) Jak robiłeś to przez reda to jeszcze dograj sobie paczkę "6.1.2 untether" z Cydii i będziesz miał nawet pełen jailbreak bez potrzeby bootowania, bo niestety nigdy devteamowi nie chciało się już tego aktualizować.

#7 nodi32

nodi32
  • 588 postów
  • SkądRadom!

Napisano 23 lutego 2014 - 11:22

I tak wydaje mi się że jak mu się to wgrało to będą z tym problemy, resety itp. Telefon nie będzie pełnosprawny. Wydaje mi się że jest to po prostu nie możliwe ;) Chce się tylko dowiedzieć jakich narzędzi i jakich opcji użył :)

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 lutego 2014 - 12:19

Na paru 3gs-ach wgrałem 6.1.2 bez SHSH. Telefon bootował się przez redsnowa ale po paru godzinach i tak wracał do BootLoopa o czym pisze Aero. I tak jak wspomniał Nodi32 telefon nie był pełnosprawny. Reasumując nie da się wgrać w pełni sprawnego softu bez SHSH.

#9 Adi.

Adi.
  • 90 postów

Napisano 23 lutego 2014 - 13:33

sopel1998 to daj ten poradnik bo ip4 na 7.0.X jest nie do użytku. :x

Na paru 3gs-ach wgrałem 6.1.2 bez SHSH. Telefon bootował się przez redsnowa ale po paru godzinach i tak wracał do BootLoopa o czym pisze Aero. I tak jak wspomniał Nodi32 telefon nie był pełnosprawny. Reasumując nie da się wgrać w pełni sprawnego softu bez SHSH.

Czyli obecnie bez starych plików SHSH nie da się na iP4 wgrać pełnosprawnego softu bo iOS 7.0.X na pewno taki nie jest :D

#10 sopel1998

sopel1998
  • 171 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 lutego 2014 - 14:39

Używałem iTunes 11.0.0, redsn0w_win_0.9.15b3, iFaith 1.5.9. Tak jak wyżej mówili najpierw odtworzenie w iTunes z cudzego shsh, później w rednsnow wskazałem 6.0 IPSW i najpierw Just Boot, później to samo i Recovery Fix, to samo i Just Boot. Niestety samo w sobie jest to bardzo niestabilne, potrafi się wysypać w każdym momencie, a szkoda ...

#11 Adi.

Adi.
  • 90 postów

Napisano 23 lutego 2014 - 21:52

Zzyli pobrać 6.0? na 6.1.3 nie da rady? Jak odtworzyć iP z cudzego SHSH?

#12 sopel1998

sopel1998
  • 171 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lutego 2014 - 00:22

Zzyli pobrać 6.0? na 6.1.3 nie da rady? Jak odtworzyć iP z cudzego SHSH?

Nie radze ci tego próbować, bo to działa do czasu, aż nie odłączysz iP od kompa i zostawisz na chwilke zablokowany. Ale jeśli chcesz to ci wytłumacze.

Tak musisz pobrać 6.0, bo na innym nie działa. iPhone 3.1 00000289000C5DAF_6.1-10B144_cache Tutaj masz do pobrania cudze SHSH, które podstawiasz w iFaith i tworzysz custom iPSW. Wprowadzasz iP w DFU przez iFaith i odtwarzasz w iTunes 11.0.0 te custom iPSW. Po ukończeniu powinien ci wyskoczyć błąd 37. Ignorujesz to i odpalasz redsnow (https://sites.google...redirects=0&d=1). Wybierasz (SELECT IPSW) ipsw do 6.0 i klikasz Just Boot. Gdy to się ukończy czekasz chwilkę znowu wybierasz te samo IPSW do 6.0 i klikasz Recover Fix. Później to samo 6.0 i Just Boot. Po tym powinien odpalić ci się iOS 6.1 :) Ale tak jak już mówiłem, nie działa on długo. Żeby wrócić do 7.0.6 musisz pobrać najnowszego iTunesa (i usunąć plik iTuneslibrary w Moja Muzyka->iTunes), i odtworzyć iPhone w trybie awaryjnym. TAK JAK JUŻ MÓWIŁEM NIE RADZE TEGO ROBIĆ.

#13 Adi.

Adi.
  • 90 postów

Napisano 24 lutego 2014 - 01:33

Ja właśnie dokonałem downgrade do 5.1.1 z tego poradnika:
How to Downgrade Without SHSH Blobs on the iPhone 4 - YouTube
Iphone 4 śmiga jak burza. Stał się naprawdę niesamowicie szybki w porównaniu do 7.0.6 i jak na razie oprócz konieczności bootowania go przez redsn0w nie zauważyłem żadnych problemów. Nie myślałem że to zadziała a jednak. Używam go już z pół godziny i wszystko ok ale nwm jak będzie na dłuższą mete. Downgrade robicie na własną odpowiedzialność!

#14 sopel1998

sopel1998
  • 171 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lutego 2014 - 03:27

Daj znać czy to działa po kilku godzinach! No i powiedz jak to zrobiłeś, bo on zasłania tym telefonem Redsnow i nie wiem co mam tam wybrać. EDIT. Również udało mi się zrobić downgrade do 5.1.1, ale niestety jest to samo co na 6.1. Po odłączeniu od prądu i zablokowaniu iPhone umiera i pozostaje tylko odtworzenie z iOS 7. Daj znać jak to jest u ciebie. EDIT2. Mój iPhone ma zapisane pliki SHSH do 4.3.3 i zrobiłem downgrade do tej właśnie wersji. iPhone jest niesamowicie szybki, ale niestety nie działa na nim większość aplikacji. Niektóre mógłbym sobie odpuścić, ale NBA Game Time i Instagrama ciężko mi przeżyć. [ATTACH=CONFIG]20460[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20461[/ATTACH]

#15 Adi.

Adi.
  • 90 postów

Napisano 24 lutego 2014 - 09:14

Jest super. Żadnych najmniejszych nawet problemów. Nic nie wysypuje itd. Ja bym na Twoim miejscu został na 4.3.3, ściągnął starsze wersje programów i wgrał przez iTunes. Ja na 5.1.1 prawie wszystkie mogłem ściągnąć z poziomu telefonu. Po prostu pytał czy pobrać starszą wersje. Mając swoje pliki SHSH możesz normalnie wyłączać iPhone bez konieczniości bootowania przez redsn0w? Po tym jak wyskoczy błąd po wgraniu softa, wyłączasz iTunes, włączasz redsn0w -> extras -> select ipsw -> wskazujesz czystą wersje wgranego akurat softu (nie przerobioną) -> później Recovery fix -> gdy skończy to znowu włączasz redsn0w -> extras -> select ipsw -> wskazujesz czystą wersje wgranego akurat softu (nie przerobioną) -> Just Boot Po tych zabiegach iPhone mi się uruchomił i śmiga bez problemu na 5.1.1 ale nie wiem czy na każdym to zadziała więc robicie to na swoją odpowiedzialność!

#16 sopel1998

sopel1998
  • 171 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lutego 2014 - 14:02

Jest super. Żadnych najmniejszych nawet problemów. Nic nie wysypuje itd. Ja bym na Twoim miejscu został na 4.3.3, ściągnął starsze wersje programów i wgrał przez iTunes. Ja na 5.1.1 prawie wszystkie mogłem ściągnąć z poziomu telefonu. Po prostu pytał czy pobrać starszą wersje.
Mając swoje pliki SHSH możesz normalnie wyłączać iPhone bez konieczniości bootowania przez redsn0w?

Po tym jak wyskoczy błąd po wgraniu softa, wyłączasz iTunes, włączasz redsn0w -> extras -> select ipsw -> wskazujesz czystą wersje wgranego akurat softu (nie przerobioną) -> później Recovery fix -> gdy skończy to znowu włączasz redsn0w -> extras -> select ipsw -> wskazujesz czystą wersje wgranego akurat softu (nie przerobioną) -> Just Boot
Po tych zabiegach iPhone mi się uruchomił i śmiga bez problemu na 5.1.1 ale nie wiem czy na każdym to zadziała więc robicie to na swoją odpowiedzialność!

Tak, gdy masz swoje mozesz normalnie wyłączać telefon. Ja też mogłem pobrać starsze wersje programów w App Store, ale starsze wersje Instagrama i Game Time po wlączeniu proszą o aktualizacje i nie działają, reszta appek działa. Niestety właście i Game Time i Instagram są od iOS 5. U mnie downgrade zrobiony na twój sposób niestety też kończy się black screenem.

Ten czysty soft co używałeś w Redsn0w to 5.1.1? Daj jeszcze wieczorem znać czy to działa, a ja chyba później spróbuje jeszcze raz.

#17 Adi.

Adi.
  • 90 postów

Napisano 24 lutego 2014 - 15:17

Niestety działało do południa. Później się wyłączył i nie dało się go uruchomić nawet redsn0wem. Nie mogłem nawet czystego 7.0.6 wgrać przez iTunes bo wywalało błędy. Dopiero po wielu próbach, wyłączeniu Nortona, zmianie portów USB zadziałało. Zostaje na 7 i nie kombinuję już. Nie polecam.

#18 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 24 lutego 2014 - 15:37

Pisałem o tym dużo wcześniej, ale cóż widać wolicie uczyć się na własnych błędach.

#19 sopel1998

sopel1998
  • 171 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lutego 2014 - 17:42

Niestety działało do południa. Później się wyłączył i nie dało się go uruchomić nawet redsn0wem. Nie mogłem nawet czystego 7.0.6 wgrać przez iTunes bo wywalało błędy. Dopiero po wielu próbach, wyłączeniu Nortona, zmianie portów USB zadziałało. Zostaje na 7 i nie kombinuję już. Nie polecam.

Ehh, no to szkoda, może kiedyś coś wynajdą.

#20 Miszczu

Miszczu
  • 101 postów

Napisano 02 sierpnia 2014 - 10:25

Jeśli ktoś dalej szuka jakiegoś sposobu jak zrobić downgrade, to na natknąłem się na taki tutorial:
Downgrade iOS 7.1.2 / 7.1.1 To iOS 6.1.3 / 6.1.4 / 5.1.1 - Without SHSH - A5+ | Insanely iOS | The iOS Tweaking Blog
nie wiem czy to działa ale jak komuś się uda to niech się pochwali :P

#21 sida503

sida503
  • 2 postów

Napisano 02 sierpnia 2014 - 14:06

Jeśli ktoś dalej szuka jakiegoś sposobu jak zrobić downgrade, to na natknąłem się na taki tutorial:
[url=http://insanelyios.blogspot.com/2014/03/downgrade-ios-7-6.1.3-6.1.4-to-6.1.2.html]Downgrade iOS 7.1.2 / 7.1.1 To iOS 6.1.3 / 6.1.4 / 5.1.1 - Without SHSH - A5+ | Insanely iOS | The iOS Tweaking Blog[/url]
nie wiem czy to działa ale jak komuś się uda to niech się pochwali :P

O dziwo jak na razie działa, zobaczymy czy będą jakieś problemy.

#22 Adi.

Adi.
  • 90 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 23:13

I jak? Jeśli działa to wybawienie bo moja 4 już mnie wkurza do takiego stopnia że miała iść na allegro zanim wyląduje na ścianie. Chyba zaraz spróbuje ale boję się zostać na cały dzień jutro w pracy bez telefonu. EDIT: Jak ten program wgl. pobrać z tej strony? Chcą nr telefonu, to jakaś ściema.

#23 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 23:49

Oczywiście, że fake...

#24 cysiek221

cysiek221
  • 39 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 sierpnia 2014 - 23:53

Nie działa, nie polecam :) z iP4 robi sie miazga, wywala błędy, pomógł jedynie iTunes.

#25 sopel1998

sopel1998
  • 171 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 sierpnia 2014 - 03:27

A ja właśnie zrobiłem downgrade z 7.1.2 na 6.1 i wszystko działa. Zrobiłem dokładnie tak jak wcześniejszą moją użytą metodą tylko zainstalowałem jeszcze z cydii tweak PreventSleep.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych